Elena Poniatowska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elena Poniatowska
Poniatowska.JPG
Született 1932. május 19. (84 éves)
Párizs
Állampolgársága
Házastársa Guillermo Haro
Foglalkozása író, újságíró
Díjak

Elena Poniatowska weboldala
Elena Poniatowska az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Elena Poniatowska témájú médiaállományokat.

Elena Poniatowska, tulanjdonképpen Hélène Elizabeth Louise Amélie Paula Dolores Poniatowska Amor (Párizs, 1932. május 19. –) Mexikó egyik legismertebb írója és újságírója.

A mexikói Paulette Dolores Amor (akinek a családja Franciaországba menekült, miután a mexikói forradalomban kisajátították földjüket) és a lengyel és a nemesi származású Jean Evremont Poniatowski frigyéből született 1932-ben Hélène Poniatowska Amor Párizsban. (A több helyütt fellelhető 1933 mint születési év Emmanuel Carballo antológiájában megjelent helytelen időpont gyakori lemásolásának köszönhető). 1941-ben édesanyja a nácik elől visszamenekült Mexikóba, miközben apjuk a háború végéig küzdött a francia ellenállásban és csak 1945-ben utazott Mexikóba. Néhány erre az időre emlékeztető emlékét az írónő önéletrajzi regényében feldolgozta „Flor de Lis“ (1988). A szintén költő Guadalupe („Pita“) Amor (1920-2000) anyai nagynénje volt.

Spanyolul a dadustól (Magdalena Castillo) tanult meg nyolc évesen, mivel a szülei ezt nem tartották fontosnak, de Elena már kora gyermekkorától nem illett bele a lengyel hercegnői szerepbe, hisz ahelyett, hogy rangjához illően megházasodott volna, inkább újságírásba kezdett és olyan sikeres volt, hogy rövid időn belül igen keresett lett a munkája.