Egyéni választókerület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az egyéni választókerület (Magyarországon: országos egyéni választókerület, rövidítve: OEVK; és önkormányzati egyéni választókerület - ÖEVK) olyan választókörzet, amelyben személyes választást tartanak, azaz a választók (elsősorban) személyekre tudnak szavazni, nem pedig pártokra. Ellentéte a listás választókerület, amelyben a szavazók elsősorban nem közvetlenül jelöltekre szavaznak, hanem több jelöltből álló rendezett listákra, amiket általában pártok vagy nemzetiségek állítanak.

Hasonló fogalom az egymandátumos választókerület, ugyanis az egyéni körzetekben leggyakrabban egyegyőzteses választást tartanak, azonban ez számos választási rendszerben nincs így például a Magyarországon is használt többszörös át-nem ruházható szavazat (MNTV) rendszerében (egyéni blokkszavazás). Nem minden egyéni választókerület egymandátumos és nem minden egymandátumos körzet egyéni (lehet listás is, például Ausztriában).

Számos választási rendszerekben használnak egyéni választókerületeket, például alapesetben a relatív többségi szavazás, a kétfordulós szavazás, az azonnali többfordulós szavazás (IRV), az elfogadó szavazás is (egymandátumos) egyéni választókerületekkel működik. Többmandátumos egyéni választókerületekkel működik a blokkszavazáson kívül még alapesetben az egyetlen átruházható szavazat (STV) és az egyetlen nem-átruházható szavazat (SNTV) rendszere is.

Használata[szerkesztés]

Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon következő választási rendszerek használnak egyéni választókerületeket:

A polgármesterek választása is egyéni választással történik, azonban mivel itt nem osztanak ki több mandátumot, ezt nem szokás választókerületnek hívni.

Európában[szerkesztés]

Világszerte[szerkesztés]

Egyéni választási rendszerek összehasonlítása[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]