Erdélyi Emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdélyi Emlékérem
Adományozza Magyar Királyság
Típusérem
Kaphatjáka hadműveletben részt vevők
IndoklásÉszak Erdély visszacsatolásáért
Jellemzőianyaga: ón, átmérője: 36 milliméter[1]
Statisztikák
Alapítás dátuma1940. augusztus 30.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetésTűzkereszt
Azonos rangú kitüntetésFelvidéki Emlékérem, Délvidéki Emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Erdélyi Emlékérem témájú médiaállományokat.

Az Erdélyi Emlékérem a második bécsi döntés alapján Magyarországhoz visszacsatolt észak-erdélyi területek visszavételében részt vevő honvédség és csendőrség személyi állománya részére alapított elismerés.

Az elismerés története[szerkesztés]

A második bécsi döntés 1940. augusztus 30-án délután 3 órakor született. A magyar kormány delegáltjai mindannyian erdélyi származásúak voltak, és a román kormány a döntőbíráskodást elfogadta. Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter naplója szerint – de ezt maga Mihail Manoilescu is elismeri visszaemlékezéseiben – a román külügyminiszter elájult a döntés kihirdetésekor. A második bécsi döntéssel Magyarország 43 492 négyzetkilométernyi területet kapott vissza, Székelyfölddet is beleértve.[2]

A hadvezetés a megvalósított revíziós törekvésekkel párhuzamosan kitüntetéseket alapított és így kerültek időben adományozásra először a Felvidéki Emlékérem (1938), majd az Erdélyi és legvégül a Délvidéki Emlékérem (1941). A Szovjetunió megtámadása után, 1941 novemberében megalapításra kerül a Tűzkereszt, mely harctéri kitüntetés és a fegyveres frontszolgálatért, a haza védelmében szenvedett sebekért és rokkantságért adományozták. Az emlékérmeket azok kaphatták meg, akik a területek visszafoglalásával kapcsolatos mozgósítások során állomáshelyüket a birtokbavétellel kapcsolatos tevékenység érdekében elhagyták.[3]

Az emlékérem[szerkesztés]

A matt fémszínű szürke ón érem átmérője 36 milliméter. Az elölnézeti oldalán Hunyadi Mátyás arcképe látható, körülötte az „Erdélyi részek felszabadulásának emlékére 1940” felirat látható. A hátoldalon középen Erdély címere, közvetlenül körülötte a „Mátyás Király születése 500. évfordulóján" felirat olvasható. Az érem nagy körkörös feliratán szerepel a „Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó országlásának XX. évében” ajánlás. Az éremhez tartozó szalag 40 mm széles, háromszögletű, kék mellszalag.[1][3]

Viselni a mellkason a felső zubbonyzseb felett kitűzve vagy szalagsávon lehetett és sorrendjét tekintve megelőzték a más hadi érdemekért kapott kitüntetések. A kitüntetést úgy kellett feltűzni, hogy annak alsó része az a zsebtakaró felső szélét érintse, középvonala pedig a zsebtakaró középvonalával egybeessen. A viselési sorrendben az Erdélyi Emlékérmet megelőzte a Felvidéki Emlékérem és követte a Délvidéki Emlékérem. A kitüntetés magyar honvédség állományába tartozók általi viselését a jelenleg hatályos szabályozás nem engedi meg.[4][5][6]

Kitüntetettek[szerkesztés]

Az elismerést a hadműveletekben részt vevő több ezer honvéd és csendőr kapta meg, az alábbi felsorolás a magyar nyelvű wikipédián önálló szócikkel rendelkező elismerteket tartalmazza:

Lásd még: Az Erdélyi Emlékérem kitüntetettjei (kategórialap)

Források[szerkesztés]

  1. a b Kitüntetések. Huszár Lajos Éremtár, Gyöngyös. (Hozzáférés: 2011. július 31.)
  2. Mihail Manoilescu, Dictatul de la Viena. Memorii iulie-august 1940, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 1991, p. 212
  3. a b Magyar kitüntetések 1920-1944. akm.jjsoft.hu. [2010. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 24.)
  4. Tajti Ákos: Kitüntetések viselése. hm.gov.hu, 2010. augusztus 25. [2010. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 24.)
  5. Magyar kitüntetések viselési sorrendje 1943. militiahungarorum.extra.hu. [2009. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 24.)
  6. Betiltott magyar kitüntetéseink. szentkoronapatika.hu. [2015. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 13.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]