Dávid Gyula (zeneszerző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dávid Gyula
Életrajzi adatok
Született1913. május 6.
Kecskemét
Elhunyt1977. március 14. (63 évesen)
Budapest
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszerbrácsa
Díjak
Tevékenységzeneszerző, népdalgyűjtő, pedagógus
A Wikimédia Commons tartalmaz Dávid Gyula témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dávid Gyula (Kecskemét, 1913. május 6.Budapest, 1977. március 14.) Kossuth-díjas (1952) és Erkel-díjas (1955) magyar zeneszerző. Dávid Károly építész testvére.

Élete[szerkesztés]

Dávid Gyula 1913. május 6-án született Kecskeméten, id. Dávid Károly építési nagyvállalkozó és Mészáros Anna Mária[1] házasságából harmadik gyermekként.[2] (Testvérei ifj. Dávid Károly építészmérnök és Dávid János cégvezető). Apai nagyszülei Dávid János és Albrecht Róza, anyai nagyszülei Mészáros Gyula kőműves és Sonnleitner Emília Mária.

Tanulmányai[szerkesztés]

Zenélni, a polgári családoktól elvártak szerint, 5 éves korában kezdett. Hangszere kezdetben a hegedű volt, azonban így emlékszik vissza e korszakra: „már első tanárom Plán Jenő is megmondta, hogy csodagyerek nem lesz belőlem.” 15 éves korában kezdett autodidakta módon komponálni, majd még gimnazistaként Molnár Antalnál, a zeneelmélet és zeneoktatás egyik kiválóságánál kezdett zeneelméletet tanulni.

A Molnár Antalnál szerzett impulzusok mellett a Cisztercita Gimnázium ének és zeneóráinak volt kiemelkedő szerepe. Tanára a fiatal Rajeczky Benjamin ciszteri szerzetes volt, ”aki új levegőt hozott az iskola falai közé , és silány tandalocskák helyett megismertetett a gregorián korállal, a reneszánsz kórusirodalommal és Kodály akkor frissen komponált gyermekdalaival.” Rajeczky, aki a harmincas években Kodálynál tanult zeneszerzést, tanárként kórust, zenekart és cserkész-csapatot épített. Kórusából és zenekarából később többen is jelentős művészek lettek: Rősler Endre, Nádasdy Kálmán, Járdányi Pál, Sugár Rezső, Romhányi József, Dávid Gyula. A kórus és a zenekar együttműködéséből születtek azok a koncertek, melyeken először szólaltatták meg Bartók és Kodály zenekar kíséretes kórusműveit.

E nagyszerű emberrel, tanárral Dávid Gyula életre-szóló „apai” barátságot kötött. Ő celebrálta esküvőjét, lett első gyermekének keresztelő papja, egymást segítették a háború előtti és utáni nehéz években. Fontos szerepe volt abban, hogy Dávid Gyula Kodály Zoltán tanítványa lett a Zeneakadémián. Kodálynál 1933 és 1938 között végezte tanulmányait, s zeneszerzés stúdiumaival egy időben magas fokú hegedűtudásra is szert tett, mert párhuzamosan Rados Dezsőnél hegedülni is tanult, négy akadémiai osztályt végzett el.

Népdalgyűjtés[szerkesztés]

Kodály ösztönzésére több száz magyar népdalt gyűjtött. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a Karádi dalkincs felfedezése, amelyre támaszkodva Kodály 1934-ben elkészítette a férfikarra írt Karádi nóták című művét.

Vikár László az 50-es években átfogó dalgyűjtést és annak tudományos feldolgozását végezte, Dávid Gyula későbbi színházi- és komolyzenei műveiben e népdalok motívumai rendre felhangzanak.

Főiskolai éveiről írja: „Pénzkereseti okokból bejártam a zenei élet minden perifériáját a jazz zenekartól a kabarézenekarig”. Zenekritikusként dolgozott „Az Újság”-nál, kamarazenélt, katalógust készített a Rádió megbízására és Kodály ösztönzésére a Nemzeti Színház kottatárában.

E feltáró munkájának az 50-60-as években zenetörténeti-ideológiai jelentősége lett, amikor Kodály részvételével éppen az elméleti vita folyt, hogy vajon az Erkel Ferenc népszínműveiben használt zenei motívumok között vannak-e olyanok, amelyek népzenei eredetűek. Kodály e rendkívül ideologikus vitában Dávid Gyula Nemzeti Színházban folytatott gyűjtésére és feldolgozására hivatkozva érvelt Erkel Ferenc magyarsága mellett.

Zene és színház[szerkesztés]

A Székesfővárosi Városi zenekarba tanulmányainak befejezése után került zenekari muzsikusként, brácsásként (1938-43), melyet 43-őszétől egyéves frontszolgálat szakított meg. „Különösebb tehetségem soha nem volt a hegedüléshez, de hát a brácsa a gyenge hegedűsök eldorádója volt. Azonban itt kerültem először kapcsolatba a magasabb rendű gyakorlati zenével, megismerkedtem a legkitűnőbb karmesterekkel Klemperertől Mengelbergig és Monteux-ig, megtanultam, hogyan keletkezik a szép zenekari hangzás.”

A pályára lépés e fontos tapasztalata mellett itt került kapcsolatba a színházzal, rendezőkkel, színészekkel, s a színházi zene világával. Életére meghatározó volt a Városi Színház ifjúsági előadásainak többségét rendező fiatal (akkoriban avantgárd) Major Tamással, és többnyire tőle kapta a színházi kísérőzenei megbízásokat. Már 1938-ban zenét írt az Ember tragédiájához, és többek között Csokonai Özvegy Karnyóné című, a háború után többször felújított előadásához.

Színházi házi zeneszerző és zeneigazgató[szerkesztés]

A frontszolgálat utáni másfél háborús évet a Nemzeti Színház zenekari árkában vagy pincéjében töltötte, s 1945 februárjától 1950-ig a színház zeneigazgatójaként dolgozott, de 1960-ig megmaradt a Nemzeti Színház „házi zeneszerzőjének”. 1938 és 1960 között több mint száz színműhöz írt színpadi kísérőzenét.

A színház sajátos alkotóművészeti világa egész életére meghatározó erővel bírt. E sajátosság az alkotás gyorsaságában, a feladat mély átélésében, a színész életforma fölfokozottságában, a közönség elismeréséért való versengő küzdelemben, az előadások után megkönnyebbülés léhaságában jelenik meg. A színházban a jó zeneszerző alkalmazkodik, a rendező ötleteit, elképzeléseit ülteti át saját zenei nyelvére. A zene nemcsak az egész előadásnak, az előadott történetnek ad hangulatot, de hozzájárul a színészek sikeréhez, esetleg bukásához. A belépést előkészítő-kísérő zene, a megalkotott-felidézett zenei világ, a színész képességeihez-karakteréhez jól illeszkedő dal megalkotása megértést, érzékenységet és alkotó kreativitást igényel a zeneszerzőtől. Olyan zenét kell alkotni, úgy kell összeállítani a kicsi, 10-15 fős zenekart, hogy a hangzás megfelelően legyen „teátrális”.

1950-1952 között több magyar Honvéd Együttes művészeti-zenei vezetője volt, ő szervezte meg a zenekart és felkérte Vásárhelyi Zoltánt a kórus megszervezésére. 1952-ben a Belügyi Művészegyüttes zenekarának, kórusának, tánckarának megszervezésével, vezetésével bízták meg. E feladatai során, olykor erős ellenszélben is igyekezett érvényt szerezni a zenei jó ízlésnek, bő tere volt zenepedagógia érzékének.

A tanár és mentor[szerkesztés]

1950 és 1960 között a Zeneművészeti Főiskola óraadó tanára volt. Ebben az időben fúvós kamarazenét, 1964 után vonós kamarazenét tanított.

Tanítványai elbeszélései szerint a hangsúlyt a zenére illetve a hangszerben rejlő technikai lehetőségek és a és a zene, a hangzás együttesére tette. Mindenekelőtt arra ösztönözte tanítványait, hogy értsék meg a művet, és ne rettenjenek vissza attól, hogy egyedi megértésük alapján interpretálják. „A hangszerközpontú játékból akart bennünket kiemelni, hiszen kamarazene tanár volt. …emlékszem, egyszer Mozart szonátát játszottunk koncerten, s az előadás után nagyon elégedetlen volt. »Nem ezt akarom neked tanítani« – mondta… Akkoriban ugyanis a hangszeres órákon inkább technikai dolgokat tanultunk. Ő, mint kamarazene tanár rányitotta a fülünket a formára, stílusokra amiből rengeteget tanultunk.” (részlet a Szilvai Gézával készített interjúból)

Nem volt véletlen, hogy fúvós kamarazenét tanított, hiszen 1945-64 között színházi kísérőzenék tucatjait írta a Nemzeti Színház számára. Az előadásokhoz, a jó értelemben vett ripacskodáshoz, a fúvós hangzás dominanciája illett legjobban néhány vonóssal, ütőssel kiegészítve. Ráadásul a zenészek, gyakran nem az árokban, hanem a színpadon, „beöltözve” muzsikáltak. Ugyan Dávid Gyula hangszere, eredetileg a brácsa volt, de a színházban volt módja elmélyedni a fúvós hangzás rejtelmeiben. A színház arra is lehetőséget lehetőséget adott, hogy barátainak teret, munkalehetőséget adjon, mint például a nem sokkal korábban, 1947 alakult Budapesti fúvósötös esetében (alapító tagjai Jeney Zoltán – fuvola, Szeszler Tibor – oboa, Balassa György – klarinét, Ónozó János – kürt és Hara László – fagott). 1949-ben Dávid Gyula írta számukra az első fúvósötösét (magyar zeneszerzők közül elsőként írt fúvósötöst), amelyet még a Fúvóstrió, a Fuvola-zongora szonáta, I. és II. fúvósötös, s végül a Kürtverseny követett.

E darabok egyúttal tanári munkáját is segítették azzal, hogy figyelembe vették a diákok technikai és zenei felkészültségét, gyakorlásra és záróvizsgaként rendezett koncertekre is alkalmasak voltak. E munka eredménye két „Fuvolaiskola” és egy „Fagott iskola” is. Tanári-mentori érzékenységét, nyitottságát fejezte ki azzal, hogy komponistaként már a mű megírásának pillanatában gondolt az előadókra, azok művészi, hangszeres képességeire, legyenek ők akár növendékek, akár érett művészek.

Tanítványaiból alakult 1961-ben a Magyar fúvósötös. „A háború után felnövekedett új, tehetséges és színvonalasan képzett fúvósgeneráció tagjai alapították 1961-ben. Elődjük és példaképük a sikeresen működő Budapesti fúvósötös volt. Pongrácz Péter, Kovács Béla és Fülemile Tibor Dávid Gyula zeneakadémiai kamarazene-óráin már sokat dolgoztak együtt, Mozarttól a kortárs komponistákig a legváltozatosabb korszakok és stílusok műveit szólaltatták meg.”

1950 és 1960 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola óraadó tanáraként fúvós kamarazenét tanított, amelyhez számos tanításra, gyakorlásra, előadásra alkalmas művet is irt.

1960-ban megelégelte, hogy nem nevezik ki rendes főiskolai tanárnak, s ezért felmondott a főiskolán. Ennek okai visszanyúlnak a 40-es évekre, a koncepciós perek idejére. Baloldali, kommunista barátait, ismerőseit ugyanis rendre perbe fogták, s tőle is akartak vallomásokat kicsikarni.

Dávid Gyula soha nem érdeklődött a politika iránt, azonban amikor az már az emberi létet, a jellemet, tisztességet is kétségbe vonta, akkor cselekvési kényszer ébred benne és segített. Így tette ezt az üldözött baloldaliakkal, kommunistákkal, zsidókkal a háború alatt és ugyanezen értékekhez tartotta magát, amikor a koncepciós perek alatt terhelő vallomásokat akartak kicsikarni belőle. 1957-ben, a forradalom után a hatalom sok művésznek ajánlott karriert, ha nyilvánosan elkötelezik magukat a Párt mellett, belépnek a pártba. Neki is felkínálták a Főiskolai Tanári kinevezést ennek fejében, de ő visszautasította. 1960-ban sikertelenül kérte kinevezését, s miután kérésének nem tettek eleget, felmondott. 1964-ben már ellenszolgáltatás nélkül kapott felkérést, igaz csak a főiskolához tartozó Bartók Béla konzervatóriumi tanári posztra, amelyet örömmel elfogadott. Így folytathatta a kamarazene-tanítást élete végéig.

Brácsaversenye[szerkesztés]

Bemutató: 1951, Székesfővárosi Zenekar, szóló: Lukács Pál (vla.), karmester: Ferencsik János.

I. tétel: Allegro[szerkesztés]

Szonátaforma. Lendületes zenekari bevezetés után a brácsa intonálja a főtémát, amely virtuóz futamokban, oktáv-menetekben és a zenekari kíséretében továbbszövődik. Zenekari közjáték után könnyed, játékos átvezető téma lüktet fel, ezt követi a lírai hangvételű melléktéma, amely előbb a zenekarban, majd a szóló brácsán szólal meg. A feldolgozási rész szubdominánson indul: a főtémát és a melléktémát variálja a szerző, modulációkkal, futamokkal, dinamikai ellentétek szembeállításával gazdagítva. A visszatérés csekély változtatások mellett azonos az expozícióval. A tételt rövid, lendületes kóda zárja le, amely a zenekari bevezető variált anyaga. Mind az első, mind a többi tételre jellemző, hogy a zenekar elsősorban a szólóhangszert kíséri és csak ritkán jut önálló szerephez.

II. tétel: Adagio ma non troppo[szerkesztés]

A háromtagú dalformában írt tétel halk zenekari bevezetője után lágyan, éneklő dallam szólal meg a brácsán, és díszítésekkel, rövid kadenciákkal díszítve egy második h-moll témába olvad, amelyet a zenekar nyolcadoló mozgással kísér. A szólókadencia után alaphangnemben tér vissza a második téma, majd az első dallam a zenekarban tompán zúgó c-g-c üres akkordok felett hal el a brácsán.

III. tétel: Vivace[szerkesztés]

A szonáta-rondó formában írt tétel robogó líd témával indul, és a dominánsra érkezik, amelyen újabb, virtuóz hatású táncos téma lép fel. Variált formában tér vissza a rondótéma és elvezet a játékos, népdalszerű melléktémához, amely könnyed és ellentétes hangulatú a száguldó rondótémával. Kadenciája lassú, a második tétel szélesen ívelő dallamainak változata. A kadencia visszavezet a rondótémára és minden témát megismétel még egyszer.

A művet külföldön is nagy sikerrel mutatták be, még a szerző életében is (Berlinben, Moszkvában, Bukarestben, Lipcsében)

Concerto Grosso brácsára és vonószenekarra[szerkesztés]

(I. Allegro; II. Adagio; III. Vivace)

Az 1963-ban komponált concerto grosso technikája a tizenkétfokú szerkesztést követi, de formája a barokk előképekre utal. Barokkos hatást kelt az első tétel motorikusan lüktető ritmikája, valamint a szólóhangszer és az együttes váltakozó játéka is. A lassú tétel dallamos ariosója után élénk tempójú rondó következik, amelynek témáját a zeneszerző motivikusan variálva ismétli meg az egyes forma-szakaszokban.

A concerto grossót Dávid Gyula — a brácsaversenyhez hasonlóan — Lukács Pálnak ajánlotta, aki azt az 1963-as bemutatón Fejér György vezényletével adta elő.

További jelentősebb művei[szerkesztés]

  • Szimfónia (1948-as centenáriumi pályázaton díjat nyert)
  • Balettzene (egy mesejátékhoz írt muzsika, szvit formájában mutatják be)már
  • fúvóskvintett (1949)
  • Zenekari dalok, Ady Endre és József Attila verseire
  • Hegedűverseny (Az 1964—65-ben írt versenyművet 1966-ban Kovács Dénes mutatta be, Lukács Ervin vezényletével.)

Irodalom[szerkesztés]

  • Breuer János: Dávid Gyula; Zeneműkiadó, Budapest, 1966 (Mai magyar zeneszerzők)
  • Laskai Anna: Dávid Gyula; szerk. Berlász Melinda; BMC, Budapest, 2016 (Magyar zeneszerzők)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó lapok[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap