Eroica (film, 1958)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eroica
(Eroica - Symfonia bohaterska w dwóch częściach)
1958-as lengyel film

R.: Andrzej Munk
R.: Andrzej Munk
RendezőAndrzej Munk
Műfaj
ForgatókönyvíróJerzy Stefan Stawiński
Főszerepben
ZeneJan Krenz
OperatőrJerzy Wójcik
VágóMiroslawa Garlicka
Gyártás
GyártóStudio Filmowe Kadr
OrszágLengyelország
Nyelvlengyel
Játékidő78 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1958. január 4.[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Eroica (eredeti cím: Eroica; alcím: Symfonia bohaterska w dwóch częściach; Eroica − Hősi szimfónia két részben) Andrzej Munk lengyel rendező 1958-as filmje.

A filmet 1964. április 3-án mutatta be az NDK-ban a Neue Filmkunst forgalmazó cég Eroica − Poland 44 címmel, a Német Szövetségi Köztársaságban pedig 1966. november 7-én adta le a ZDF.[2]

A film két epizódja (1. rész: Scherzo alla Polacca, 2. rész: Ostinato lugubre) a varsói felkelés eseményeit és a német hadifogolytáborban bebörtönzött lengyel tisztek sorsát meséli el a felkelés utáni időszakban. A film forgatókönyve a lengyel író, Jerzy Stefan Stawiński Węgrzy (Magyarok) és Ucieczka (A menekülés) című novellái alapján készült.

A harmadik epizódot is leforgatták, de később Munk bemutatásra alkalmatlannak ítélte, és nem integrálta a végső változatba.

Az Eroica cím Beethoven 3. szimfóniájára utal. A film cselekményéhez hasonlóan a cím is a hamis és kudarcot vallott hősi mítoszokról mesél egy adott korszak kollektív tudatában. Az a tény, hogy a tervezett harmadik epizód nem került be a filmbe, egy tökéletlen szimfónia benyomását erősíti, amely a scherzóval kezdődik, majd hirtelen egy szomorú ostinatóval ér véget.[3]

Epizódok[szerkesztés]

  • 1. rész: a lengyel ellenállás egyik tagja többször is kockáztatja az életét, mert fontos feladata van: egy egész magyar hadtest átállását kellene megoldania. Aztán csak kiderül, hogy a parancsnokság teljesen közömbös az elérhető előny iránt.
  • 2. rész: A szökevény legendája. Egy hadifogolytáborban már sok éve raboskodókban az tartja a lelket, hogy korábban egyik fogolytársuknak már sikerült megszöknie. Hősként beszélgetnek egyre róla. A „szökevény” azonban még náluk is szörnyűbb körülmények között bujkál barakkjuk padlásán egy szűk csőben.

Díjak[szerkesztés]

  • 1959, Mar del Plata Film Festival
    • FIPRESCI-díj[4]: Andrzej Munk
    • Legjobb forgatókönyv: Jerzy Stefan Stawinski
    • Kritikusok Nagydíja: legjobb film (Andrzej Munk)
    • Kritikusok Nagydíja: legjobb rendező (Andrzej Munk)
    • Kritikusok Nagydíja: legjobb forgatókönyv (Jerzy Stefan Stawinski)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. A filmet 1972-ben mutatta be a Lengyel Televízió.
  3. scherzo, ostinato, bravura
  4. International Federation of Film Critics • Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége

Források[szerkesztés]