Dánia Vasúti Múzeuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dánia Vasúti Múzeuma
ElhelyezkedésOdense község
Dánia
Alapítva1975
Megnyílt1975
FenntartóDanske Statsbaner
Elhelyezkedése
Dánia Vasúti Múzeuma (Dánia)
Dánia Vasúti Múzeuma
Dánia Vasúti Múzeuma
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 24′ 10″, k. h. 10° 23′ 11″Koordináták: é. sz. 55° 24′ 10″, k. h. 10° 23′ 11″
Térkép
A Dánia Vasúti Múzeuma weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dánia Vasúti Múzeuma témájú médiaállományokat.

Dánia Vasúti Múzeuma (Danmarks Jernbanemuseum) az ország vasúti közlekedésének történetét mutatja be régi mozdonyok és más vasúti gördülőállomány, valamint számos modell révén Odense városában, a mai pályaudvar szomszédságában.

Leírása[szerkesztés]

Az 1975-ben alapított, mintegy 10 000 négyzetméteren elterülő múzeum legnagyobb épülete egy régi fordítókorong körüli mozdony-remíz, körfűtőház.[1] A múzeum körülbelül 50 mozdonyt, vasúti kocsit és más gördülőállományt mutat be a dán vasutak egész történetéből. A kisebb kiállított tárgyak között különösen érdekesek a Dánia földrajzi helyzete miatt széles közben alkalmazott vasúti kompok modelljei.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DSB: Milepæle i jernbanens historie (dán nyelven). [2009. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Danish Railway Museum című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.