EU-szabadalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az EU-szabadalom vagy európai uniós szabadalom, korábbi nevén közösségi szabadalom vagy európai közösségi szabadalom,[1] amit néha COMPAT-ként rövidítenek,[2] az Európai Unió keretein belül tárgyalt jövőbeli szabadalmi jogi aktus, ami lehetővé tenné magánszemélyek és társaságok számára a teljes Európai Unión belül egységesen érvényes szabadalom bejegyzését.

Az EU-szabadalom nem egyezik meg az Európai Szabadalmi Egyezmény által megalapozott európai szabadalommal. Az európai szabadalmak bejegyzésük esetén az egyes kijelölt államok szintjén érvényesíthető szabadalomcsomagként léteznek. Ez a szabadalom tulajdonosa és a harmadik felek számára is drága lehet, mivel a szabadalom érvényesítése az egyes államok bíróságain történik, és ha az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) előtti megtámadásra érvényes kilenc hónapos határidő lejárt, nem lehet központilag érvényteleníttetni azt. Az EU-szabadalom ezeket a problémákat hivatott megoldani, olyan szabadalmi jog bevezetésével, ami Európán belül konzisztens, és így a belső piac egyik fő követelményének eleget tenne.

A közösségi szabadalommal kapcsolatos megegyezés nehézségei miatt[3] más, az EU jogi keretein kívüli megoldási javaslatok is születtek a jogi költségek és a szabadalmak fordítási költségeinek csökkentésére. Ilyen megegyezés volt a 2000-es Londoni Megegyezés, ami 2008. május 1-jén lépett életbe, lecsökkentve az Európai Szabadalmi Egyezmény szerint bejegyzett európai szabadalmak lefordítását igénylő országok számát, ezzel az európai szabadalom megszerzésének költségeit;[4] egy másik az európai szabadalmi perekre vonatkozó egyezmény (European Patent Litigation Agreement, EPLA), ami 2010-ben még csak javaslat formájában létezik.

A megegyezést a nyelvi kérdések hátráltatják 2003 óta,[5] de a 2010-es belga EU-elnökség prioritásként kezelte, és nem tűnt reménytelennek, hogy újabb kompromisszumok árán lezárja az ügyet.[6] A 2011-es magyar EU-elnökség alatt sem sikerült tető alá hozni a megállapodást.[7]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. lásd az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) weboldalát: EU Council agrees on next steps regarding the Community patent (EU patent), News, December 8, 2009. Consulted on December 13, 2009
  2. European Commission, Internal Market, Stakeholders debate future policy on patents, Single Market News, Nr. 42, July 2006 (pdf)
  3. Axel H. Horns, A Unified European Patent System - The Historical Perspective, IP::JUR blog, February 18, 2010. Consulted on February 20, 2010.
  4. Bruno van Pottelsberghe de la Potterie, Malwina Mejer, "The London Agreement and the cost of patenting in Europe", European Journal of Law and Economics, Vol. 29, Number 2, April, 2010, pages 211-237.
  5. BruxInfo: Nyelvi háború hátráltatja az EU-szabadalom ügyét
  6. EurActiv, 2010. október 12.: Kis lépéssel közelebb a szabadalmi megállapodáshoz.
  7. EurActiv: Az Európai Bíróság kilőtte az EU szabadalom legújabb jogi megoldását