Enneagram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az enneagram (a görög ἐννέα [ennea, jelentése ’kilenc’] és γράμμα [gramma, jelentése ’leírás’ vagy ’ábrázolás’]) az emberi karakterek egy modellje, amely kilenc egymással kölcsönös összefüggésben álló, alapjaiban egymástól mégis jól megkülönböztethető típus kidolgozott leírása.[1]

Az enneagram eredete valószínűleg Püthagoraszig nyúlik vissza és a szúfik alkottak belőle először rendszert. A 20. században fő vonalai G. I. Gurdjiefftól és később Eli-Jaxon Beartől erednek.[2]

Tipológiaként az enneagram kilenc karaktertípust határoz meg, amelyeket egy enneagram nevű geometriai alakzat sarokpontjai reprezentálnak, és amely alakzat az egyes típusok közötti kapcsolatokra is utal.

Az enneagram jelképe
Az enneagram dinamikus modelljének képi ábrázolása

Mivel különféle gondolati iskolák alakultak ki az enneagramteoretikusok között a tekintetben, hogy az enneagram néhány aspektusát hogyan értelmezzék és hogyan tálalják, ezért az enneagramtanítások nem minden esetben egységesítettek vagy következetesek. A leggyakoribb félreértelmezés a kilenc pont személyiséggel való azonosítása.[3]

Az enneagramkarakter alapja[szerkesztés]

Az enneagram dinamikus rendszer, ábrája kilenc pontból áll, amelyek a karaktereket egyenként jelölik meg, és köztük folyamatos a mozgás. A gyökérpontoknál a legerősebb a hozzájuk tartozó tulajdonság. Ezeknél látszólag nincs jelen a düh (9), a tiszta szeretet (3) és a félelem (6).

Az enneagramkarakter gyerekkorban rögzül minden embernél, néhány éves korban. Ennek neve karakterfixáció. Ez elkerülhetetlen, és oka egy mély érzelmeket kiváltó konflikus megélése. Innentől kezdi el magát valaki egy külső fogalommal azonosítani, belép a téves azonosulás, amely ezek után meghatározó szereppel rendelkezik az egyén fejlődésében. A karakter egészen életünk végéig elkísér minket valamilyen formában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Enneagram. [2018. december 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. július 28.)
  2. User, Super: About The Leela School. www.leelaschool.org. [2016. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  3. sx: Enneagram forrása. karakterenneagram.com. [2016. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)

Magyar nyelvű irodalom[szerkesztés]

  • Russ Hudson, Don Richard Riso: Az enneagram bölcsessége, Park Kiadó, 2014.
  • Russ Hudson, Don Richard Riso: Személyiségtípusok, Park Kiadó, 2007.
  • PrAkash Vörös Ákos: A használható enneagram, Ezo Tér Kiadó, Budapest, 2007.
  • Eli Jaxon-Bear: A megszabadulás enneagramja, Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2001.
  • Richard Rohr, Andreas Ebert: Enneagram - A lélek kilenc arca, Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2000.