A vakond (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(El Topo szócikkből átirányítva)
A vakond
(El Topo)
1970-es mexikói–amerikai film

RendezőAlejandro Jodorowsky
ProducerJuan López Moctezuma
Moshe Rosemberg
Roberto Viskin
Műfaj
ForgatókönyvíróAlejandro Jodorowsky
FőszerepbenAlejandro Jodorowsky
Brontis Jodorowsky
ZeneAlejandro Jodorowsky
Nacho Méndez
OperatőrRafael Corkidi
VágóFederico Landeros
JelmeztervezőAlejandro Jodorowsky
DíszlettervezőAlejandro Jodorowsky
Gyártás
GyártóProducciones Panicas
Ország Mexikó
Nyelvspanyol
Játékidő125 perc
Költségvetés400 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóDouglas Films
Bemutató USA 1970. december 18.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az A vakond (El Topo) egy mexikói allegorikus kultuszfilm melyet 1970-ben mutattak be. A filmet Alejandro Jodorowsky írta, rendezte, a főszerepet játssza, valamint ő írta a film zenéjét és tervezte a jelmezt és a díszleteket. A film, bár műfajilag a westernhez áll a legközelebb, különös karaktereket és történeteket ábrázol: számos torzszülött, csonka és törpe embert szerepeltet, nagy adag keresztény szimbólumot, és a keleti filozófia sok elemét is felhasználja.

„If you are great, El Topo is a great picture. If you are limited, El Topo is limited.” („Ha nagy vagy, »A vakond« nagy film. Ha korlátolt vagy, »A vakond« korlátolt.”) – Alejandro Jodorowsky

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film két fő részre szakad. Az első egy sivatagban zajlik, ahol El Topónak az asszonya kérésére meg kell küzdenie a Négy Mesterlövésszel (másképpen a Négy Mesterrel), akik sorban átadnak neki egy-egy tanítást, mielőtt meghalnának. Máskülönben El Topo nem is tudná legyőzni őket, csak úgy sikerül, hogy kihasználja, hogy ismeri a taktikájukat. „A túlzott tökéletesség hiba” – mondja, miután legyőzte a harmadikat. Az első rész azzal zárul, hogy a nő lelövi őt, és magára hagyja; a testét pedig néhányan elvonszolják.

A második fele azzal a képpel nyit, hogy El Topo mozdulatlanul ül lótuszülésben. Ez már évek óta így lehet, mert a nő, aki „gyerekkora óta gondozza őt” még „meg sem született, amikor ő megérkezett” a barlangba, ahová a barlang torzszülött lakói hozták. Hogy megmentsék őt. Hogy megmentse őket. Ők a felső világ, a szabadban lévő nagyváros lakóinak számkivetettjei, az ott „régóta zajló vérfertőzések miatt lettek deformáltak”.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • El TopoAlejandro Jodorowsky
  • El Topo fia – Brontis Jodorowsky
  • haldokló ember – José Legarreta

Fogadtatás[szerkesztés]

A Fando y Lis bemutatójából tanulva (az autót, amivel az acapulcói fesztiválon a lincselés elől elmenekült, kövekkel dobálták meg), az El Topót meg sem kísérelte Mexikóban bemutatni. A kész filmmel New Yorkba ment, ahol az Elgin Theatre-ben több mint egy évig vetítették péntek és szombat éjjelenként, mint „midnight movie” (»éjféli mozi«). A film nagy hatással volt a kortárs művészek közül John Lennonra, Yoko Onóra, Dennis Hopperre és Andy Warholra. Az »éjféli mozik« között olyan filmek követték, mint az Élőhalottak éjszakája, a The Harder They Come, a Rózsaszín flamingó, a Rocky Horror Picture Show és a Radírfej. Ezekről 2005-ben dokumentumfilmet forgattak Éjféli moziláz (Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream) címmel. John Lennon tanácsolta a Beatles és a Rolling Stones akkori menedzserének, Allen Kleinnek, hogy vegye meg a film jogait és finanszírozza Jodorowsky következő filmjét, amely 1973-ban, The Holy Mountain (A szent hegy) címmel készült el.

Díjak[szerkesztés]

  • Ariel-díj (1972)
    • díj: Ezüst Ariel (legjobb operatőr) – Rafael Corkidi
  • Avoriaz-i Fantasztikus Filmek Fesztiválja (1974)
    • díj: a zsűri különdíja – Alejandro Jodorowsky

Folytatás[szerkesztés]

Jodorowsky a '90-es évek eleje óta tervezi a film folytatását. Az eredeti munkacím „The Sons of El Topo” (»El Topo fiai«) volt, de ezt az Allen Kleinnel folyó per miatt meg kellett változtatni. A jelenlegi címváltozat AbelCain. Ha a hírek igazak Káin szerepét Marilyn Manson alakítja majd a nukleáris apokalipszis után játszódó filmben. Előzetes hírek szerint az alkotás 2007-ben kerül a mozikba.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]