Ugrás a tartalomhoz

Ed Koch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ed Koch
New York város 105. polgármestere
Hivatali idő
1978. január 1. – 1990. december 31.
ElődAbraham Beame
UtódDavid Dinkins
Katonai pályafutása
Csatáimásodik világháború

Született1924. december 12.[1][2][3][4][5]
Bronx
Elhunyt2013. február 1. (88 évesen)[1][2][3][4][6]
Greenwich Village
PártDemokrata Párt

Foglalkozás
Iskolái
 • City College of New York (BA)
 • New York University School of Law (jogi alapdiploma)
 • Malcolm X Shabazz High School
Halál okaszívelégtelenség
Vallászsidó vallás

Díjak
 • European-African-Middle Eastern Campaign Medal
 • service star
 • II. Világháborús Győzelmi Érdemérem
 • Combat Infantryman Badge

Ed Koch aláírása
Ed Koch aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Ed Koch témájú médiaállományokat.

Edward Irving Koch (IPA: /kɒtʃ/, New York, 1924. december 12.New York, 2013. február 1.) amerikai politikus, New York polgármestere, kongresszusi képviselő.[7][8]

Élete[szerkesztés]

Koch szülei, Louis és Joyce Silpe Koch, lengyelországi zsidó bevándorlók voltak. Edward Newarkban járt középiskolába, majd elvégzett két évet a manhattani City College-ban, de tanulmányait félbe kellett hagynia, amikor 1943-ban besorozták katonának. Európában harcolt, majd a háború végeztével – mivel tudott németül – Bajorországban szolgált, részt vett a közigazgatás nácimentesítésében. 1946-ban szerelt le.

A katonai szolgálat után jogi végzettséget szerzett a New York Universityn, és 1949-től két évtizeden át ügyvédként dolgozott. 1963-ban három kollégájával megalapította a Koch, Lankenau, Schwartz & Kovner ügyvédi munkaközösséget.

1969-ben politikai pályára lépett, és demokrata párti képviselő lett a kongresszusban. Négyszer választották újra, de az ötödik ciklusban lemondott, miután elnyerte a New York-i polgármesteri posztot.[7]

Polgármesterként[szerkesztés]

Ed Koch 1977-ben

Koch 1978-ban lett New York polgármestere, miután 1977 novemberében a választáson legyőzte az előző polgármestert, Abraham Beame-et. Ezután még kétszer újraválasztották (1981-ben és 1985-ben), elsöprő többséggel. 1989-ben azonban a demokrata párti előválasztáson alulmaradt David Dinkinsszel szemben, aki aztán elnyerte a polgármesteri címet.

Koch New York élén eltöltött tizenkét évének első számú sikere a csőd szélén álló város gazdasági egyensúlyának helyreállítása volt. Polgármestersége alatt a városban megtiltották a szexuális irányultságon alapuló munkahelyi diszkriminációt. Sok ezer új lakás épült, és számos elhagyott, lepusztult épületet felújítottak. Elmondása szerint különösen büszke volt a közlekedési dolgozók 1980-as sztrájkja alatt megmutatkozott vezetői stílusára.

Ugyanakkor Koch konfrontatív viselkedésével időről időre magára haragította az embereket. Vezetése alatt a városban magas volt a hajléktalanok száma, nőtt a kábítószerezés, komoly probléma volt az AIDS és legfőképpen súlyos volt a korrupció a városvezetésben. A Koch-korszakra árnyat vetettek a faji alapú zavargások is, különösen a bensonhursti és Howard Beach-i gyilkosságok.[8]

A politikai pályafutás után[szerkesztés]

Koch, aki 66 évesen távozott a polgármesteri hivatalból, aktív maradt a politikai pályafutása végeztével is. Visszatért a jogi pályára, de emellett gyakran szerepelt a médiában kommentátorként, reklámarcként, és a kilencvenes évek végén még egy bírósági valóságshowban is szerepelt két évig.

Élete során tizenhét könyvet publikált.

Annak ellenére, hogy Koch egész életében a Demokrata Párthoz tartozott, több ízben támogatott republikánus politikusokat, köztük Rudolph W. Giulianit, Michael Bloomberget, sőt George W. Busht is.[8]

Zsidó identitása[szerkesztés]

Koch életében és gondolkodásában meghatározó szerepet játszott a zsidósága. Szülei zsidók voltak, és ő maga is zsidó iskolába járt. Amikor a második világháború után Németországban szolgált, ellátogatott Dachauba és Auschwitzba is. A főbb ünnepeken ortodox zsinagógába járt. Odaadó támogatója volt Izraelnek, és fellépett a szovjetunióbeli zsidók elnyomása ellen. Sírkövére Daniel Pearl utolsó szavait vésette: „Apám zsidó, anyám zsidó, zsidó vagyok”.[9]

Halála[szerkesztés]

Idős korában Koch szívproblémákkal küzdött. Szívritmus-szabályozót kapott, és 2009-ben négyszeres bypass műtétet hajtottak végre a szívén. 2013 február 1-jén, a hajnali órákban, szívelégtelenségben halt meg a New York-i Presbyterian/Columbia kórházban. Nyolcvannyolc évet élt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 29.)
 2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Koch, Edward Irving (12 December 1924–01 February 2013), 2017. október 9., Edward Irving Koch
 7. a b McFadden, Robert D.: A 3-Term Mayor as Brash, Shrewd and Colorful as the City He Led (angol nyelven). The New York Times, 2013. február 1. (Hozzáférés: 2013. február 2.)
 8. a b c Ed Koch Biography. Biography.com. [2015. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 13.)
 9. Sharon Otterman: Services to Reflect Koch: Proudly Jewish on His Own Terms (angol nyelven). The New York Times, 2013. február 3. (Hozzáférés: 2015. február 13.)