Erdei Klári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdei Klári
SzületettKárpáthy-Erdei Klára Mercedesz[1]
1924. szeptember 18.
Budapest
Elhunyt2017. április 10. (92 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar Magyarország
Foglalkozása
  • rádióbemondó
  • műsorvezető
SablonWikidataSegítség

Erdei Klári Erdei Klára (Budapest, 1924. szeptember 18.Budapest, 2017. április 10.) a Magyar Rádió bemondója, műsorvezető.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1924. szeptember 18-án. Színésznőként diplomázott az Országos Magyar Színművészeti Akadémián. Pályáját a győri Kisfaludy Színházban kezdte 1948-ban. Kolozsvári Grandpierre Emil, a Magyar Rádió akkori műsorigazgató helyettese, és az irodalmi osztály vezetője, a színészek között keresett új bemondókat, így került a rádióhoz. Erdei Klári így emlékezett:

„ 1949. május 1-jén dolgoztam először. Hát elájultam. Akkor ugyanis még minden egyenesben ment. Akkor színesebb, sokrétűbb feladat volt bemondónak lenni. Novellákat, verseket, zenei szövegeket is kellett olvasnunk. Én pedig akkor már egy éve gyakorló színésznő voltam. De elkezdődött a csontritkulásom, és az orvosok meggyőztek arról, jobb, ha most hagyom el a pályát, amikor még nagyobb megrázkódtatás nélkül váltani tudok. A főiskolán Apáthi Imre volt a kedves tanárom, s emlékszem, egyszer a rádió folyosóján összetalálkoztunk, ő kegyetlenül lehordott, amiért a hivatást elhagytam a biztos állásért...”

Bemondóként Pintér Sándor és Körmendy László tanítványának vallotta magát, de sokat tanult Bán Györgytől is. A szép beszédet még a főiskolán sajátította el Nagy Adorjántól, később a rádióban Péchy Blanka, Ascher Oszkár, Fischer Sándor voltak a mesterei.

Több mint négy évtizeden át volt a rádió népszerű, legkedvesebb hangú bemondója. 1979-ben nyugdíjba vonult, de később is foglalkoztatták. Hét évig Vértessy Sándorral együtt vezette a rádió kívánságműsorát. Az élő adást heti rendszerességgel, hétfőnként, a Petőfi Rádió közvetítette a budapesti stúdióból, de néhány alkalommal vidéki helyszínekről is jelentkezett a műsor.

Testvére: Kárpáthy Zoltán színművész volt.[2]

Rádiós munkáiból[szerkesztés]

  • 139–660 (A kívánságműsor telefonszáma és egyben címe is ez volt.)
  • Kettőtől–hatig... A Rádió kívánságműsora
  • Társkeresők klubja

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Népszava, 1991. március 18. (119. évfolyam, 64. szám, 6. oldal) – A mosoly ára
  • Rádió- és televízióújság, (XXIV. évfolyam, 1979. október 29. – 1979. november 5. , 6. oldal – Klárika...
  • Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában
  • Révai Új Lexikona. Főszerkesztő: Kollega Tarsoly István. Szekszárd, Babits kiadó, 1996