Erős Andor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erős Andor
SzületettErbstein Andor
1889. július 10.
Budapest
Elhunyt1917 (27-28 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafestőművész
IskoláiMagyar Királyi Képzőművészeti Főiskola (1908–1913)
A Wikimédia Commons tartalmaz Erős Andor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Erős Andor (eredeti neve: Erbstein Andor) (Budapest, 1889. július 10.[1]1917. ) magyar festő. Tanult és alkotott a nagybányai művésztelepen, majd a kecskeméti művésztelepen.

Életútja[szerkesztés]

Budapesten született Erbstein János szabómester és Weissberger Lina gyermekeként. Felsőfokú tanulmányokat a budapesti Képzőművészeti Főiskolán folytatott, Ferenczy Károly volt a mestere. Nyaranként a nagybányai művésztelepen, majd a kecskeméti művésztelepen festett Iványi-Grünwald Béla irányítása mellett. Stílusa az expresszionizmus felé nyitott, Nagybányán ő a neósok közé tartozott. Festészete Nemes-Lampérth József stílusával mutat rokonságot, Kassák Lajos is felfigyelt rá, Tett c. folyóiratában két grafikáját közölte.

1912-ben a nagybányai Széchenyi-ligetről festett képével, címe Park, szerepelt a 15 éves nagybányai művésztelep munkásságát bemutató jubileumi kiállításon.[2] 1914-ben a Műcsarnokban kiállított két tájképet, 1917-ben már csak kis hagyatéki gyűjteménye szerepelt a Nemzeti Szalon egy fiatal művészek által rendezett csoportkiállításán (tájképek, csendéletek, akttanulmányok, önarckép). Az első világháborúban, az északi harctéren esett el 1917-ben.

Művei[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]