ENSZ világnapja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ENSZ világnapja
Idejeoktóber 24.
A Wikimédia Commons tartalmaz ENSZ világnapja témájú médiaállományokat.
Az ENSZ Alapokmánya

Az ENSZ világnapját minden évben október 24-én ünneplik az Egyesült Nemzetek Szervezetét létrehozó Alapokmány 1945. október 24-i ratifikálása évfordulója alkalmából. 1948-ban avatta ünneppé a világnapot az ENSZ közgyűlése az ENSZ munkájáról és célkitűzéseiről történő hatékony ismeretterjesztés, illetve a világ népei támogatása elnyerése érdekében.[1] 1971-ben újabb határozatot szavazott meg a közgyűlés, melyben felhívta a tagállamait, hogy ünnepnappá nyilvánítsák a világnapot az országaikban.[2]

Elődünnepe[szerkesztés]

Az első, egyesült nemzetek napjának titulált rendezvényt a második világháborúban végül győztes szövetséges hatalmak szervezték 1942 június 14-én. Az Egyesült Államok akkori elnöke, Franklin D. Roosevelt kezdeményezésére felvonulást tartottak több városban világszerte, a brit, szovjet, és kínai kormányzat is részt vett az ünnepségeken. Az elkövetkezendő néhány év során, a háború évei alatt többször is megtartották ezt az ünnepnapot.[3]Mivel ekkor még nem került megalapításra az ENSZ, nem volt köze az ünnepségnek a később létesült világszervezethez.

Megemlékezés[szerkesztés]

Többféleképpen kerül megünneplésre az ENSZ világnapja. Az ENSZ közgyűlése általában díszülést tart, gyakran beszédet is mond a főtitkár. Egyes nemzetközi iskolák megragadják az alkalmat, hogy méltányolják és meghálálják a diákközösségük sokszínűségét. E napon jellemzően kultúrprogramban részesülhetnek a tanulók.

Az Egyesült Államokban rendszerint ünnepélyes nyilatkozatot bocsát ki a hivatalban lévő államfő.

Irodalom[szerkesztés]

  1. United Nations Official Document. www.un.org. (Hozzáférés: 2019. október 25.)
  2. United Nations Official Document. www.un.org. (Hozzáférés: 2019. október 25.)
  3. The United Nations: The Free World's Great Parade | History Today. www.historytoday.com. (Hozzáférés: 2019. október 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az United Nations Day című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.