Erie indiánok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Az erie indiánok egykori területe

Az erie indiánok, (más néven Erieehronon, Eriechronon, Riquéronon, Erielhonan, Eriez, Nation du Chat) egy irokéz törzsből származó indiántörzs volt, akik a mai New York állam nyugati részétől az Ohio állam északi részéig terjedő területen éltek, az Erie-tó partján, amely róluk kapta a nevét. A New York állam területén élő irokézek legyőzték őket, a maradékukat saját törzseikbe fogadták, elsősorban a szeneka-törzsbe.

A nevük, Erie vagy Eriez a hosszú farok jelentésű Erielhonan szóból rövidült. A törzs több család számára alkalmas úgynevezett hosszúházakban élt, kerítéssel körbevett falvakban. Kukoricát, babot és tököt termesztettek nyáron. Télen a nyáron eltett növényekből és a vadászott állatokból éltek.

A 15-16. századra a törzsek elkezdtek egyesülni. Az erie egyike volt a számos irokéz nyelvet beszélő törzsnek, amik vetélkedtek egymással a hatalomért és az erőforrásokért, amiket súlyosbított a szőrmekereskedelem helyzete. Ez oda vezetett, hogy a hódot és más szőrméjéért értékes állatot túlvadásztak. Az erie-k felbosszantották keleti szomszédjaikat azzal, hogy befogadtak néhány menekültet más falvakból, amiket az irokéz liga lerombolt. Bár úgy tartották, az erie-k mérgezett hegyű nyilakat használtak, mégis, kézifegyverekkel rosszabbul voltak felszerelve. Az 1650-es évek közepén az irokéz szövetség hadjáratot indított az erie-k és más szomszédos törzsek ellen. Az erie-ket elpusztították, csak kevesen élték túl ezt az időszakot, de néhány évtized múlva őket is beolvasztotta az irokézek legnyugatibb törzse, a szeneka.

Marvin T. Smith régész azt feltételezi, hogy az erie-k egy része Virginiába majd onnan Dél-Karolinába ment, ahol mint "Westo indiánok" lettek ismertek. Néhányukról azt tartják, Kanadába mentek. Más törzsek tagjai azt vallják, ők ezeknek a menekülteknek a leszármazottaik. A szeneka indiánok között is akad, aki erie indián származásúnak tartja magát.

Mivel távol éltek azoktól a területektől, amiket az európaiak azokban az időkben felfedeztek, az erie indiánoknak nem volt sok kapcsolata a fehér emberrel. Csupán holland szőrmekereskedők a mai Albanyból és kanadai jezsuita misszionáriusok említik őket. A jezsuiták többet is megtudtak róluk a hód háborúk alatt. Ezenkívül azt a keveset, amit tudni lehet róluk, a szájhagyomány, az archeológia és más irokéz törzsekkel való összehasonlítás révén tudjuk.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Erie (tribe) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.