Egri Road Beatles Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egri Road Beatles Múzeum
Beatles Museum in Eger, 2016 Hungary.jpg
Elhelyezkedés Eger
Magyarország
Elhelyezkedése
Egri Road Beatles Múzeum (Eger)
Egri Road Beatles Múzeum
Egri Road Beatles Múzeum
Pozíció Eger térképén
é. sz. 47° 54′ 12″, k. h. 20° 22′ 12″Koordináták: é. sz. 47° 54′ 12″, k. h. 20° 22′ 12″
Map
Az Egri Road Beatles Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri Road Beatles Múzeum témájú médiaállományokat.

Az Egri Road Beatles Múzeum Eger nevezetessége. A kelet-közép-európai régió egyetlen Beatles-gyűjteménye 2015. május 15-én nyitotta meg kapuit a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A pincétől az emeletig majd 2000 tárgyi emléket felvonultató múzeumban az elmúlt években 80 ország képviselője tette tiszteletét. Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, Alkmaarban, illetve Buenos Airesben található.

A múzeumot két barát a The Beatles zenekar iránti szenvedélye hívta életre. Peterdi Gábor és Molnár Gábor évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat. Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles-emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videóanyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

A múzeum a kornak megfelelő technikai színvonalon vezeti be a látogatót a zenekar világába. Az Egri Road a pincehelyiségben található rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatja be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek tekinthetők meg gombnyomásra, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat bele a látogató a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok tekinthetők meg. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe.

A múzeum 2022. január 6-án megkapta a kitüntető 'Eger Csillaga 2021' címet.

A The Quarrymen látogatása[szerkesztés]

2019. május 11-én az Egri Road negyedik születésnapján látogatását tette a múzeumban John Lennon eredeti zenekara, a The Quarrymen. Rod Davis, Colin Hanton, Len Gerry és Ches Newby a látogatás során leleplezte Lennon eredeti aláírással ellátott portréját majd 12-én koncertet adott[1] a Gárdonyi Géza Színházban.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]