Erich Gamma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erich Gamma
Életrajzi adatok
Született 1961március 13. (55 éves)
Zürich  Svájc
Állampolgárság svájci
Iskolái Zürichi egyetem
Pályafutása
Szakterület IT
Jelentős munkái Programtervezési minták, JUnit, Eclipse

Erich Gamma (Zürich, 1961. március 13.) svájci számítógép tudós és társszerzője korszakos jelentőségű Programtervezési minták: Újrafelhasználható objektumorientált szoftver elemei című informatikai tankönyvnek. Társszerzője Kent Beck-kel a JUnit szoftver tesztelési keretrendszernek, és vezető tervezője az Eclipse platform Java fejlesztői eszközözkészletnek (JDT). Dolgozott továbbá az IBM Rational Jazz projekt jén.

2011-ben csatlakozott a Microsoft Visual Studio csoportjához, azóta vezeti zürichi fejlesztési laboratóriumot.

Interjúk és előadások[szerkesztés]

Egy 2005-ös interjújában Erich Gamma kifejtette: Úgy gondolom, hogy tervezési minták, mint egész, segíthet az embereknek megtanulni az objektumorientált gondolkodást: hogyan hasznosítható a többalakúság, a összetételen alapuló tervezés, a delegálás, egyensúlyi felelősségi körök, mely plugin-szerű viselkedés biztosít. A tervezési minták tovább megy az objektumokra való alkalmazáson pl. számos grafikus formai példával, osztályhierarchia formákkal és többalakú rajzoló metódussal. Ténylegesen megtanulható a többalakúság, amikor megértjük a tervezési mintákat. Tehát a tervezési minták egyaránt használhatók OOP tanulásra illetve általános tervezésre.[1].

Írásai[szerkesztés]

Audio[szerkesztés]

Video[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Erich Gamma című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.