Erős Andor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Erős Andor (Erbstein Andor) (Budapest, 1889. július 10.1917) magyar festő. Tanult és alkotott a nagybányai művésztelepen, majd a kecskeméti művésztelepen.

Életútja[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányokat a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott, Ferenczy Károly volt a mestere. Nyaranként a nagybányai művésztelepen, majd a kecskeméti művésztelepen festett Iványi-Grünwald Béla irányítása mellett. Stílusa az expresszionizmus felé nyitott, Nagybányán ő a neósok közé tartozott. Festészete Nemes-Lampérth József stílusával mutat rokonságot, Kassák Lajos is felfigyelt rá, Tett c. folyóiratában két grafikáját közölte.

1912-ben a nagybányai Széchenyi-ligetről festett képével, címe Park, szerepelt a 15 éves nagybányai művésztelep munkásságát bemutató jubileumi kiállításon.[1] 1914-ben a Műcsarnokban kiállított két tájképet, 1917-ben már csak kis hagyatéki gyűjteménye szerepelt a Nemzeti Szalon egy fiatal művészek által rendezett csoportkiállításán (tájképek, csendéletek, akttanulmányok, önarckép). Az első világháborúban, az északi harctéren esett el 1917-ben.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Murádin Jenő i.m. 166. p.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Erős Andor témájú médiaállományokat.
  • Magyar zsidó lexikon. Szerk. Ujvári Péter. Budapest: Magyar Zsidó Lexikon. 1929.
  • Murádin Jenő - Szűcs György: Nagybánya száz éve. Miskolc-Nagybánya, 1996. Erős Andor lásd 13, 166. p.

Külső hivatkozások[szerkesztés]