Egri csillagok (film, 1968)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egri csillagok
1968-as magyar nagyjátékfilm

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőVárkonyi Zoltán
AlapműGárdonyi Géza: Egri csillagok
Műfaj
ForgatókönyvíróNemeskürty István
Főszerepben
ZeneFarkas Ferenc
OperatőrSzécsényi Ferenc
VágóSzécsényi Ferencné
HangmérnökArató János
Jelmeztervező
DíszlettervezőVayer Tamás
GyártásvezetőNémeth András
Gyártás
GyártóMafilm Játékfilmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Forgatási helyszínegri vár
Játékidő145 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország MOKÉP
Bemutató
Korhatár12
Kronológia
Kapcsolódó filmEgri csillagok (1923)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri csillagok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Egri csillagok (angol cím: The Lost Talisman – Az elveszett amulett) 1968-ban bemutatott magyarbolgár történelmi kalandfilm, amely Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült. Az élőszereplős játékfilm rendezője Várkonyi Zoltán, producere Németh András. A forgatókönyvet Nemeskürty István írta. A főszerepekben Kovács István, Venczel Vera és Sinkovits Imre láthatóak. A zenéjét Farkas Ferenc szerezte. A mozifilm a Mafilm gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. A film jeleneteit 1967 nyarán vették fel magyarországi és bulgáriai helyszíneken.[1]

Magyarországon 1968. december 19-én mutatták be a mozikban. A teljes körűen restaurált és felújított, 4K felbontású digitális változatban[2] 2018. október 22-én bemutatták a Mozi+ tévén, 25-én a mozikban is. Ezt az tette lehetővé, hogy Eastmacolor nyersanyagra, Agascope eljárással készült 2,35:1 képarányú változatban.

Cselekmény[szerkesztés]

I. rész[szerkesztés]

A filmváltozat számos helyen eltér Gárdonyi Géza közismert történetétől. A nyitókép nem a patakban fürdőző két gyermek, hanem Szulejmán szultán (Major Tamás), akit rituálisan felöltöztetnek a sátrában, majd a beérkező anatóliai vezérek közlik vele, hogy Habsburg Ferdinánd főherceg és trónkövetelő visszavonulásra kényszerítette a török hadat Bécs alól (ez 1529-ben történt). Ezt követően látható Bornemissza Gergő és Cecey Vicuska török fogságba esésének története (a regény 1533-ra datálja). Gergő azonban még aznap este Vicuskával és két lóval együtt megszökik Jumurdzsák táborából, ebben egy ottani kis török szolgafiú is segíti (nem szerepel a regényben). A kisfiú beszámolója után Dobó István (Sinkovits Imre) és csapata a többi magyar fogoly kiszabadítására indul (a regény szerint előbb erősítést kellett beszerezni, mert a török csapat jelentős erőt képviselt és más portyázók is garázdálkodtak a környéken).

Jumurdzsák (Bárdy György) a támadás során nyílvesszőt kap a hátába, de túléli, Gergő viszont a török lovával együtt elvitte a férfi amulettgyűrűjét, amit a történet hátralevő részében a félszemű janicsár lázasan keres.

Az egri vár kicsinyített mása Pilisborosjenő közelében, a film forgatásakor

A film teljesen mellőzi Gábor pap figuráját (a regényben ő kegyelmez meg Jumurdzsáknak, és ő veszi el tőle a gyűrűt, amit egy levél kíséretében Gergőnek ad), és a szultán elleni merényletkísérlet is kimarad.

A következő jelenet már mintegy évtizeddel később 1541-ben, Buda váránál játszódik: Gergely (Kovács István) Török Bálint (Bessenyei Ferenc) apródjaként kíséri urát Szulejmán táborába, a kisded király, János Zsigmond kíséretében. Eközben a törökök csellel elfoglalják Budát, a szultán csalárd módon Török Bálintot fogságba ejti, és Isztambulba hurcoltatja, az özvegy királynét, Izabellát (Ruttkai Éva) pedig a csecsemő királlyal együtt Erdélybe küldi. A királyné egyik udvarhölgye Cecey Éva. Rövid epizódot követően – amelyben Mekcsey (Bitskey Tibor) és Gergely becsületbeli párbajt vívnak, majd megegyeznek, hogy együtt megpróbálják Török Bálintot kiszabadítani a fogságból – Gergely is követi Évát Gyalu várába, ahol megérkezésekor tudja meg, hogy szerelme éppen házasodni készül a királyné akaratából. Vicuska – a Fürjes Ádámmal való tánca után –, megszökik az esküvőről, és csatlakozik a Bálint úr kiszabadítására induló csapathoz. Útjuk során összeházasodnak Gergellyel.

A társaság elindul Isztambulba, Török Bálint kiszabadítására.De Jumurdzsáknak gyanúsnak tűnnek, ezért követi őket. Az oszmán birodalom fővárosában olasz vándorénekeseknek adják ki magukat, és megpróbálják a Héttorony parancsnokát egy aranytállal és pénzzel lefizetni. Jumurdzsáknak azonban sikerül figyelmeztetnie a parancsnokot. Végül Gergely, Éva, Mekcsey és Török Jancsi dolgukvégezetlenül hagyják el Isztambult.

II. rész[szerkesztés]

1552-t írunk. Gergely egy csapattal Eger várába vonul, amit készül megostromolni a török. Közben Évához félszemű férfi állít be és Gergely gyűrűje iránt érdeklődik. Éva gyanút fog, de Jumurdzsákot először nem ismeri fel. A török egy óvatlan pillanatban a vásárban elcsalja Bornemisszáék barátjától, Miklós diáktól Éva és Gergely kisfiát, Jancsikát. Éva és Miklós elhatározzák, hogy eljutnak Eger várába.

A várban közben 1500 védő készülődik az ostromra. Dobó István várkapitány számára világos, hogy „ez a vár most az ország”. Amikor az egyik bástyát nagyon erőteljesen ostromolja a török, belelövet, ezzel sikeresen megakadályozva a vár bevételét, de egyik tisztjének élete árán.

Hegedűs István hadnagy egyre elégedetlenebb a vár helyzetével és árulást kísérel meg. Sárközi cigány, Gergely régi barátja, felfedi Hegedűs és társai árulását. A hadnagy életével lakol; felakasztják.

A férfiruhába öltözött Éva és Miklós eközben egy titkos alagúton közeledik a várhoz, de közben fölfedezik őket a törökök. Éva el tud menekülni, Miklós diák feláldozza önmagát – felrobbantja a vár puskaporos raktárját az őt elfogó törökökkel együtt. Bent a várban Éva felfedi magát Dobónak, aki megígérteti vele, hogy jelenlétét Gergely, „a vár esze” előtt titokban tartja. Végül Éva is bekapcsolódik a harcba, mikor a harcokban meglátja Jumurdzsákot. A töröknek sikerül megsebesítenie az asszonyt, de végül megölik. Gergely felfedezi az elalélt Évát és megtudja, hogy a törökök valóban elrabolták a fiát. Végül az oszmán hadsereg eltakarodik a várfalak alól, Jancsikát pedig sikerül kicserélni egy foglyul ejtett török kisfiúért.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők: Békés Rita, Dávid Ágnes, Falvay Klára, Fonyó József, Füzéresi Erika, Garics János, Harsányi Gábor, Horváth Gyuri, Horváth József, Juhász Jácint, Kiss Gábor, Kovács Károly, Körmendi János, Kőmíves Sándor, Lelkes Ágnes, Márky Géza, Megyeri Tomi, Misoga László, Nagy István, Németh Gyurika, Pathó István, Solti Bertalan, Szabó Tünde, Szakács Eszter, Szendrő József, Tallós Endre, Temessy Hédi, Upor Péter

Érdekesség[szerkesztés]

Az első rész végén a tengerparti jelenetek egy részét a Balatonnál, más részüket meg Bulgáriában vették fel.[3] A Pilisben pedig a filmforgatás céljára felépítettek egy díszletvárat, ahol a vár ostromának tömegjeleneteit forgatták.[4] A török seregeket a Magyar Néphadsereg kiskatonái „alakították”, a forgatásra ötezer sorkatonát vezényeltek ki.[5][6] (Ennek köszönhető az a baki, hogy az ostromjelenet alatt több janicsár is olajzöld nadrágban és surranóban tűnik fel[7]. A karórás baki azonban csak legenda[8].) Minden idők legnézettebb magyar filmje.[9] A film részleteiben minden nap megtekinthető a Dobó István Vármúzeum Gótikus Püspöki Palotájának kiállítótermében.[10]

Televíziós megjelenés[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rövid videó a YouTube-on.
  2. Jumurdzsák 4K-ban tér vissza a nagyvászonra. filmhu – a magyar moziportál. (Hozzáférés: 2020. április 14.)
  3. A Filmmúzeum Életre kelt könyvek című sorozatának az Egri csillagokról szóló részében említik meg.
  4. Eger - Egri csillagok, noiportal.hu
  5. Tíz kevésbé közismert tény a Magyar Néphadseregről – Egri csillagok, kiskatonák és bakik, honvedelem.hu
  6. Barabás Klára: Közlegényből ezredes – Beszélgetés Ordódy Györggyel Archiválva 2016. augusztus 8-i dátummal a Wayback Machine-ben, filmkultura.hu
  7. Hasbaszúrom magam, ha jön a török – újabb bakik az Egri csillagokból. (Hozzáférés: 2022. április 15.)
  8. A karórás janicsár az Egri csillagokból. (Hozzáférés: 2022. április 15.)
  9. „Kedves elvtársak: imához!” 50 éve kezdődött az Egri Csillagok forgatása - YouTube. www.youtube.com. (Hozzáférés: 2020. december 26.)
  10. Bánrévi Mónika. Művelődéstörténeti érdekességek a világ minden tájáról. Publio Kiadó Kft. (2015) 

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Stars of Eger (1968 film)
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri csillagok (film, 1968) témájú médiaállományokat.