Edward Burnett Tylor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Edward Burnett Tylor
Edward Burnett Tylor.jpg
Életrajzi adatok
Született 1832. október 2.
London
Elhunyt 1917. január 2. (84 évesen)
Wellington
Szakmai kitüntetések
Royal Society tagja

Sir Edward Burnett Tylor (1832. október 2., – 1917. január 2.), angol antropológus.

Tylor a kulturális evolúció képviselője volt. Fő műveiben, Primitív kultúrák (Primitive culture) és Antropológia (Anthropology), Charles Darwin evolúcióelméletéhez hasonlatos elméletet dolgozott ki, a vallások, hiedelmek eredetéről. Úgy gondolta, hogy a vallások egy közös gyökérből eredtek.

Ő vezette be az animizmus elnevezést a köztudatba. Úgy gondolta, hogy az animizmus volt a kiindulópontja minden vallásnak.

Élete[szerkesztés]

Tylor Londonban, Camberwellben született, Joseph Tylor és Harriet Skipper gyermekeként. Alfred Tylor geológus a bátyja volt.

A szülei kvéker csoport tagjai voltak, e csoport iskolájában kezdte tanulmányait Tottenhamben. 1848 apja vállalkozásánál dolgozott (J. Tylor and Sons, Brassfounders) Londonban, de húszéves korában kénytelen volt kilépni. 1855 és 1856 között az Egyesült Államokba utazott. 1856-ban Kubába látogatott, ahol megismerkedett az etnológus Henry Christyvel akinek a társaságában Mexikóba utazott. A mexikói utazása alatt kezdett el Tylor érdeklődni az ősi népek vallásai iránt.

1858-ban Tylor megnősült, felesége neve Anna Fox volt.

Cannesi utazása során írta meg első tanulmányát Anahuac; vagy, Mexikó és a mexikóiak, régi és modern, amit 1861-ben publikált. 1865 megjelent a Researches into the Early History of Mankind (Kutatások a emberiség korai történelmében), amely művel Tylor hírnévre tett szert. Ezt a művet követte egy 1871-ben megjelent, részletesebben kidolgozott mű: Primitive Culture: Researches into the Development of Mythology, Philosophy, Religion, Language, Art and Custom (Primitív kultúrák: kutatások a mitológiák, filozófiák, vallások, nyelvek, művészetek és szokások fejlődéséről). 1881-ben egy hasonló tartamú kisebb művet publikált.

1871-ben tagja lett a Royal Societynek, 1875-ben pedig megszerezte doktori fokozatát. 1896-ban az antropológia professzor volt Oxfordban, 1912-ben lovaggá ütötték.

1917. január 2. halt meg Wellingtonban.

Művei[szerkesztés]

  • Anahuac (1861)
  • Researches into the Early History of Mankind (1865)
  • Primitive Culture (1871)
  • Anthropology (1881)

További információk[szerkesztés]