Egyetemi Hadjárat Krisztusért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Egyetemi Hadjárat Krisztusért hivatalos nevén 2011 óta az Egyesült Államokban "Cru" (2011-ig Campus Crusade for Christ) egy felekezetközi, evangéliumi, keresztény szervezet melyet 1951-ben Bill Bright alapított a kaliforniai egyetemen, egyetemi hallgatók számára. Az Encyclopædia Britannica szerint a Campus Crusade for Christ a "világ legnagyobb keresztény szolgálata".[1] Angol nyelvterületen a mozgalom nevét gyakran „Cru”-nak rövidítik. Bár a Cru eleinte egyetemi szolgálatként kezdte tevékenységét, a szolgálati célcsoportját időközben, a felnőttkorúak, sportolók és középiskolás diákok célcsoportjával is kibővítette.[2][3] Nemzetközi székhelyét a Kaliforniába, Orlandóban helyezte át 1991-ben[4] 2011-ben, az Egyesült Államokban „Cru” –névre változtatta a szervezet hivatalos megnevezését. Magyarországon CCC Magyarország Vallási Közösség néven működik, mely Magyarországon főként Timóteus Társaságként ismert.

Története[szerkesztés]

 • 1951, Bill Bright megalapítja a szervezetet.
 • 1972, "EXPLO 72" néven megrendezésre kerül 80.000 fő részvételével egy konferencia melyben felvázolják az evangelizáció és a tanítvány-képzés alapelveit.
 • 1974: 1974-ben "EXPLO '74" néven Szöulban megrendezésre kerül 300.000 fő részvételével egy tréning-konferencia melynek témája az evangelizáció és a tanítvány-képzés volt.
 • 1976 A Cru szervezet egy reklámkampányt indított a keresztény életmód reklámozására, "Én megtaláltam!" feliratú matricák és hirdetések használatával.[5]
 • 2001: Bill Bright lemondott a szervezet vezetői pozíciójáról, őt Steve Douglass követi az elnöki pozícióban.
 • 2011 A New York Times egy cikkben számol be a Cru tevékenységéről, melyben említésre kerül, hogy a Cru-ban akkorra már 25.000 misszionárius dolgozott, összesen 191 országban.
Július 19-én bejelentették, hogy az Egyetemi Hadjárat Krisztusért nevet az Egyesült Államokban azért változtatták "Cru"–ra, hogy felszámolják az eredeti névhez kötődő akadályokat.

Szolgálatok[szerkesztés]

Egyetemi szolgálatok[szerkesztés]

A Cru számos diákközösséget működtet. Jelenleg összesen 1740 felsőoktatási intézmény területén tevékenykedik.[6]

Sportolók lendületben[szerkesztés]

Családi élet szolgálat[szerkesztés]

Városi élet szolgálat[szerkesztés]

Josh McDowell[szerkesztés]

Globális Segítségnyújtó Szolgálat[szerkesztés]

A Jézus Film Projekt[szerkesztés]

Kiadványok[szerkesztés]

Adománygyűjtés[szerkesztés]

A Cru nemzetközi tevékenysége[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cru (Christian organization) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • William Rohl Bright (American religious leader)
 • William R. Bright, 81, Campus Crusade for Christ New York Times
 • LAURIE GOODSTEINJULY, Campus Crusade for Christ Is Renamed 20, 2011
 • John Dart (September 7, 1989). "Campus Crusade for Christ to Leave Southland Headquarters for Florida". Los Angeles Times.
 • By GUSTAV NIEBUHR Published: March 7, 1996 President of Campus Crusade Gets $1 Million Religion Prize
 • Campus Ministry fact sheet. [2014. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 8.)