Epinephelus analogus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Epinephelus analogus
Akváriumi példány
Akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Euteleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Sügéralkatúak (Percoidei)
Család: Fűrészfogú sügérfélék (Serranidae)
Alcsalád: Epinephelinae
Nemzetség: Epinephelini
Nem: Epinephelus
Bloch, 1793
Faj: E. analogus
Tudományos név
Epinephelus analogus
Gill, 1863
Szinonimák
  • Serranus courtadei Bocourt, 1868
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Epinephelus analogus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Epinephelus analogus témájú kategóriát.

Az Epinephelus analogus a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, ezen belül a fűrészfogú sügérfélék (Serranidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Epinephelus analogus előfordulási területe a Csendes-óceán keleti fele az észak-amerikai kontinens közelében. Kalifornia déli részétől egészen Peruig található meg. A Kaliforniai-öböl északi felén a leggyakoribb kisméretű fűrészfogú sügérnek számít. További állományai élnek a Revillagigedo-, a Clipperton- és a Galápagos-szigetek körül.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a halfaj elérheti a 114 centiméteres hosszúságot és a 22,3 kilogrammos testtömeget is. A hátúszóján 10 tüske és 16-18 sugár van, míg a farok alatti úszóján 3 tüske és 8 sugár látható. Az alapszíne általában halvány vörösesbarna, számos sötétbarna pontozással. A testen öt függőleges, nagyon halvány sáv van. A hasúszói rövidebbek, mint a mellúszói; a farokúszója lekerekített.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi, tengeri hal, amely a korallzátonyokon vagy azok közelében él. 50 méteres mélységben, vagy talán ennél mélyebben is élhet. Tápláléka főleg rákokból és kisebb csontos halakból tevődik össze. Télen a partok közelébe húzódik, ahol a Pleuroncodes planipes nevű rák rajaival táplálkozik.

Felhasználása[szerkesztés]

A halászata csak kisebb mértékű. Főleg a helybéli halászok - táplálkozási célokból -, vagy pedig a sporthorgászok fogják ki. A városi akváriumokban is látható.

Források[szerkesztés]

  • Epinephelus analogus Gill, 1863 FishBase
  • Heemstra, P.C. and J.E. Randall, 1993. FAO Species Catalogue. Vol. 16. Groupers of the world (family Serranidae, subfamily Epinephelinae). An annotated and illustrated catalogue of the grouper, rockcod, hind, coral grouper and lyretail species known to date. Rome: FAO. FAO Fish. Synop. 125(16):382 p.