Erdélyi Történelmi Adatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sorozat első kötete

Az Erdélyi Történelmi Adatok Erdély történelmével kapcsolatos elsődleges forrásokat közlő sorozat. Köteteit a történetkutatás megjelenésük óta folyamatosan használja.

Története[szerkesztés]

A sorozat első három kötetét (1855, 1856, 1858) Mikó Imre szerkesztette és adta ki, aki 1853–1855 között intenzíven kezdett foglalkozni Erdély múltjával, mivel a Habsburg-abszolutizmus korában a történelemtől mozgósító, reményt adó erőt remélt. A forráskutatáshoz, „a nyomtatásban meg nem jelent s itt ott még feltalálható erdélyi történelmi kútfőknek és adatoknak lassankénti kiadásához” közreműködésre kérte fel a körülötte kialakult értelmiségi kör történetkutatóit. A munkában gróf Kemény József, Nagyajtai Kovács István, Ötvös Ágoston, Jakab Elek, Kőváry László, Szabó Károly, Kriza János, Vass József, gróf Teleki Domokos és Mike Sándor vettek részt. A negyedik kötettől Mikó a szerkesztést Szabó Károlynak adta át; ez már az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadásában jelent meg 1862-ben. Mikó Imre és Szász Károly egyaránt a marosvásárhelyi Teleki-tékában végezték kutató-szerkesztő munkájukat.

Az ötödik kötet Jakó Zsigmond szerkesztésében jelent meg 1945-ben. Az újjáalapított Erdélyi Múzeum-Egyesület 1993-től folytatja a sorozat kiadását.

Az első négy kötetet a Szekszárdi Nyomda minikönyv formájában is kiadta 1987-ben.

Köteteinek tartalma[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]