Erdődy-kastély (Doba)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Erdődy-kastély
Az Erdődy-kastély légi felvétele
Az Erdődy-kastély légi felvétele
Ország Magyarország
Épült 1836 vagy 1839
Építész Charles Moreau
Anreith János György
Woyta Donát
Stílus klasszicista
Család Erdődy család

Jelenlegi funkció egészségügyi szanatórium és raktár
FenntartóDoba Község Önkormányzata
Elhelyezkedése
Erdődy-kastély (Magyarország)
Erdődy-kastély
Erdődy-kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 09′ 58″, k. h. 17° 23′ 04″Koordináták: é. sz. 47° 09′ 58″, k. h. 17° 23′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Erdődy-kastély témájú médiaállományokat.

A dobai Erdődy-kastély 1839-ben épült klasszicista stílusban, az építéshez a Somlóvár köveit is felhasználták. Az egyemeletes, timpanonos homlokzatú, dór, ion oszlopfős épület nagy kiterjedésű arborétum közepén található.

Az eredetileg nyaralókastélynak szánt épületet Erdődy Károly (Erdődy Kajetán) gróf, varadi főispán emeltette a 19. század elején a park legmagasabb pontjára, egy Somlóvár nevű dombra.[1] Tervezője Charles Moreau, a neves francia építész volt, a munkálatokat pedig Anreith János György, a szombathelyi székesegyház építésvezetője és Woyta Donát irányította. A szükséges anyagokat, mint a lakatosmunkákat, parkettát, ajtókat külföldről, a szakembereket pedig Morvaországból, Horvátországból, Itáliából és Bécsből hozatták, ha a Vas és Veszprém megyében fekvő birtokokon nem találtak megfelelőket. Alaprajza, homlokzati rendszere a klasszicizmus szellemének megfelelően letisztult, világos képet mutat. A főhomlokzati portikusz alól nyílik az előcsarnok, a bécsi Engl által tervezett emeleti lépcsővel. Az ehhez kapcsolódó folyosóról nyílnak a szobák. Az épület déli és északi végét egy-egy, a homlokzatokon építészeti tömegként megjelenő csarnok zárja. A déliben, amely télikertnek, növényháznak épült, az e korból ismert legnagyobb méretű mozaikpadló maradt fenn: az évszámos családi címer alapján 1839-ben készült.

Erdődy-kastély parkja légi fotón (Doba)
A dobai Erdődy-kastély parkja légi felvételen (Doba)
Erdődy-kastély látképe a magasból

A kastélypark[szerkesztés]

A kastélyt körülölelő, jelenleg védett parkot is Charles Moreau tervezte. Az angolkert elemeiről maga a táj gondoskodott. A tervezőnek csak a vizeket kellett az erdők és a legelők közé rendezni. A Somló és a vár nagyszerű látványt nyújt a terasz erkélyéről. A 260 holdas park negyedrésze vadaskert volt. A parkban különleges fafajták – tulipánfa, fekete dió, szeldelt levelű bükk, bíbor és babérlevelű tölgyek találhatók. A nedvesebb részeken pedig éger, magas kőris fűz és erdei fenyő magasodik.

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2009. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]