Egyesült Nemzeti Szocialista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egyesült Nemzeti Szocialista Párt – Nyilaskeresztes Front
Adatok
Utolsó vezető Pálffy Fidél

Alapítva 1933.
Feloszlatva 1940.
Utódpárt Nyilaskeresztes Párt

Ideológia nemzetiszocializmus
Politikai elhelyezkedés szélsőjobboldal
Parlamenti jelenlét 1939 – 1940

Az Egyesült Nemzeti Szocialista Párt (olykor Egyesült Magyar Nemzeti Szocialista Párt, vagy Egyesült Nemzeti Szocialista Párt – Nyilaskeresztes Front, vagy Nyilaskeresztes Front, vagy ezek gyakorlatilag tetszőleges kombinációja) egy rövid életű magyarországi nemzetiszocialista párt volt 19331940 között.

Története[szerkesztés]

A pártot Pálffy Fidél alapította 1933 végén Egyesült Nemzeti Szocialista Párt néven, miután kilépett a Meskó Zoltán féle Nemzeti Szocialista Földmíves- és Munkáspártból. A párt deklaráltan alkotmányos irányelvek mentén kívánt működni, Pálffy a Gömbös-kormány szimpatizánsaként próbált együttműködni a hatalommal, aminek Gömbös 1936-os halála vetett véget. Az 1939-es választásokat követően az ENSZP 11 parlamenti székhez jutott.

Még a választások előtt betiltották a Szálasi féle Nemzeti Szocialista Magyar Párt – Hungarista Mozgalmat, aminek eredményeként Baky László csatlakozott Matolcsy Mátyás és Matolcsy Tamás Nyilaskeresztes Front nevű pártjához, mely a választások előtt egyesült az ENSZP-vel, a parlamentben pedig közös frakciót hoztak létre.

Ugyan Szálasiék Nyilaskeresztes Párt néven még a választások előtt újjáalakultak, a két párt csak 1940-ben egyesült.

Országgyűlési választási eredményei[szerkesztés]

Választási eredmények Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma
(össz.)
Mandátumok aránya
(össz.)
Parlamenti szerepe
1935-ös ? ? nem jutott be A
1939-es 78 806 2,14% 4 (11B) 1,54% ellenzék
  • A: Ugyan a sok hasonló nevű és programú nemzetiszocialista párt miatt (pontos) eredmények nem állapíthatóak meg, a parlamentben alakulásakor nem volt ENSZP-s jelölt
  • B: Hivatalosan négy jelöltjük jutott az országgyűlésbe, de a frakcióhoz csatlakozott az egyéb nemzeti szocialista pártok listáin bejutott hét Nyilaskeresztes Front-tag is.

Források[szerkesztés]