EduBase

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
EduBase
Típuswebhely
Alapítva2016
SzékhelyBudapest
VezetőkHives Áron, Horváth Dániel
AlapítóHives Áron, Horváth Dániel
Iparáginternet, oktatás

Az EduBase weboldala
SablonWikidataSegítség

Az EduBase.net egy oktatási weboldal és egyben platform, melynek célja, hogy bevezesse a magyar internet világába a közösségi oktatás fogalmát videó formátumú tananyagok segítségével. A szolgáltatást három egyetemista hozta létre 2013-ban, és 2014. március 9-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A weboldal jelenleg egyetemista diákoknak nyújt nagy segítséget, elsősorban matematikából és számítástechnikából. A honlapon keresztül közvetlenül el lehet érni térítésmentesen több mint 1100 magyar nyelvű audiovizuális kiselőadást, melyek mindegyike a YouTube-ra van feltöltve, legújabb irányuk pedig a saját rendszerükön keresztül online streamelt videókonzultációs tanítás.

Története[szerkesztés]

A videón keresztül történő matematika oktatóanyagok elkészítését az akkor még Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, Horváth Dániel kezdte el (még az EduBase megalakulása előtt), aki 2011 nyarán úgy döntött, hogy egyedül feldolgozza az egyetemi matematika elsőéves részét egy könyv segítségével. Tanulási folyamatát videóra vette és YouTube csatornáján közzétette, hogy mások is tudjanak tanulni belőle a jövőben. A videókat több ezren megtekintették és sok embernek volt nagy segítségére a zárthelyikre és vizsgákra történő felkészülések során. Nem volt ezzel másképp Takács Márton sem, akinek annyira megtetszett a koncepció, hogy egy kezdetleges weboldalt azonnal létre is hozott a videók logikusabb rendszerezése érdekében. Megkeresve Dánielt, a videók ilyen célú felhasználási jogának engedélyezését illetően, felmerült egy specifikusan erre a célra felépített profi weboldal megalkotása. Ebben tudott segítségükre lenni Dániel egyik volt középiskolás osztálytársa, Hives Áron, aki mint utólagosan kiderült, Márton egy volt régi edzőtársa is. Áronnak már volt tapasztalata oktatási weboldal elkészítésében, nevezetesen a CheckGame.info címen elérhető játékos oktató weboldal kapcsán, így hárman belevágtak az EduBase megvalósításába.

YouTube videók és partnerek[szerkesztés]

Az EduBase egy oktatási platform is egyben, így bárkinek, akinek vannak releváns magyar nyelvű oktatóvideói, azok kérhetik, hogy YouTube videóik elhelyezésre kerüljenek a weboldalon. Mostanáig az alábbi YouTube csatornák oktatóanyagai lettek rendszerezve az EduBase-en:

  • Az EduBase hivatalos csatornája
  • TheHunTutorials
  • FZS Matek
  • Egyremegy

Elismerések és médiamegjelenés[szerkesztés]

A szolgáltatás és annak alkotói a weboldal indulása óta több elismerésben is részesültek.

Áronék, rendkívül nemes szándékkal, a tudást jelenleg ingyen osztják meg a tanulni vágyó középiskolásokkal és egyetemistákkal. Úgy gondolják, hogy a tudás nem egy szűk elit privilégiuma, mindenkinek lehetőséget kell kapnia, aki fejlődni akar.” – nyilatkozta a lafemme.hu-nak Walitschek Csilla, Hives Áron mentora.

Források[szerkesztés]

  1. Íme a BME idei kiemelkedő hallgatói innovációs ötletei, BME hírek (2014. november 17.)
  2. Üzleti tanácsadás a legjobbaknak a hallgatói innovációk piacosításához, BME hírek (2015. március 12.)