Egyetlen licit aukció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az egyetlen licit aukció egyfajta stratégiai játék, mely a klasszikus árverésekre emlékeztet. A nyertes általában a legkisebb egyetlen licitet tevő, de ennél sokkal ritkábban a legnagyobb egyetlen ajánlattevőt is jelölhetik nyertesként. Az egyetlen licit árveréseket gyakran használják verseny- vagy lottószerűen.

Menete[szerkesztés]

Habár a játék neve és a benne használt kifejezések aukcióra emlékeztetnek, közelebb áll a sorsoláshoz vagy a fogadáshoz.

A nyereményjáték általában interneten keresztül történik, feltétele a regisztráció, illetve az ehhez kapcsolódó egyenleg feltöltése. A játék során egy kiválasztott tételre tehetnek téteket („licitet”) a résztvevők. A játékot az nyeri, aki az előre megadott határidőig a legkisebb egyedüli tétet tette meg.

A játék tehát matematikailag abból áll, hogy mindenki fogad egy pozitív számra, és azok közül a számok közül, amelyikre csak egyvalaki fogadott, a legkisebb nyer. A szerencsejátékot rendező bevétele a részvételi díjból (amit a játékban való részvételért kell fizetni) vagy a licitdíjból (amit az egyes tétek után kell fizetni) származik. A számokhoz pénzegységet rendelnek (pl. forint vagy dollár), a „licitlépcsőt” (a pozitív számok körét) úgy határozzák meg, hogy a nyertes szám ne legyen nagy (például 1 forint vagy 0,01 dollár), így a játék lezárásakor a nyertes tét csábítóan hasson a leendő játékosokra. A lezárult játékok esetében ugyanis általában nyilvánosságra hozzák a nyertes téteket, azonban megtévesztő ezeket vételárként feltüntetni, mivel a licitdíj ennek sokszorosa lehet. Akik nem nyernek, természetesen elbukják a licitdíjat.

A legkisebb egyedüli licit aukció egy lehetséges menete:

Licit Licitálók száma Eredmény
1 Ft 34 nem egyetlen
2 Ft 9 nem egyetlen
3 Ft 0 nincs tét
4 Ft 57 nem egyetlen
5 Ft 35 nem egyetlen
6 Ft 1 legkisebb egyetlen (nyertes)
7 Ft 17 nem egyetlen
8 Ft 1 egyetlen, de nem a legkisebb
9 Ft 8 nem egyetlen

A licitminimum 1 Ft, a licitlépcső 1 Ft. A 6 forintot megtevő licitáló a nyertes, hiszen ez a legkisebb licit, amelyet csak egy licitáló tett meg.

A játékosok nem látják, hogy a többiek milyen téteket tettek meg. Ha egy új licitáló meg akarja nyerni a játékot, akkor nem elég egy új egyetlen licitet tennie, de az addigi nyertes tétet és a sajátjánál kisebb egyedi liciteket is meg kell tennie. Mivel ez rendkívül nehéz feladat elé állítaná a játékosokat, a játék szervezői információkat csepegtetnek: megadhatják, hogy a legkisebb licit milyen tartományban található, de szabhatnak licitmaximumot is, ezzel felülről is korlátozva a megtehető számok körét (az alsó korlát 0).

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2009 elején hirtelen több honlapot is létrehoztak egyetlen licit aukciós rendszerű szerencsejátékok szervezésére, ezek azonban egy éven belül megszűntek.

  • picilicit.hu (ADR Agency Kft)
  • licithaz.hu (Globalweb Design Studio Kereskedelmi és Szolgáltató Bt)
  • fogdesvidd.hu (IPS Magyarország Kft)

Külső hivatkozások[szerkesztés]