Ed Koch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ed Koch
Ed Koch 1978.jpg
New York város 105. polgármestere
Hivatali idő
1978. január 1. 1990. december 31.
Előd Abraham Beame
Utód David Dinkins
Katonai pályafutása
Csatái második világháború

Született 1924. december 12.[1][2][3][4][5]
Bronx
Elhunyt2013. február 1. (88 évesen)[1][2][3][4][6]
Greenwich Village
Párt Demokrata Párt

Foglalkozás
Iskolái
 • City College of New York (BA)
 • New York University School of Law (jogi alapdiploma)
 • Malcolm X Shabazz High School
Halál oka szívelégtelenség
Vallás zsidó vallás

Díjak
 • European-African-Middle Eastern Campaign Medal
 • service star
 • II. Világháborús Győzelmi Érdemérem
 • Combat Infantryman Badge

Ed Koch aláírása
Ed Koch aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Ed Koch témájú médiaállományokat.

Edward Irving Koch (IPA: /kɒtʃ/, New York, 1924. december 12.New York, 2013. február 1.) amerikai politikus, New York polgármestere, kongresszusi képviselő.[7][8]

Élete[szerkesztés]

Koch szülei, Louis és Joyce Silpe Koch, lengyelországi zsidó bevándorlók voltak. Edward Newarkban járt középiskolába, majd elvégzett két évet a manhattani City College-ban, de tanulmányait félbe kellett hagynia, amikor 1943-ban besorozták katonának. Európában harcolt, majd a háború végeztével – mivel tudott németül – Bajorországban szolgált, részt vett a közigazgatás nácimentesítésében. 1946-ban szerelt le.

A katonai szolgálat után jogi végzettséget szerzett a New York Universityn, és 1949-től két évtizeden át ügyvédként dolgozott. 1963-ban három kollégájával megalapította a Koch, Lankenau, Schwartz & Kovner ügyvédi munkaközösséget.

1969-ben politikai pályára lépett, és demokrata párti képviselő lett a kongresszusban. Négyszer választották újra, de az ötödik ciklusban lemondott, miután elnyerte a New York-i polgármesteri posztot.[7]

Polgármesterként[szerkesztés]

Ed Koch 1977-ben

Koch 1978-ban lett New York polgármestere, miután 1977 novemberében a választáson legyőzte az előző polgármestert, Abraham Beame-et. Ezután még kétszer újraválasztották (1981-ben és 1985-ben), elsöprő többséggel. 1989-ben azonban a demokrata párti előválasztáson alulmaradt David Dinkinsszel szemben, aki aztán elnyerte a polgármesteri címet.

Koch New York élén eltöltött tizenkét évének első számú sikere a csőd szélén álló város gazdasági egyensúlyának helyreállítása volt. Polgármestersége alatt a városban megtiltották a szexuális irányultságon alapuló munkahelyi diszkriminációt. Sok ezer új lakás épült, és számos elhagyott, lepusztult épületet felújítottak. Elmondása szerint különösen büszke volt a közlekedési dolgozók 1980-as sztrájkja alatt megmutatkozott vezetői stílusára.

Ugyanakkor Koch konfrontatív viselkedésével időről időre magára haragította az embereket. Vezetése alatt a városban magas volt a hajléktalanok száma, nőtt a kábítószerezés, komoly probléma volt az AIDS és legfőképpen súlyos volt a korrupció a városvezetésben. A Koch-korszakra árnyat vetettek a faji alapú zavargások is, különösen a bensonhursti és Howard Beach-i gyilkosságok.[8]

A politikai pályafutás után[szerkesztés]

Koch, aki 66 évesen távozott a polgármesteri hivatalból, aktív maradt a politikai pályafutása végeztével is. Visszatért a jogi pályára, de emellett gyakran szerepelt a médiában kommentátorként, reklámarcként, és a kilencvenes évek végén még egy bírósági valóságshowban is szerepelt két évig.

Élete során tizenhét könyvet publikált.

Annak ellenére, hogy Koch egész életében a Demokrata Párthoz tartozott, több ízben támogatott republikánus politikusokat, köztük Rudolph W. Giulianit, Michael Bloomberget, sőt George W. Busht is.[8]

Zsidó identitása[szerkesztés]

Koch életében és gondolkodásában meghatározó szerepet játszott a zsidósága. Szülei zsidók voltak, és ő maga is zsidó iskolába járt. Amikor a második világháború után Németországban szolgált, ellátogatott Dachauba és Auschwitzba is. A főbb ünnepeken ortodox zsinagógába járt. Odaadó támogatója volt Izraelnek, és fellépett a szovjetunióbeli zsidók elnyomása ellen. Sírkövére Daniel Pearl utolsó szavait vésette: „Apám zsidó, anyám zsidó, zsidó vagyok”.[9]

Halála[szerkesztés]

Idős korában Koch szívproblémákkal küzdött. Szívritmus-szabályozót kapott, és 2009-ben négyszeres bypass műtétet hajtottak végre a szívén. 2013 február 1-jén, a hajnali órákban, szívelégtelenségben halt meg a New York-i Presbyterian/Columbia kórházban. Nyolcvannyolc évet élt.

Források[szerkesztés]

 1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 29.)
 2. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Koch, Edward Irving (12 December 1924–01 February 2013), 2017. október 9., Edward Irving Koch
 7. a b McFadden, Robert D.: A 3-Term Mayor as Brash, Shrewd and Colorful as the City He Led (angol nyelven). The New York Times, 2013. február 1. (Hozzáférés: 2013. február 2.)
 8. a b c Ed Koch Biography. Biography.com. [2015. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 13.)
 9. Sharon Otterman: Services to Reflect Koch: Proudly Jewish on His Own Terms (angol nyelven). The New York Times, 2013. február 3. (Hozzáférés: 2015. február 13.)