Egységes Közép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egységes Közép
Єдиний центр
Adatok
Elnök Viktor Baloha

Alapítva 2008
Feloszlatva 2012

Ideológia politikai közép
Politikai elhelyezkedés centrista
Weboldala

Az Egységes Közép (ukránul: Єдиний центр), magyar átírásban: Jedinij centr), rövidítve JC Ukrajnában működő, 2008-ban alapított, akkor Viktor Juscsenko elnököt támogató centrista politikai párt.

A pártot a 2008. március 27-én megtartott alakuló kongresszuson hozták létre Kijevben azzal a céllal, hogy a jelentős népszerűségvesztést elszenvedett Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem (NU–NSZ) helyett egy új elnöki párt álljon Viktor Juscsenko elnök mögött a következő, 2009-es elnökválasztáson. Létrehozásában kulcsszerepet játszott Viktor Baloha. A párt tagsága kezdetben az NU–NSZ-ből kilépett tagságból állt, elnöke 2008-tól 2010-ig Ihor Kril volt, majd tőle Viktor Baloha vette át az elnökséget. Az elnökségben a korábban az NU–NSZ listájáról mandátumhoz jutott parlamenti képviselők, például Okszana Bilozir, Oleszja Orobec, Mihajlo Poljancsics, Viktor Topolov, Borisz Szilenkov és Leszja Taran foglal helyet. A párt területi szervezetekkel rendelkezik. 2010-ben kb. 100 ezer tagja volt.

A 2014. október 26-i ukrajnai parlamenti választásokon a JC hat képviselője szerzett egyéni választókerületből képviselői helyet, de saját frakcióval nem rendelkeznek az Ukrán Legfelsőbb Tanácsban.

A 2019-es parlamenti választáson Kárpátalján öt egyéni választókerületben indított jelöltet a párt. Közülük egy képviselője szerzett parlamenti mandátumot, Viktor Baloha a 69-es egyéni választókerületből jutott be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsba.[1] A választáson a párt színeiben indult Viktor Baloha két testvére is, Ivan Baloha (70. választókerüle) és Pavlo Baloha (73. választókerület), de nem jutottak be a parlamentbe.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]