Enneagram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az enneagram (a görög ἐννέα [ennea, jelentése "kilenc"] ésγράμμα [gramma, jelentése "leírás" or "ábrázolás"]), az emberi karakterek egy modellje, amely alatt kilenc egymással kölcsönös összefüggéseben álló, alapjaiban egymástól mégis jól megkülönböztethető típus kidolgozott leírása értendő.[1]

Az enneagram eredete valószínűleg Püthagoraszig nyúlik vissza és a Szúfik alkottak belőle először rendszert. A 20. században fő vonalai G. I. Gurdjiefftól és később Eli-Jaxon Bear-től erednek.[2]

Tipológiaként az Enneagram kilenc karaktertípust határoz meg, amelyeket egy enneagram nevű geometriai alakzat sarokpontjai reprezentálnak, és amely alakzat az egyes típusok közötti kapcsolatokra is utal.

Az enneagram jelképe
Az enneagram dinamikus modelljének képi ábrázolása.

Mivel különféle gondolati iskolák alakultak ki az enneagram teoretikusok között a tekintetben, hogy az enneagram néhány aspektusát hogyan értelmezzék és hogyan tálalják, ezért az enneagram tanítások nem minden esetben egységesítettek vagy következetesek. A leggyakoribb félreértelmezés a kilenc pont személyiséggel való azonosítása.[3]

A karakter enneagram alapja[szerkesztés]

Az enneagram dinamikus rendszer, kilenc pontból áll ábrája, amely a karaktereket egyenként jelöli meg és köztük folyamatos a mozgás. A gyökér pontoknál a legerősebb a hozzájuk tartozó tulajdonság. Ezeknél látszólag nincs jelen a düh (9), a tiszta szeretet (3) és a félelem (6).

Az enneagram karakter gyerekkorban fixálódik be minden embernél, pár éves korban. Ennek neve a "karakterfixáció". Ez elkerülhetetlen és oka egy mély érzelmeket kiváltó konflikus megélése. Innentől kezdi el magát valaki egy külső fogalommal azonosítani, belép a téves azonosulás, amely ezek után meghatározó szereppel rendelkezik az egyén fejlődésében. A karakter egészen életünk végéig elkísér minket valamilyen formában.

Magyar nyelvű irodalom[szerkesztés]

  • Russ Hudson, Don Richard Riso: Az enneagram bölcsessége, Park Kiadó, 2014
  • Russ Hudson, Don Richard Riso: Személyiségtípusok, Park Kiadó, 2007
  • PrAkash Vörös Ákos: A használható Enneagram, Ezo tér kiadó, Budapest, 2007
  • Eli Jaxon-Bear: A megszabadulás enneagramja, Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2001.
  • Richard Rohr - Ebert, Andreas: Enneagram - A lélek kilenc arca, Ursus Libris Kiadó, Budapest, 2000.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Enneagram
  2. User, Super: About The Leela School. www.leelaschool.org. [2016. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  3. sx: Enneagram forrása. karakterenneagram.com. [2016. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)