Edge (magazin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Edge
Adatok
Típus Havilap
Formátum A4

Ország Egyesült Királyság
Alapítva 1993 október
Tulajdonos Matthew Pierce
Kiadó Future Publishing
Szerkesztő Tony Mott
Példányszám 28 051 (2010)[1]
29 007 (2009)[2]
28 898 (2008 július - december)[3]
31 304 (2007 július - december)[4]
35 145 (2006 július - december)[5]
Nyelv Angol
Székhely  Egyesült Királyság

ISSN ISSN 1350-1593
Az Edge weboldala

Az Edge egy multi platform videojáték magazin, melyet a Future Publishing ad ki az Egyesült Királyságban. Ismert az iparágbéli kapcsolatai, a szerkesztőinek hozzáállása, a jellegzetes anonim harmadik személyű írásmódja, az évenként kiosztott díjai, a sötét humora és a hosszú élettartama miatt.

Története[szerkesztés]

A magazint 1993 augusztusában alapította Steve Jarratt, egy régóta a videojáték zsurnalisztikában dolgozó férfi, aki több másik újságot is elindított a Future-nél.

Az újság századik lapszámának borítóját Mijamoto Sigeru rajzolta. A kétszázadik lapszám 2009 májusában jelenet meg kétszáz különböző borítóval, mindegyik egy bizonyos játékról emlékezvén meg.[6] Százkilencvenkilenc változat általánosan került terjesztésre, míg a maradék egyhez csak az előfizetők juthattak hozzá. Csak kétszáz példányt nyomtak minden egyes variációból, ezzel bőségesen kiszolgálva az Edge 28 898 főt számláló olvasóközönségét.[3]

2003 októberében az Edge akkori szerkesztője; João Diniz-Sanches a helyettes szerkesztővel; David McCarthyval és több másik íróval együtt otthagyta a magazint.[7] A felmondások után az Edge szerkesztését Tony Mottra bízták, aki Diniz-Sanches előtt is hasonló pozíciót töltött be. Az egyetlen megmaradt korábbi író Margaret Robertson volt, aki 2006-ban átvette Mott szerkesztői állását.[8] 2007 májusában Robertson lemondott a szerkesztői pozíciójáról, amit ismét, immár harmadszorra is Tony Mott vett át.[9]

1995 és 2002 között a brit Edge bizonyos tartalma megjelent az amerikai Next Generation hasábjain. 2007-ben a Future amerikai leányvállalata; a Future US elkezdte közzétenni az Edge néhány frissebb cikkét a Next Generation weblapján,[10] majd a későbbiekben az Edge weboldala összeolvadt a Next-Gen oldalával.[11] 2008 júliusában az egész oldalt átnevezték Edge-re, mivel az volt az idősebb a két márka közül.[12][13]

Tartalom[szerkesztés]

Minden lapszám tartalmaz egy „making-of” cikket egy bizonyos játékról, amely általában egy interjút tartalmaz a játék egyik fejlesztőjével.[14] A száznegyvenharmadik lapszámban mutatkozott be a „Time Extend” retrospektív cikksorozat. Hasonlóan a „making-of” cikkekhez ezek mindegyike egyetlen játékra összpontosít és az utólagos előrelátás előnyét kihasználva részletesen bemutatja annak legérdekesebb vagy leginnovatívabb tulajdonságait.[15]

Amíg „Codeshop” jóval technikaibb témákat mutat be, köztük a 3D modellező programokat vagy a fizikai middlewaret, addig a „Studio Profile” és a „University Profile” egy-egy oldalas esszék („mint a Top Trumps csak a játékfejlesztésben”) bizonyos fejlesztőkről vagy kiadókról és játékokhoz kapcsolódó felsőbb oktatási intézmények tanfolyamairól.

Bár minden lapszám impresszumában feltüntetik az újságba írók átfogó listáját, azonban a magazinban nem írják alá a cikkeiket, hogy megkülönböztessék az ismertetők és cikkek szerzőit, helyette egyszerűen csak Edge-ként utalnak rájuk. A magazin rendszeres cikkírói kivételt jelentenek ezen gyakorlat alól. A négy jelenlegi cikkíró közé tartozik N'Gai Croal, Randy Smith, Clint Hocking és a Trigger Happy szerzője; Steven Poole.[16] Rajtuk kívül több japán író is hozzájárul „Something About Japan” cikkekhez.

A korábbi cikkírók közé tartozott Paul Rose („Mr Biffo”, a Digitiser alapítója), Nagosi Tosihiro a Sega Amusement Visiontől, Tim Guest író (aki MMO játékokról írt cikkeket a Second Lives könyvének megjelenése előtt) és Jeff Minter játékfejlesztő. Ezen felül számos rovatot névtelenül a „RedEye” álnév alatt tettek közzé.

James Hutchinson Crashlander című képregénye is szerepelt az Edge-ben a 143. és a 193. lapszám között.[17]

Pontozás[szerkesztés]

Majdnem három év telt el mire az Edge tízből tízre pontozott egy játékot. Ezt a pontszámot korábban „forradalmi”-ként írták le, a többi pontszámot is hasonló címkékkel látták el. Azonban a 143. lapszámban a pontozási rendszert egy egyszerű listává változtatták; „10 = tíz, 9 = kilenc...” és így tovább, utalva ezzel azokra az emberekre akiknek túl sokat jelent egy–egy pontszám.[18]

A magazin eddig tizenöt játéknak ítélt maximális pontszámot:

Ezzel szemben csak egyetlen játék; a Kabuki Warriors kapott egyes értékelést.

Retrospektív díjak[szerkesztés]

A 2002 decemberi retro különszámban az Edge retrospektíven két olyan játéknak adott maximális pontszámot, amelyek a magazin alapítása előtt jelentek meg:

 • Elite (eredetileg 1984-ben jelent meg)
 • Exile (eredetileg 1988-ban jelent meg)

Az Edge a sima retrospektív ismertetői között is kiosztott egy 10/10-es pontszámot:

2003-ban az Edge tizedik évfordulós lapszámában a GoldenEye 007-et (1997) a magazin a tíz legjobb shooter közé sorolta, hozzátéve, hogy „az egyetlen másik” játék, amelynek tízes értékelést kellett volna kapnia. A játékot eredetileg kilences pontszámmal jutalmazták, a magazinban később megjegyezték, hogy „a tízest megfontoltuk, de végül elvetettük”.

A Resident Evil 4, ami a második lett az Edge Presents The 100 Best Videogames listán eredetileg kilences pontszámmal jutalmazták, de a 100 Best Videogames lapszám szerint „nagyon közel volt a hatodik (akkoriban) Edge tízeshez”.

Különleges lapszámok[szerkesztés]

Az Edge-nek számos különszáma jelent meg az Egyesült Királyságban. Köztük:

„1996 essential hardware guide” (1996)
Ez a különszám a PlayStationre, a Saturnra, az Ultra 64-re, a PC CD-ROM-ra, a 3DO-ra, az M2-re, az Atari Jaguarra, az Amigára, a Virtual Boy-ra, a Mega Drive-ra és a Super Nintendóra összpontosított. Ez volt az első elkészített különszám, ezt a „Premiere Issue” címkével tüntették fel az elülső borítóján és a gerincén.
„Essential hardware guide 2000” (2000)
A valaha volt tíz legjobb formátum mellett Sir Clive bemutatja a ZX Spectrumot és az Xbox, PSOne, a PS2, a Dreamcast, a Gamecube, a GScube, a Game Boy Color, a PC, a Game Boy Advance, a Wonderswan Color, a Ericsson R380s, a Palm IIIc és a GP32 bizonyos aspektusait.
„The 100 most significant reviews from the first 100 issues” (2001)
Egy gyűjtemény a magazin jelentősebb ismertetőiből, minden játékhoz retrospektív megjegyzéseket mellékelve. A népszerű játékok ismertetőin felül (köztük a három ezen időszak alatt kiosztott tízessel) tartalmazza még az Edge megjegyzéseit a „hype”-olt csalódásokról, köztük a Rise of the Robots-ról és a Daikatana-ról. Ezen felül tartalmazza még az első száz lapszám tartalomjegyzékét is.
„Retro: The Guide to Classic Videogame Playing and Collection” (2002)
Ez a retrogaming témájú különszám az Edge felépítését vette fel a klasszikus videojátékokra. Ez a legteljesebben kialakított Edge különszám, amelyben kizárólag új tartalom található meg benne.
„Retro: The Making Of... Special” (2002)
A retro sorozat második kiadása, melyben „Making of” cikkek gyűjteménye található meg, amelyek többsége már korábban szerepelt a fő magazinban. Ezek a cikkek általában interjúkat tartalmaznak a játék készítőivel, amelyekben elmondják a játék megalkotásánál betöltött szerepüket.
„Equip: PlayStation 2
„Equip: GameCube
„Equip: PC
„Equip: Xbox
Mindegyik Equip lapszám az adott platform helyzetét mutatja be, visszatekintve a kiemelkedő játékokra az utólagos előrelátás előnyét kihasználva, valamint kiemeli a készülő fejlesztéseket. Például a GameCube-os különszámban hosszabb visszatekintés olvasható a The Legend of Zelda: The Wind Waker és az Animal Crossing játékokról, ezeken felül egy cikk is megtalálható a Nintendo GameCube Game Boy Advance Cablet használó címekről.
Specials issue ten: „Retro: The Collector's Series”
A retro sorozat utolsó kiadásában összegyűjtöttek a „Collector's Series” cikkeket a fő magazinból. Minden cikk egy a múlt videojáték-konzoljával foglalkozik, elemezve annak történetét és a ritka gyűjtői játékai körül kialakult gyűjtői piacot. Az Edge-től szokatlanul ezen cikkek többségét egy videojáték zsurnaliszta; Simon Parkin írta.[19]
„FILE Volume 1” (2006)
„FILE Volume 2” (2007)
„FILE Volume 3” (2007)
A három „File” kiadványban az 1993 és 1996 között az Edge-ben megjelent kiválasztott tartalmak olvashatóak. A „File” mindegyik kötetében tizenkét cikk található.[20]
„Edge Presents The Art Of Videogames” (2007)
2007. április 26-án került forgalomba és a játékok vizuális aspektusát mutatja be.[21]
„Edge Presents The 100 Best Videogames” (2007)
2007. július 3-án került forgalomba. A lista az Edge olvasói, az Edge stábja és több „iparágbéli szakértő” javaslata alapján lett összeállítva. A lista összes játékának van benne egy retrospektív cikke, egész oldalas illusztrációja és egy oldalsávja az olvasók véleményével. Ezeken felül a kiadvány tartalmazza a magazin korábbi „Top 100”-as listáit is 2000-ből (80. lapszám) és 2003-ból (128. lapszám).[22] Az Edge Presents The 100 Best Videogames első tíz helyezettje a következőképpen alakult:
 1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
 2. Resident Evil 4
 3. Super Mario 64
 4. Half-Life 2
 5. Super Mario World
 6. The Legend of Zelda: A Link to the Past
 7. Halo: Combat Evolved
 8. Final Fantasy XII
 9. Tetris
 10. Super Metroid

Idegennyelvű kiadások[szerkesztés]

Ausztrál[szerkesztés]

Az ausztrál kiadás 2004 elején jelent meg rövid ideig; kevesebb mint hat hónapig. Az ausztrál változat elsősorban a brit változat tartalmából állt, kiegészítve helyi játék iparágbéli hírekkel.

Brazil[szerkesztés]

A brazil nyelvű kiadást 2009 májusában alapították Brazíliában. A brit változat lefordított cikkei mellett eredeti helyi tartalommal is szolgál.[23]

Francia[szerkesztés]

Egy sor kiválasztott cikk megjelent a francia Joypad nevű magazinban.

Német[szerkesztés]

2005 novemberében a Computec Media AG kiadóvállalat elindította a magazin német nyelvű kiadását. A német nyelvű változat vékonyabb volt mint az eredeti angol, a borítók valamelyest eltérőek voltak és a pontszámokat is megnövelték. 2007 januárjában átállt a kéthavi megjelenésre, majd végül 2007 júliusában megszűnt.

Olasz[szerkesztés]

2004 októberében a Future Italy megalapította az olasz nyelvű kiadást Videogiochi néven. Ezt 2006 decemberében eladta a Sprea Editorinak, ami 2007 májusában átnevezte a magazint GAME PRO-ra.

Spanyol[szerkesztés]

Spanyolországban az Edge honosított változatát 2006. április 15-én indította a Globus. Ennek szerkesztői közé tartozott az On/Off több alkalmazottja is,[24] amely a Globus egyik másik magazinja, amely a DVD filmekről és a fogyasztói technológiákról ír, és semmi közé nincs a videojátékokhoz.[25] A brit kiadás több szócikke is hiányzott belőle, köztük a Virtua Fighter 5 cikke, amelyet kihagytak a spanyol változat megegyező lapszámából.[26]

2009 májusának végén megjelent egy hozzászólás az Edge hivatalos spanyol fórumán[27] a főadminisztrátortól, amelyben azt állította, hogy a Globus be fogja zárni a videojátékos részlegét, amely a spanyol nyelvű Edge és NGamer megszűnését jelentené. Következésképp a 36. lapszám (2009 március) volt az utolsó Edge magazin Spanyolországban. A Globusnál vannak a Edge spanyol nyelvre történő lefordításának jogai, és újra ki fogja adni ha az elég jövedelmezőnek tűnik.

Források[szerkesztés]

 1. Standard Certificate of Circulation - Edge (Angol nyelven) (PDF). ABC. [2011. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 7.)
 2. Standard Certificate of Circulation - Edge (Angol nyelven) (PDF). ABC, 2010. február 11. [2010. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 3. ^ a b Standard Certificate of Circulation - Edge (Angol nyelven) (PDF). ABC, 2009. február 12. [2009. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 4. Standard Certificate of Circulation - Edge (Angol nyelven) (PDF). ABC, 2008. február 14. [2009. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 5. Ellie Gibson: Further decline for print mags (Angol nyelven). gamesindustry.biz, 2007. február 15. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 6. Edge Staff: Edge 200 On Sale Now (Angol nyelven). Edge, 2009. március 12. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
 7. Tom Bramwell: Senior EDGE staff quit (Angol nyelven). Gamesindustry.biz, 2003. október 30. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
 8. Margaret Robertson appointed Editor of Edge”, gamesindustry.biz, 2006. április 20.. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Angol nyelvű) 
 9. Matt Martin. „Edge editor quits Future”, gamesindustry.biz, 2007. május 21.. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. november 2.) (Angol nyelvű) 
 10. Edge Section : Next Generation (Angol nyelven). Next-Gen.biz, 2007. [2007. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 11. Tony Mott: Welcome to the new Edge blog (Angol nyelven). Next-Gen.biz, 2007. szeptember 26. [2007. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 12. Frequently Asked Questions (Angol nyelven). Next-Gen.biz. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 13. Matt Martin: Future to rebrand Next Gen website as Edge (Angol nyelven). gamesindustry.biz, 2008. július 10. [2008. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 31.)
 14. THE MAKING OF... System Shock 2 (Angol nyelven). Next-Gen.biz, 2007. október 3. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 15. Retrospective: Perfect Dark (Angol nyelven). Next-Gen.biz, 2009. január 9. [2011. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 16. Steven Poole: Trigger Happy (Angol nyelven). [2012. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 17. James Hutchinson: Crashlander Archive (Angol nyelven). (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 18. Matt Cundy: Does a perfect score mean a perfect game? (angol nyelven). GamesRadar, 2007. október 9. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 19. Simon Parkin: About Chewing Pixels (Angol nyelven). [2006. január 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 20. The history of interactive entertainment (Angol nyelven). Edge Online. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. december 10.)
 21. Edge Presents The Art Of Videogames (Angol nyelven). Edge Online. [2007. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 22. The 100 Best Videogames (Angol nyelven). Edge Online, 2007. július 2. [2008. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 31.)
 23. Revista EDGE (Brazil nyelven). (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 24. Staff ON OFF (Spanyol nyelven). [2008. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 25. SUMARIO NUMERO 179 (Spanyol nyelven). [2007. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 26. SUMARIO NUMERO 15 (Spanyol nyelven). [2007. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
 27. COMUNICADO DE DESPEDIDA #1 (Spanyol nyelven). [2009. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]