Enea Lanfranconi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Enea Lanfranconi
Született1850. május 30.[1]
Peglio[1]
Elhunyt1895. március 9. (44 évesen)[1]
Pozsony[1]
Állampolgárságaolasz (1861. március 17. – 1895. március 9.)
Foglalkozása
KitüntetéseiFerenc József-rend
Halál okaöngyilkosság
SírhelyeVarese
A Wikimédia Commons tartalmaz Enea Lanfranconi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Lafranconiról elnevezett híd Pozsonyban

Enea Lanfranconi (magyarosan Lanfranconi Enea) (Pellio Intelvi, Lombardia, 1850. május 30.Pozsony, 1895. március 9.) olasz mérnök, a Magyar Történelmi Társulat alapító tagja.

Életpályája[szerkesztés]

Mérnöki tanulmányainak befejezése után, 1870-ben jött Magyarországra. Pozsonyban telepedett le, ahol mint a dévényi kőbányák tulajdonosa meggazdagodott. A vízi szállítás fejlesztése érdekében saját költségén feltérképezte és vízrajzilag is felmérte a Dunának Dévény és Gönyű közötti szakaszát. Találmányát, az önműködő siklót a pozsony-dévényi gránitkőbányákban alkalmazták és szabadalmát Magyarországon kívül bejegyezték Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Angliában, Németországban, Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Magyar történeti és régészeti problémákkal is foglalkozott, igy Árpád sírját is kutatta, melyet a Hainburg an der Donau melletti tumulusban vélt megtalálni. Szenvedélyes könyv- és metszetgyűjtő volt, könyvtárában többek között a Dunára és Pozsonyra vonatkozó összes művek össze voltak gyűjtve. Híres régi 14 000 darabból álló térképgyűjteményét az 1885. évi budapesti országos kiállításon bemutatta s később Budapest fővárosnak adományozta.

1895. március 9-én öngyilkos lett. Könyvgyűjteményét s képtárából a magyar tárgyú festményeket a magyar kormány a Magyar Nemzeti Múzeum részére megvásárolta; a többi könyvet, képet és nagybecsű rézmetszet-gyűjteményét 1895 októberében Kölnben elárverezték.

Művei[szerkesztés]

  • A Dévénytől Gönyőig terjedő Duna folyam szabályozási terve 1878. (Rajz.)
  • A Duna folyam Dévény és Duna közti szakaszának hossz-szelvénye 1879. (Rajz.)
  • Közép-Európa útjai és a Duna-folyam szabályozásának fontossága (Pozsony 1880, mely három nyelven: magyarul, németül és franciául jelent meg)
  • Rettung Ungarns von Überschwemmungen. Wien, 1882. Két térképpel (magyarul Magyarország ármentesítése címmel, szintén 1882-ben jelent meg)
  • Die Übershwemmungen in Ungarn und die Regulirung der unteren Donau. Pozsony, 1887.
  • Közép-Európa valamennyi víziutainak átnézeti térképe 1: 400000. Hely és év n.
  • A Duna és mellékfolyói ártere Felső-Magyarországon 1: 144000
  • A Lanfranconi-féle önműködő sikló (1890)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szabadváry, T. - Tarbay, J. G. - Soós, B. - Mozgai, V. - Pallag, M. 2021: Az Enea Lanfranconi-hagyaték régészeti és numizmatikai vonatkozású anyaga a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiben. Communicationes Archaelogicae Hungariae 2019, 51-106.
  • bratislavskerozky.sk