Burr–Erdős-sejtés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Erdős–Burr-sejtés szócikkből átirányítva)

A matematika, azon belül a gráfelmélet és Ramsey-elmélet területén a Choongbum Lee által 2015-ben bebizonyított[1] Burr–Erdős-sejtés vagy Erdős–Burr-sejtés (tulajdonképpen: Lee-tétel) a ritka gráfok Ramsey-számával kapcsolatos probléma. Az Erdős Pál és Stefan Burr által felvetett kérdés az volt, hogy tetszőleges ritka gráfcsaládot figyelembe véve vajon a gráfok Ramsey-száma a csúcsok számával lineárisan növekszik-e.

Definíciók[szerkesztés]

Egy G irányítatlan gráf degeneráltsága az a minimális p természetes szám, melyre G bármely részgráfjában található legfeljebb p fokszámú csúcs. Egy p degeneráltságú gráfot p-degeneráltnak mondunk. Ekvivalens megfogalmazás szerint egy p-degenerált gráf a p-nél nem nagyobb fokszámú csúcsok ismételt eltávolításával üres gráffá redukálható.

A Ramsey-tételből következik, hogy minden G gráfhoz tartozik egy legkisebb egész szám, avagy a G gráf Ramsey-száma, hogy bármely, legalább méretű teljes gráf csúcsait két színnel kiszínezve a gráf tartalmazni fogja a G egyszínű kópiáját. Például a háromszög Ramsey-száma 6, mert a hat csúcsból álló teljes gráfot kék és piros színnel kiszínezve mindig találni fogunk vagy kék, vagy piros háromszöget.

A sejtés[szerkesztés]

1973-ban Stefan Burr és Erdős Pál a következőt sejtették meg:

Minden p egész számhoz létezik egy cp konstans, melyre igaz, hogy bármely n csúcsú p-degenerált gráf Ramsey-száma legfeljebb cp n.

Tehát ha egy n csúcsból álló G gráf p-degenerált, akkor a G egyszínű kópiája megtalálható bármely, két színnel színezett cp n csúcsú teljes gráfban.

Ismert eredmények[szerkesztés]

Jóval a sejtés teljes bizonyítása előtt már léteztek részeredmények vele kapcsolatban. (Chvátal et al. 1983) igazolta korlátos fokszámú gráfokra; az ő bizonyításuk nagyon magas cp konstanshoz vezetett; a konstanst (Eaton 1998), majd (Graham, Rödl & Rucínski 2000) javította meg. Általánosabban a sejtést igazolták a p-átrendezhető (p-arrangeable) gráfokra, melyek magukban foglalják a Kp felosztását nem tartalmazó gráfokat, a korlátos maximális fokszámú gráfokat és a síkbarajzolható gráfokat.[2] Bizonyították a sejtést felosztott gráfokra, melyekben (élek úttá felosztása miatt) nem található egymással szomszédos csúcspár, melynek mindkét tagjának fokszáma kettőnél nagyobb lenne.[3]

Általános gráfok Ramsey-számáról ismert, hogy felső korlátja egy a lineárisnál csak kissé erősebben növekvő függvény. Specifikusan, (Fox & Sudakov 2009) megmutatta, hogy létezik olyan cp konstans, amire bármely p-degenerált n-csúcsú G gráfra:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Erdős–Burr conjecture című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]