Emperor: The Rise of the Middle Kingdom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Emperor: Rise of the Middle Kingdom
Fejlesztő BreakAway Games
Impressions Games
Kiadó Sierra Entertainment
Zeneszerző Jeff van Dyck
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum  USA 2002. szeptember 9.
Műfaj városépítő játék
Játékmódok
USK-besorolás USK 0
Adathordozó
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Microsoft Windows
400 MHz processzor
64 MB RAM
800 MB szabad hely a HDD-n
4 MB-os videókártya

Az Emperor: The Rise of the Middle Kingdom a városépítőjáték-sorozat hatodik darabja, mely 2002-ben jelent meg a BreakAway Games és Impressions Games fejlesztésében, kiadója a Sierra Entertainment. Az Emperor a sorozat utolsó olyan eleme, mely a kétdimenziós izometrikus axonometriával készült, és az első, melybe a multiplayer játéklehetőség is bekerült. A sorozat többi tagjához hasonlóan a játék célja városok felépítése és fejlesztése, ezúttal az ókori Kínában, a Hszia-dinasztia idejétől a Szung- és Csin-dinasztiáig.

A játék menete[szerkesztés]

A játék alapvető feladata minden küldetésben a város fenntartása. A lakosságot el kell látni élelemmel, fenntartani az egészségügyi színvonalat és megóvni a veszélyektől. Ha élelemmel és az alapvető termékekkel, szolgáltatásokkal megfelelően ellátott a város, növekedni fog. Ezen felül a játékosnak a kereskedelemmel és adókkal is jól kell bánnia a további fejlődés és terjeszkedés érdekében.

A játék során a játékosnak felajánlásokat kell tennie a hősöknek, akik ha elégedettek, meglátogatják a várost. Ez olyan haszonnal járhat, mint például az építési költségek csökkentése. A hősöknek négy csoportja van, az ősi hősök, a taoista hősök, a konfucianista hősök és a buddhista hősök. Ha az ősi hősök elégedetlenek, földrengéseket, árvizeket okozhatnak.

A játék során figyelnie kell az ellenségeire. Csapatokra van szükség a város védelmére, illetve falak is építhetőek a város köré, melyeket íjászok védenek.

Szintén feladat lehet egyes építmények felépítése, melyek pénzben és anyagban egyaránt költségesek. Általában a városnak előbb meg kell erősödnie gazdaságilag és katonailag, mielőtt az építést érdemes elkezdeni.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Emperor: Rise of the Middle Kingdom jellemzően kedvező fogadtatásra talált. A Metacritic oldalán 100-ból 77 pontot ért el,[1] egyéb médiában 61 és 93 pont közötti értékeket kapott.[2] Az IGN kritikusa szerint azonban a helyszín, a hősök és kínai horoszkóp újdonsága mellett nem sok újat mutat a játék a sorozat előző elemeihez képest.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emperor: Rise of the Middle Kingdom Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. május 20.)
  2. Emperor:Rise of the Middle Kingdom. mobygames.com. (Hozzáférés: 2011. május 20.)
  3. Emperor: Rise of the Middle Kingdom Review. IGN, 2002. szeptember 10. (Hozzáférés: 2011. május 20.)

Fordítás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]