Egyenlőség (matematika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A matematikában az egyenlőség két mennyiség - általánosabban két matematikai kifejezés - közötti kapcsolat, amely azt állítja, hogy a két mennyiség értéke megegyezik, vagy a kifejezések ugyanazt a matematikai szerkezetet írják le. A és B kifejezések egyenlőségét írásban A = B jelöljük, szóban "A egyenlő B-vel" mondjuk . A "=" szimbólumot "egyenlőségjel"-nek hívjuk.

Például:

  • azt jelenti, hogy x és y ugyanazt a matematikai szerkezetet jelöli.[1]
  • A matematikai azonosság azt jelenti, hogy x bármely értékére, a két kifejezésnek ugyanaz az értéke. Másképpen értelmezve: az egyenlőségjel két oldalán álló kifejezések ugyanazt a függvényt jelölik.
  • akkor és csak akkor, ha Ez az állítás azt jelenti, hogy ha a tulajdonságnak ugyanazok az elemek tesznek eleget mint a tulajdonságnak, akkor az egyenlőségjel két oldalán lévő halmazok megegyeznek. Ezt úgy is szokás mondani, hogy a "két halmaz egyenlő, ha elemeik megegyeznek". Ez a halmazelmélet egyik axiómája, az axiomatikus halmazelmélet úgynevezett meghatározottsági - vagy extenzionalitási - axiómája.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Equality (mathematics) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rosser 2008, p. 163.
  2. Lévy 2002, pp. 13, 358. Mac Lane & Birkhoff 1999, p. 2. Mendelson 1964, p. 5.