Eduard Heine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eduard Heine
SzületettHeinrich Eduard Heine
1821. március 16.[1]
Berlin
Elhunyt1881. október 21. (60 évesen)[1][2]
Halle
Állampolgárságaporosz
GyermekeiAnselma Heine
Foglalkozása
Iskolái
SírhelyeStadtgottesacker
A Wikimédia Commons tartalmaz Eduard Heine témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Heinrich Eduard Heine (Berlin, 1821. március 16.Halle, 1881. október 21.) német matematikus, a róla elnevezett Heine-tétel, illetve a róla és Émile Borelről elnevezett Heine–Borel-tétel névadója.

Pályafutása[szerkesztés]

Eduard Heine Karl Heinrich Heine berlini bankár és felesége, Henriette Märtens fia. Berlinben járt gimnáziumba, majd Göttingenben, Berlinben és Königsbergben tanult matematikát (valamint fizikát, kémiát, ásványtant, filozófiát és régészetet). 1842-ben Berlinben doktorált. Disszertációjában bevezette a másodfajú gömbfüggvényeket. Ezután Bonnban dolgozott, ahol 1844-ben habilitált, 1848-ban professzori kinevezést kapott. 1856-tól Halléban töltött be professzori állást. Elsősorban a potenciálelmélet, a függvényelmélet és a parciális differenciálegyenletek területén dolgozott. Foglalkozott a Legendre-polinomokkal, Lamé-függvényekkel, Bessel-függvényekkel, a végtelen sorokkal, a lánctörtekkel és elliptikus függvényekkel.

1863-ban felvették a Porosz Tudományos Akadémia levelező tagjává. 1865-től a Göttingeni Tudományos Akadémia levelező, 1878-tól pedig külső tagja volt. 1865-ban a Göttingeni Tudományos Akadémia rendes tagja lett.

Sírja a hallei városi temetőben található. Egykori hallei otthona a luisenstraßei Villa Heine, amely klasszicista stílusban épült, és ma műemlékvédelem alatt áll.

Róla nevezték el folytonos függvényekre vonatkozó tételét, amely kimondja, hogy minden folytonos függvény egyenletesen folytonos egy kompakt halmazon. A Heine–Borel-tételt róla és Émile Borelről nevezték el. Heine Fourier-sorokkal kapcsolatos munkája kiindulópontja volt Georg Cantor vizsgálatainak, amelyek a halmazelmélet kidolgozásához vezettek.

Eduard Heine húga, Albertine Paul Mendelssohn-Bartholdyhoz, Felix Mendelssohn Bartholdy testvéréhez ment feleségül. Anselma Heine írónő Eduard Heine lánya volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b MacTutor History of Mathematics archive. (Hozzáférés: 2017. augusztus 22.)
  2. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eduard Heine című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.