Egy különc srác feljegyzései

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy különc srác feljegyzései
SzerzőStephen Chbosky
Nyelvangol
Műfaj
Kapcsolódó filmEgy különc srác feljegyzései (2012)
Kiadás
KiadóAlfageme
Kiadás dátuma1999. február 1.
Magyar kiadóAlexandra Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2012, 2015
SablonWikidataSegítség

Az Egy különc srác feljegyzései (eredeti cím: The Perks of Being a Wallflower) Stephen Chbosky amerikai író 1999-ben megjelent ifjúsági regénye.

Az 1990-es évek elején játszódó történet főhőse egy introvertált és magányos, tizenöt éves középiskolás fiú, Charlie. A könyvben a mindennapi életének megfigyeléseit összegezve leveleket ír egy ismeretlennek. Ezekben a populáris kultúrára történő utalások mellett olyan, gyakran ellentmondásos témákat érint, mint a felnőtté válás nehézségei, a szexualitás, a droghasználat, a nemi erőszak és a mentális egészség. Chbosky öt év alatt írta meg regényét, saját fiatalkori emlékei alapján.[1] Az említett témák miatt a könyvet több iskolában is betiltották az Amerikai Egyesült Államokban.[2]

A film alapján készült azonos című filmadaptációt 2012-ben mutatták be. Forgatókönyvírója és rendezője Chbosky volt, a főbb szerepeket Logan Lerman, Emma Watson és Ezra Miller alakította.

Magyar kiadás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Perks of Being a Wallflower című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Beisch, Ann: LA Youth » Interview with Stephen Chbosky, author of The Perks of Being a Wallflower (angol nyelven). LA Youth, 2020. január 9. (Hozzáférés: 2020. április 27.)
  2. Perks of Being a Wallflower by Stephen Chbosky (angol nyelven). Banned Library. [2019. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 27.)

További információk[szerkesztés]