Max-Morlock-Stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(EasyCredit-Stadion szócikkből átirányítva)
Grundig Stadion (Frankenstadion)
Adatok
Korábbi neve(i)Städtisches Stadion
Frankenstadion
ElhelyezkedésNémetország Nürnberg, Németország

Építés éve1925-1928
Megnyitás ideje1928
Kibővítés éve1987
Felújítás éve2003-2005

Befogadóképesség47 500
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosNürnberg város
KezelőStadion Nürnberg Betriebs-GmbH
Bérlő1. FC Nürnberg
Az építkezés adatai
ÉpítészOtto Ernst Schweizer
NévadóMax Morlock (ember)
Elhelyezkedése
Grundig Stadion (Nürnberg)
Grundig Stadion
Grundig Stadion
Pozíció Nürnberg térképén
é. sz. 49° 25′ 34″, k. h. 11° 07′ 32″Koordináták: é. sz. 49° 25′ 34″, k. h. 11° 07′ 32″
Térkép
A Grundig Stadion weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Grundig Stadion témájú médiaállományokat.

A Grundig Stadion Nürnberg (régebbi nevein Frankenstadion vagy Städtisches Stadion) egy 1928-ban megnyílt nürnbergi sportlétesítmény. A második világháború előtt a Hitlerjugend tartotta benne felvonulásait, 1968-tól kezdve a Bundesligában szereplő 1. FC Nürnberg csapatának otthona. A létesítmény látott már vendégül világbajnoki és olimpiai labdarúgó-tornát, korábban rendszeresen tartottak mezején könnyűzenei koncerteket is.

Története[szerkesztés]

Városi Stadion és felvonulótér[szerkesztés]

Az 1920-as évek elején Nürnberg városa a Dutzenteich nevű zöldterületen pihenésre és sportolásra lehetőséget adó zónát kívánt kialakítani. A létesítmény szívét jelentő stadion terveit Otto Ernst Schweitzer, nürnbergi tervezőmérnök készítette. A létesítmény 3 éven át, 1926-tól 1928-ig készült, már ekkor elnyerte jellegzetes nyolcszögletű alakját. Fedett főtribünjével és modern berendezéseivel korának kiemelkedő színvonalú épületei közé tartozott. A Städtisches Stadion (magyarul Városi Stadion) nevet kapó létesítmény és környezete az 1928-as amszterdami olimpián a nemzetek közötti művészeti versenyben aranyérmet nyert Németország számára.

Az NSDAP már 1927-től kezdve a Birodalmi Pártgyűlések megtartására használta a Dutzenteich környékét. A hatalomra jutó nemzetiszocialisták 1933 után fokozatosan a pártgyűléseket szolgáló területté alakították át pihenőparkot, így új funkciót kapott a Städtisches Stadion is. Ettől fogva itt került sor a Birodalmi Pártgyűlések keretében a Hitlerjugend-nap eseményeire.[1] A pálya új neve Stadion der der Hitler-Jugend lett, de gyakran nevezték Régi Stadionnak (német Altes Stadion) is. Ennek oka, hogy a Reichsparteitagsgelände átellenes oldalán 1937-ben elkezdődött a világ legnagyobb, 405 ezer fő számára tervezett stadionjának építése, amely mellett a Városi Stadion szinte eltörpült. A nemzetiszocialisták nem sokat módosítottak a környező épületek stílusvilágához idegen stadionon. Mindössze a főtribünnel szembeni lelátót építették át, amely fából készült tornyokat kapott. A stadion lényeges sérülés nélkül érte meg a Harmadik Birodalom végnapjait.

Katonai sporttelep és olimpiai helyszín[szerkesztés]

1945-ben a stadion az amerikai megszálló csapatok sporttelepe lett. 1963-ig a stadion nem is adott otthont élcsapatnak, csak ekkor költözött ide az 1. FC Nürnberg, miután saját stadionját eladta. A Nürnberg FC érkezése állandó rendezvényeket és megnövekedett nézőszámot hozott a létesítménybe, amelynek kapacitását hamarosan acéllelátókkal kellett növelni. 1971. május 30-án mérték a stadion máig élő nézőcsúcsát, a Fortuna Düsseldorf elleni mérkőzésen 75 000 néző szorongott a lelátókon és a labdarúgópálya körüli futópályán.[2] 1972-ben az nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának 6 mérkőzését látta vendégül a Städtisches Stadion.

A Heysel-stadion katasztrófáját követő évben felülvizsgálták a nürnbergi stadion lelátóit is. 1987-től kezdődően nagy átalakítások zajlottak, az ideiglenes lelátókat eltávolították, a lehetséges nézőszámot lecsökkentették. 1991-ben Frankenstadion néven, 36 000 ülő és 8833 állóhellyel nyílt meg újra a nézők előtt. Az építkezés alatt beomlott a még 1928-ból származó főtribün is, így ezt is újjá kellett építeni.

Bundesliga és világbajnokság[szerkesztés]

2003-tól kezdve a stadiont újból modernizálták, hogy felkészítsék a 2006-os labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire. Ennek érdekében a játékteret 1,5 méterrel mélyebbre helyezték, az északnyugati és délnyugati saroklelátókat pedig kibővítették. Bővítették a már meglévő lelátókon az ülőhelyek számát és modern beléptetőrendszert építettek ki. A stadion körül üzletsort, szurkolói tereket és egy VIP-épületet létesítettek. A tervezők külön ügyeltek a stadion környezetbarát kialakítására. Az stadion modern energiagazdálkodása miatt 2006 nyarán az európai sportpályák között elsőként kapta meg az EMAS környezetbarátsági tanúsítványát. Újításnak számít a létesítmény esővízgyűjtő rendszere, amely az összegyűjtött vizet elraktározza és később a pálya locsolóberendezésébe továbbítja.

Az újjáépített Frankenstadiont 2005. április 25-én adták át rendeltetésének, ekkor már 47 500 néző szurkolhatott a teljesen fedett lelátók alatt. 2005 nyarán a konföderációs kupa 3 mérkőzése alatt tesztelték a pálya alkalmasságát, 2006 nyarán 5 világbajnoki találkozóra került sor Nürnbergben.

Névadási csata[szerkesztés]

2006 márciusában Nürnberg is követte más városok példáját és a stadion névadási jogának értékesítésével próbálta meg a létesítmény fenntartási költségeit csökkenteni. A jogot a nürnbergi kötődésű TeamBank pénzintézet vásárolta meg, amely egyik pénzügyi termékéről easyCredit Stadionnak nevezte el az épületet. Az új nevet azonban nem fogadta lelkesedés, a Nürnberg FC szurkolói már 2006 áprilisában tüntetést szerveztek az elnevezés ellen, amely során jelképesen a Max Morlock Stadion nevet adták a létesítménynek. A FIFA tiltakozása miatt a stadion 2006 nyarán még Frankenstadion néven szerepelt a világbajnokságon. A nürnbergi újságok és a köznyelv igyekszik kerülni az easyCredit Stadion elnevezést, ahogy a legtöbb 1. FC Nürnberg-szurkoló is. A városi tömegközlekedési eszközök megállói továbbra is a Frankenstadion elnevezést használják. A pálya a szerződés értelmében 2011. március 15-ig viseli az easyCredit Stadion elnevezést.

A névadás körül felforrósodott hangulatban az aréna üzemeltetői gesztust gyakoroltak a szurkolók irányában és kezdeményezték, hogy a stadion lelátói a nürnbergi csapat egykori válogatott tagjainak nevét viseljék. A volt játékosokról akkor neveznek el lelátót, ha az illető három kritériumból kettőt (legalább 400 mérkőzés az 1. FC Nürnberg csapatában; 1. FC Nürnberg csapatának tagjaként válogatott; bajnok az 1. FC Nürnberg csapatának tagjaként) teljesít.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hitler itt mondta el később híressé vált szavait a német ifjúságról: Zäh wie Leder und hart wie Kruppstahl (Szívós mint a bőr és kemény, mint a Krupp-acél);
    Offizieller Bericht über den Verlauf des Reichsparteitages mit sämtlichen Kongreßreden, 1 (német nyelven), München: NSDAP, 180. o. (1935) 
  2. Christoph Bausenwein, Bernd Siegler. Das Club-Lexikon, 1 (német nyelven), Göttingen: Die Werkstatt Verlag, 131. o. (2003). ISBN 3-89533-376-X 
  3. Michael A. Roth: Club ehrt verdiente Spieler mit Nennung in den Stadionblöcken (német nyelven). 1. FC Nürnberg, 2006. június 25. (Hozzáférés: 2009. július 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Easycredit-Stadion című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]