Ebola (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ebola
Közigazgatás
Országok Kongói Demokratikus Köztársaság
Földrajzi adatok
Hossz200 km
é. sz. 3° 36′ 42″, k. h. 22° 49′ 45″
TorkolatMongala River
é. sz. 3° 19′ 24″, k. h. 20° 57′ 38″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ebola témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ebola vagy Legbala folyó a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részén található. Hossza kb. 200 km. A Mongala-folyóba ömlik, amely pedig a Kongóba.

Az Ebola megbetegedés a folyóról kapta a nevét, mivel 1976-ban ezen a környéken azonosították először az új betegséget.[1] A folyó neve eredetileg Legbala, amely a helyi ngbandi nyelven fehér vizet jelent. Az Ebola az eredeti bennszülött név franciásított alakja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Report of an international Comission: Ebola haemorraghic fever in Zaire, 1976. WHO, Bulletin of the World Health Organisation

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ebola River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ebola (Fluss) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.