Erakkond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Erakkond, (magyarul: Remeteség) egy észt irodalmi csoport, melyet 1995-ben alapítottak Tartuban. Az irodalmi csoport 1996-ban jelent meg a nyilvánosság előtt. Nevéhez hasonlóan ez az irodalmi csoportosulás is csupán a laza, távolságtartó, ám egymást támogató irodalmi közeget jelenti tagjai számára. Nincsen közös esztétikai alapja, ám tagjai egymás irodalmi fejlődését ösztönzik és együttes közegük nagyobb esélyt ad tagjainak az olvasók figyelmének megragadásához, illetve a kritikusok figyelmét is jobban felkelti. Több közös kiadványt, irodalmi művet is publikált a csoport már.

Kiadott műveik[szerkesztés]

  • Üheksavägine, 1997
  • Harakkiri, 1999
  • Pilved asfaldile, 2000, (rövid történetek)
  • Kaval kuuldaus, 2001, (versek és rövid történetek)
  • Lugulaul, 2002 (észt kisregények)[1]
  • Erakkond, CD, 2004

A csoport tagjai[szerkesztés]

Az Erakkond irodalmi csoport tagjai a következő művészek: Aare Pilv, Andreas Kalkun, Berk Vaher, Kadri Tüür, Kalju Kruusa, Kristiina Ehin,[2] Lauri Sommer, Marko Kompus, Margus Lattik (írói álnevén: Mathura),[3] Mehis Heinsaar illetve Timo Maran.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Berk Vaher Bibliography. estlit.ee. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
  2. Jürgen Rooste - Love and Pain. earlyelm.estinst.ee. [2022. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
  3. Mathura, a local world poet. estlit.ee. (Hozzáférés: 2019. október 4.)

Hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Erakkond című észt Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.