Entada rheedii

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Entada rheedii
A növény hüvelyes termése.
A növény hüvelyes termése.
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Hüvelyesek (Fabales)
Család: Pillangósvirágúak (Fabaceae)
Nemzetség: Entada
Faj: E. rheedii
Tudományos név
Entada rheedii
Spreng.[1]
Szinonimák
  • Entada monostachya DC.
  • Entada pursaetha DC.
  • Mimosa entada L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Entada rheedii témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Entada rheedii témájú kategóriát.

Az Entada rheedii egy nagyra növő, fásszárú lián vagy kúszónövény. Angol „African Dream Herb” és „Snuff Box Sea Bean” neveinek tükörfordítása afrikai álomnövény és dohányszelence tengeri bab. Magjának héja 3-5 mm vastag és rendkívül kemény, ennek köszönhetően rendkívül hosszú ideig ellenáll a sós tengervíznek.

Elnevezése[szerkesztés]

Habár a növény elsőként publikált érvényes neve az Entada rheedii, tudományos nevét gyakran írják Entada rheedei alakban is, mivel fajnevét Hendrik Adriaan van Rheede tot Draakestein holland katona és természettudós tiszteletére adták.

Alkalmazása[szerkesztés]

Magjának fehér húsát hagyományos afrikai varázsszerként alkalmazzák, mely segítségével alvás közben élénk álmokat idéznek elő, lehetővé téve a kapcsolatteremtést a szellemvilággal. A leírások szerint enyhén kesernyés magbelet vagy nyersen fogyasztják, vagy felaprítva szárítják majd más szárított levelekkel (pl. dohánnyal) elkeverve lefekvés előtt elszívják, így érve el a kívánt hatást.[2] A hántolt termés főzve is fogyasztható és ilyenkor nem okoz álmokat.

A növényt trópusi gyógyszerként is felhasználják olyan betegségek ellen, mint a fogfájás, a sárgaság, vagy a fekély, de alkalmazzák az izomzat vagy csontok bántalmainak kezelésére is.[3] Nagyméretű magjaiból ékszereket és szerencsetalizmánokat is készítenek.

Elterjedése[szerkesztés]

A növény egyedei megtalálhatóak a Kelet- és Dél-Afrikai partok mentén, ott is a folyótorkolatokban és a mocsárvidékeken. Mivel vastag héjú magjai képesek akár éveken keresztül is ellenállni a sós tengervíznek, így az óceán hullámaival utazva a világ szinte összes trópusi tengerpartjára eljutott már. Ez alól különös módon kivételt képeznek az amerikai partok. A növény a következő országokban fordul elő: Kenya, Tanzánia, Uganda, Kamerun, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Zaire, Elefántcsontpart, Ghána, Guinea, Bissau-Guinea, Libéria, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Togo, Malawi, Mozambik, Zimbabwe, a Dél-afrikai Köztársaság KwaZulu-Natal tartománya, Banglades, Bhután, India, Nepál, Srí Lanka, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnám, Indonézia, Malajzia, Pápua Új-Guinea, Fülöp-szigetek és Ausztrália Queensland állama.

Ültetése szobanövényként[szerkesztés]

Ezt az apró levelű gyorsan növő futónövény könnyen lehet a lakás egyik dísze. Mivel a maghéj rendkívül vastag és tömör, ezért ahhoz, hogy a termőképes magbelső nedvességhez jusson, kézi fúróval lyukakat kell fúrni a héjba, amíg el nem érjük a sárgás-fehér magbelet. Ezt követően a magot 24 órára langyos (nem forró) vízbe kell áztatni. Az áztatás során megduzzadt magot mély cserépbe (rózsaültető cserép) jó minőségű földbe ültetve a növény 2-3 héten belül gyökeret ereszt, majd újabb 1-2 hét múlva a szára is nőni kezd. Megfelelő körülmények között az entada rheedii az ezt követő 2 hétben elérheti az 1,5 méteres magasságot. A növényt magas keretre kell futtatni, amin a szárakat többször visszahajtva sűrű lombozatot lehet kialakítani. Legcélszerűbb az ablak előtt elhelyezni. Mivel hidegre érzékeny trópusi növényről van szó ezért nem lehet kitenni 5-10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnek. Érdekesség, hogy a fény felé igyekvő szár olyan gyorsan mozog, hogy szabad szemmel is látni lehet, akár több centimétert is elmozdulhat egyetlen másodperc alatt, a növény kacsai pedig 2-3 perc alatt bármire rátekerednek, ami a közelükben van.[4]

Képek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Entada rheedei information from NPGS/GRIN. www.ars-grin.gov. (Hozzáférés: 2008. március 10.)
  2. "Entada rheedii - African Dream Herb", www.entheology.org
  3. (2010) „Indigenous use and bio-efficacy of medicinal plants in the Rasuwa District, Central Nepal”. J Ethnobiol Ethnomed 6, 3. o. DOI:10.1186/1746-4269-6-3. PMID 20102631.  
  4. "How to Grow Entada Rheedii", www.ehow.com

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Entada rheedii című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]