Erőss Gábor (szociológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Erőss Gábor
Született 1973. április 3. (47 éves)
Budapest[1]
Állampolgársága magyar
Gyermekei három gyermek
Foglalkozása
Iskolái

Erőss Gábor János (Budapest, 1973. április 3. –) magyar szociológus, politológus, a szociológiai tudományok doktora (PhD), a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A Párbeszéd Magyarországért Párt kabinettvezetője majd elnökségi tagja,[2] 2014-től Budapest VIII. kerületének (Józsefváros) önkormányzati képviselője, 2019-től alpolgármestere.[3]

Kutatási területi: iskolai egyenlőtlenségek Magyarországon, film- és kultúraszociológia, a közpolitikák (oktatás- és egészségügy) szociológiája Európában, interetnikus kapcsolatok, szemiotika. Különböző hazai folyóiratokban és napilapokban megjelent publicisztikáiban általában az iskolai egyenlőtlenségek és az ökopolitika kérdésével foglalkozik.

Tanulmányai[szerkesztés]

Általános iskolába a Kiss János altábornagy utcai Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájába, középiskolába a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba, majd, 1990–91-ben, a L’Isle-Adam-i (Párizstól 35-km-re északra található) Lycée Fragonard-ba járt. A francia érettségi után szociológiai tanulmányait a párizsi Université Paris V - René Descartes Egyetemen kezdte meg. Másodéves korától a magyar és francia diploma (DEA) megszerzéséig (1996) párhuzamosan járt a Paris V és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakára. Doktori tanulmányait szintén párhuzamosan, az ELTE-n és a párizsi École des Hautes Études en Sciences Sociales [1] -on végezte. 2000-ben ERASMUS ösztöndíjjal a német Bielefeldi Egyetemen hallgatott történelmet és más társadalomtudományokat. 2003-ban fél évig a Collegium Budapest [2] ösztöndíjasa.

Munkássága[szerkesztés]

2001-2005 között a Magyar Szociológiai Társaság Kultúraszociológiai Szakosztályának titkára. 2003-tól az MTA Szociológiai Kutatóintézetében [3] szociológus, először fiatal kutatói, később tudományos munkatársi beosztásban.

2003 és 2018 között négy fotokiállítása jelent meg.

2005 és 2009 között (félállásban) a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa. Korábban oktatott a Külkereskedelmi Főiskolán, az Iparművészeti Egyetemen és az ELTE-n is.

2006-tól a „Knowledge and policy” [4] elnevezésű, európai uniós kutatási konzorcium egyik kutatócsoportját [5] vezeti, az MTA Szociológiai kutatóintézetének égisze alatt.

2004-ben az Andrew W. Mellon Alapítvány, 2005-ben a Solomon Asch Center for the Study of Ethnopolitical Conflict, 2009-ben a német állam (Alexander-von-Humboldt Alapítvány [6]) posztdoktori ösztöndíját nyerte el, a párizsi MSH Centre de Sociologie Européenne, a philadelphiai University of Pennsylvania, illetve a berlini Humboldt Egyetem és Freie Universität vendége.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

2010-ben a Lehet Más a Politika egyéni képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választásokon a budapesti 13. sz. választókörzetben (Külső-Ferencváros, Pesterzsébet).

2014-ben a tavaszi országgyűlési választásokon az Együtt-PM pártszövetség listáján szerepel (nem szerez mandátumot), majd az őszi önkormányzati választáson az Együtt-PM VIII. kerületi polgármesterjelöltje és listavezetője, itt a kompenzációs listával szerez mandátumot.[4] 2019-ben a lll. választókerületben újraválasztották a Párbeszéd, MSZP, DK, LMP, Momentum és Szolidaritás támogatásával, ahol kultúrával, környezetvédelemmel, kisebbségekkel, fővárosi és nemzetközi kapcsolatokkak foglalkozó alpolgármesterré választották.

2014 júniusától 2018 novemberéig a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja volt.[5]

Főbb művei[szerkesztés]

 • Tudás és politika. A közpolitika-alkotás gyakorlata; szerk. Berényi Eszter, Erőss Gábor, Neumann Eszter; L'Harmattan, Bp., 2013
 • Túl a szegregáción. Kategóriák burjánzása a magyar közoktatásban (szerk., Kende Annával). L’Harmattan, Budapest, 316 o. (2008)
 • Iskolarend. Kiváltság és Különbségtétel a közoktatásban (Berényi Eszterrel és Berkovits Balázzsal). Gondolat, Budapest, 327 o. (2008)
 • Nemzetfelfogások. Kisebbség–többség (szerk., Tamás Pállal és Tibori Tímeával), Ú. M. K. – MTA-SzKI, Budapest, 340 o. (2005)
 • La Nouvelle Alternative. Politique et société à l’Est c., Párizsban megjelenő folyóirat Magyarországról szóló tematikus számának szerkesztése (No. 69-70, 2006, François Bocholier-val)

Fotókiállításai[szerkesztés]

 • 2003, Budapest: „Város-nézetek”. Collegium Budapest, Institute for Advanced Study
 • 2004, Párizs: „Angles urbains”. Galerie Racine („Racine” könyvesbolt és galéria)
 • 2006, Budapest: „Városlakó nők”. ELTE Egyetemi Könyvtár aulája
 • 2018, Budapest: "Lakhelyek a dzsungelben - városi és erdei szociofotók" Kovács Orsolyával együtt, Zöldike[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. július 1.)
 2. http://drerossgabor.blog.hu/ dr. Erőss Gábor blogja
 3. http://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/kepviselok Józsefvárosi Önkormányzat - képviselők
 4. http://www.valasztas.hu/hu/onkval2014/990/990_0_index.html Archiválva 2014. október 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Budapest VIII. kerület települési választás eredményei
 5. https://parbeszedmagyarorszagert.hu/kepviselok/tisztsegviselok Archiválva 2014. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben PM elnökség
 6. Lakhelyek a dzsungelben - városi és erdei szociofotók (magyar nyelven). I. kerület - Budavár. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]