E-mail kampány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az e-mail marketing az online marketing egyik csatornája, mely az elektronikus levelezést, azaz az e-mailt használja fel marketing célú üzenetek küldésére. Ezeket a tömeges mennyiségben, sorozatosan küldött, reklám tartalmú e-maileket nevezzük e-mail kampánynak.

E-mail kampány tervezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az e-mail kampányok lényege, hogy nem egy kiküldött hírlevélből állnak, hanem egy jól megtervezett marketing stratégia részeként, önállóan, vagy más online marketing eszközökkel kiegészítve, sorozatosan, kampány szerűen kiküldött levelek, melyeket meghatározott tartalommal, tetszőleges időközönként küldik a címzettek számára.

Az e-mail kampányokat ugyanúgy meg kell tervezni, mint bármely más marketing kampányt. Mindenekelőtt meg kell határozni a célt. Vagyis azt, hogy mi a szándéka az e-mail kampánynak, ügyfélmegtartásra, vásárlásösztönzésre törekszik. Ha az e-mail kampány konkrét célja értékesítési akcióhoz köthető, ki kell tűzni bevételi célt és így kiszámolható a kampány költsége.

E-mail kampány célja, témája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha megvan a kampány célja, akkor a mondanivalón kell elgondolkodni, azaz a briefet kell összeállítani. Ebben kell meghatározni a levél mondanivalóját, azokat az érdekességeket, amelyekkel felkelthető az érdeklődés, valamint a reklámüzenet is.

Ha meghatároztuk a témát és a reklámüzenetet, meg kell határozni az e-mail kampány tervezése során a küldés gyakoriságát is, azaz milyen időközönként legyenek ki küldve az e-mailek. Leginkább a hetente kiküldött e-mailek a legeredményesebbek, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki számára ez az ideális megoldás, mert lehet napi, havi, attól függően, hogy pl. egy oktató anyagot szeretne kiküldeni, amiben minden nap egy újabb leckét küldhet el.

A kiküldés során az sem mindegy melyik napon mennek ki a levelek, felmérések szerint erre a legideálisabb nap a szerda.

Amennyiben megvan a levél tartalma, mondanivalója, úgy az e-mail kampány egyik legfontosabb mozzanata következik, a kiküldés. A kiküldéshez rendelkezni kell olyan adatbázissal, címlistával, amelynek segítségével kiküldhetőek a kampány levelei.

E-mail kampány formátuma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy méretes címlista segítségével már könnyen lehet szegmentálni. A szegmentálás során figyelembe kell venni azt is, hogy a kampány B2B vagy B2C ügyfelek felé kommunikál. Ez ugyanis meghatározza a hírlevelek formátumát is, azaz, hogy TEXT, HTML vagy Multipart formátumú lesz-e.

Kampány követés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fontos, hogy minden kampány le legyen tesztelve kiküldés előtt, mert ebből tudható, hogy minden rendben van-e, működnek-e a linkek, a képek hogyan jelennek meg a különböző levelezőkben, a szöveg nyelvtanilag és tartalmilag helyes-e, stb.

A kampány utolsó fázisa a kampány utóértékelése, azaz a kiküldés után újabb méréseket kell végezni, ugyanis ekkor kezdenek beérkezni azok a válaszreakciók, amelyekből leszűrhetők a hírlevelek hatékonysága, pl.: hány levél ért célba, mennyit nyitottak ki ebből, hányszor kattintottak a linkekre, mennyien iratkoztak le a hírlevélről.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Jó lenne ha a protopmail nem spammelné teli a wikipédiát. A linkeket kivettem, egy szerkesztő meg nézzen utána, hogy mennyi más lapon is a kéretlen reklámjai vannak.