Erdélyi Mária Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Mária Rádió Erdély
Mária Rádió Erdély Logo.png
Jelmondat: „Egy fénysugár a lelkednek!”
Adatok
Indulás 2006. március 25.
Társaság Asociatia Maria Radio Erdely
Ország Románia
Székhely 410423 Nagyvárad, Bârsei u. 18
Vétel
Földi sugárzás
Gyergyószentmiklós
Nagyvárad
Zilah
Műholdas vétel
Intelsat 10-02
Digi TV
Focus Sat
Hivatalos oldal

A romániai Mária Rádió a nemzetközi hálózat – a rádió szóhasználata szerint – a Világcsalád kezdeményezésével és támogatásával jött létre. Az elnöki poszt betöltésére az olaszországi Mária Rádió részéről Szatmári Ferencet kérték fel. A romániai Mária Rádió azzal a feltétellel született meg, hogy két nyelven, románul és magyarul, két különálló projektként induljon. Egy másik feltétel pedig az volt, hogy a székhelye Nagyváradon legyen.

A romániai Mária Rádió 2006. március 25-én szentelték fel. 24 órás adásidővel sugároz, napi 12 órát magyarul, 12 órát pedig románul, 3 vételkörzetben: Nagyváradon a 102,2-es; Zilahon a 92,5-ös; valamint Gyergyószentmiklóson a 89,7-es ultrarövid hullámon hallható.

2007 tavaszától a romániai magyar nyelvű Mária Rádió mint önálló jogi személyként, „Maria Radio Erdely” egyesületként folytatja tevékenységét.

Identitás[szerkesztés]

Az Erdélyi Mária rádió, hasonlóan a Világcsalád többi tagjához azt állítja, hogy a Szűzanya ajándéka. A Rádió azt tartja legfontosabb feladatának, hogy eljuttassa az üzenetét a világ legtávolabbi sarkaiba is.

Az Erdélyi Mária Rádió non-profit szervezet. Reklámokat nem sugároz, bevételei kizárólag a hallgatók támogatásaiból származnak. A Rádió kevés alkalmazottal dolgozik, fenntartásához nagymértékben hozzájárul az önkéntesek térítésmentes munkája is.

Műsorok[szerkesztés]

Az Erdélyi Mária Rádió legfontosabb műsorai közé a napi szentmise és rózsafüzér közvetítések tartoznak, ugyancsak nagy fontossággal bírnak a katekézisek és a katolikus egyház hivatalos mondanivalója, tanításai is.

Mind az erdélyi, mind pedig a budapesti és a délvidéki Mária Rádió egy hálózathoz tartoznak, az úgynevezett Mária Rádió Világcsaládhoz. A Mária Rádió magyar adásai rendszeresen készítenek együtt és vesznek át egymástól műsorokat. A katolikus egyház világeseményeiről a Vatikáni Rádió hírösszeállítása által lehet értesülni az Erdélyi Mária Rádióban.

A hallgatók[szerkesztés]

Az Erdély-i Mária Rádió hallgatóinak több mint felét teszik ki a Székelyföldön élők. A hallgatóság fennmaradó része egyenlően oszlik meg a nagyváradi és a zilahi vételkörzetben. Ehhez még hozzáadódik azok száma, akik műholdon vagy interneten keresztül más országokban hallgatják az Erdélyi Mária Rádiót.

A jövő[szerkesztés]

A Rádió célkitűzései közé tartozik az, hogy a jelenlegi 60%-ról tovább növelje földi sugárzását Erdélyben. Kapcsolatot szeretne teremteni minél több távoli országban élő magyar katolikus közösséggel, és havi egy szentmisét ezen plébániákról közvetíteni.

Földi sugárzás[szerkesztés]

  • Gyergyószentmiklós-i vételkörzet: 89,7 FM
  • Nagyvárad-i vételkörzet: 102,2 FM
  • Tasnád-i vételkörzet: 90,2 FM

Műholdas sugárzás[szerkesztés]

Intelsat 10-02 (Nyugati 1°)
Frekvencia: 12,563 GHz
Vízszintes polarizáció
Symbol rate: 27500

Az Erdélyi Mária Rádió megtalálható a Digi Tv és a Focus Sat műholdas szolgáltatók csomagjában is, melyeket kódolatlanul lehet hallgatni.

Internetes elérhetőség[szerkesztés]

Az Erdélyi Mária Rádió adása élőben hallgatható a www.mariaradio.ro honlapon.

Az Erdélyi Mária Rádió székháza
Stúdiómunka a rádióban
Közvetítés a mobil stúdióval
Selymes József atya katekézise
A Mária Rádió a csíksomlyói búcsún
Szentmise közvetítés Nagyváradról
Tábori szentmise közvetítés

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]