Entamoeba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Entamoeba
Entamoeba coli ciszta
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Ország: Amőbák (Amoebozoa)
Törzs: Archamoebae
Család: Entamoebidae
Nemzetség: Entamoeba
Casagrandi & Barbagallo, 1895 [1897]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Entamoeba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Entamoeba témájú kategóriát.

Az Entamoeba az amőbák (Amoebozoa) országába és az Entamoebidae családjába tartozó nemzetség.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Entamoeba-fajok káros és/vagy hasznos élősködők az emberben és az állatokban.

Az emberben megtalálható Entamoeba histolytica, az amőbiázis megbetegedésért felelős; míg mások például az Entamoeba coli és Entamoeba dispar ártalmatlanok.[1] Az Entamoeba gingivalison (a szájban él) és az Entamoeba moshkovskiin (a folyók és tavak üledékében él) kívül az összes többi faj, a megfertőzött ember vagy állat beleiben él. Az Entamoeba invadens nevű faj, hasonlít az E. histolyticára, de ez utóbbi a hüllőket támadja meg. A többi fajtól eltérően, az E. invadensnak nem kötelező a baktériumok jelenléte, hogy ciszta állapotba kerüljön; emiatt modellszervezetként használható. Ebből a nemből, manapság már sok fajt írtak le, de feltételezések szerint még számos leírandó faj létezik.

Rendszerezésük[szerkesztés]

A nemzetségbe az alábbi fajok tartoznak (a lista nem teljes):

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Diamond LS and Clark CG (1993). „A redescription of Entamoeba histolytica Schaudinn, 1903 (emended Walker, 1911) separating it from Entamoeba dispar Brumpt, 1925”. Journal of Eukaryotic Microbiology 40 (3), 1340–344. o. PMID 8508172.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Entamoeba című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]