Erőss család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A bethlenfalvi és lengyelfalvi nemes és csíkszentmiklósi gróf Erőss család címere (1767)

A csíkszentmiklósi, lengyelfalvi és bethlenfalvi nemes és gróf Erőss család Erdély egyik legrégebbi székely nemesi családjainak egyike. Már 1250-ben említést tesznek a család egyik felmenőjéről (Ereus de Ete), mint csallóközi udvarnokról,[1] a csíkszentmiklósi Erős család első fellelhető nemesi oklevele 1277-ből származik. Már az 1291. és 1294. évi adománylevelekben comes-ként szerepelnek.[2][3] Oklevelekben előforduló írásmódjai Ereus, Ereos, Ereivs, Ewrus, Eivrws, Erews, Eres, Ereős, Ereőss, Erős.

A család fokozatosan, az 1810-től az 1930-as évekig tartó időszakban Erős-ről Erőss-re változtatta a nevét. Erőss József prédikátor, Erős István tabajdi birtokos fia volt az első Erőss, aki két ss-el írta a nevét, úgy, hogy az első s-t németes ß-szal, vagyis Erőßs-nek írta. Ezt az írásformát őrzik a patai egyház anyakönyvei és krónikái.

A családnak két főága és több alága létezik. A csíkszentmiklósi, lengyelfalvi és bethlenfalvi főág túlnyomórészt római katolikus, míg a dercsikai főág túlnyomórészt református. Az évszázadok folyamán rokonságba kerültek többek közt az Almásy,[4] Becsky,[5][6] Bíró,[7] Forgách, Fráter,[8][9] Gutmann,[10] Kállay,[11] Mikó, Nagy, Perényi[12] és Ujhelyi[13] családokkal.

Jelenleg a csíkszentmiklósi, lengyelfalvi és bethlenfalvi főág alágainak leszármazottai Erdélyben, Észak-Alföldön, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában élnek, a dercsikai főág alágainak leszármazottai pedig a Dunántúlon, Felvidéken és Brazíliában.

Jelentősebb családtagok[szerkesztés]

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Erőss family
A Wikimédia Commons tartalmaz Erőss család témájú médiaállományokat.