Enhéngál-tábla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enhéngál-tábla
Típus szerződés
Tartalma Enhéngál, lagasi uralkodó adásvételi dokumentuma
Méret 12,4×12,8×3,8 cm
Forma klasszikus tábla
Anyag mészkő
Állapot igen jó
Története
Felfedezés
helye és ideje
Telloh (Ningírszu)
Kora i. e. 26. század
Nyelv sumer
Írás protoékírás
Található University of Pennsylvania Museum

Az Enhéngál-tábla az első ismert lagasi uralkodónak tartott Enhéngál egy dokumentuma. Ismeretlen időpontban találták a mai Telloh falu melletti tellen, az ókori Ningírszuban, amely az i. e. 26. században Lagas városkirályságának fennhatósága alatt állt. Ma a Pennsylvania Egyetem múzeumában tekinthető meg. Mindkét oldala feliratos, de a hátoldalra csak másfél oszlop jutott.

A mészkő tábla kitűnő állapotban maradt fenn, könnyen olvasható – csak néhány cella sérült –, de nehezen értelmezhető, mivel az alkalmazott írásrendszerben szinte minden jelnek több (sőt sok) jelentése lehet, ugyanakkor a több jelből álló összetett jelcsoportok, ligatúrák értelmezése is bizonytalan. Az interpretációk széles spektruma képzelhető el. Elsőnek George A. Barton publikálta 1913-ban, majd sokan mások, köztük P. Anton Deimel (1924-ben), Igor Mihajlovics Gyjakonov (1954-ben) és Dietz Otto Edzard (1971-ben). A két utóbbi fordítás képzi a mai napig az elfogadott értelmezés alapját.

A jelenlegi értelmezés szerint a tábla arról szól, hogy Enhéngál nyolcszor tett ajánlatot tizenegy földbirtokra egy girszui papnak, Lugalkigalának és egy Szidu nevű férfinek, amely utóbbi neve után szintén szerepel a lugal szó. A tranzakciók leírása sematikus, az alábbi mintát követi:

  1. A birtok mérete;
  2. Vételár (rézben, árpában, kecskében, disznóban);
  3. A birtok elhelyezkedése és/vagy neve;
  4. A szerződés készítője vagy a hivatalnok tanú neve;
  5. Az eladó neve (?)


Források[szerkesztés]

  • Ignace J. Gelb, Robert M. Whiting Jr, Piotr Steinkeller: Earliest Land Tenure Systems in the Near East: Ancient Kudurrus Text, in The University of Chicago Oriental Institute Publications, Vol. 104, 69–71. o.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap