Dzsungel (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsungel
(Jungle)
2017-es ausztrál–brit film

A film magyar moziplakátja
A film magyar moziplakátja
RendezőGreg McLean
ProducerTodd Fellman
Mike Gabrawy
Gary Hamilton
Dana Lustig
Greg McLean
AlapműYossi Ghinsberg: Jungle
Műfaj
ForgatókönyvíróYossi Ghinsberg
Justin Monjo
FőszerepbenDaniel Radcliffe
Alex Russell
Joel Jackson
Thomas Kretschmann
ZeneJohnny Klimek
OperatőrStefan Duscio
VágóSean Lahiff
Gyártás
GyártóBabber Films
Screen Australia
Ország Ausztrália
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Játékidő115 perc
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Momentum Pictures
Magyarország Pannonia Entertainment Ltd.
BemutatóUSA 2017. augusztus 3.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel850 317 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dzsungel (eredeti cím: Jungle) 2017-ben bemutatott ausztrál kalandfilm, melyet Greg McLean rendezett és Justin Monjo írt. A főszerepet Daniel Radcliffe, Alex Russell, Thomas Kretschmann, Yasmin Kassim, Joel Jackson és Jacek Koman alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. augusztus 3-án mutatták be a mozikban, Magyarországon október 26-án jelent meg szinkronizálva a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A film megtörtént események alapján készült. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, akik megdicsérték Radcliffe színészi alakítását. A Metacritic oldalán a film értékelése 48% a 100-ból, ami 14 véleményen alapul.[1] A Rotten Tomatoeson a Dzsungel 50%-os minősítést kapott, 34 értékelés alapján.[2]

A film világpremierje 2017. augusztus 3-án volt a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az 1980-as évek elején járunk, amikor egy izraeli kalandor, Yossi Ghinsberg (Daniel Radcliffe) három évnyi katonaság után, elutazik egészen Bolíviáig, az Amazóniai esőerdők szívébe, egy fergeteges túrára. Ott összeismerkedik egy Marcus Stamm nevezetű svájci iskolai tanárral és Marcus barátjával, Kevin Gale-el, aki egy amerikai fényképész. Miután megérkeznek La Pazba, találkoznak egy titokzatos osztrák férfival, Karl Ruchprectert-el, aki azt állítja, hogy egy elveszett indiántörzs létezik és azt akarja, hogy keressék meg őket a dzsungelben. Karl szerint arany is található a folyó mentén. Yossi hisz neki, majd meggyőzi Marcust és Kevint, hogy csatlakozzanak hozzá a dzsungelbe való útra. Marcus és Kevin vonakodva, de beleegyeznek.

Yossi, Marcus, Kevin és Karl napokig túráznak a dzsungelben. Marcus lábai azonban folyamatosan megsérülnek és Yossi azt akarja, hogy ne folytassák tovább a küldetést. Karl és Marcus úgy döntenek, hogy abbahagyják az utazást, és visszamennek La Pazba, ami három napig tart. Yossi és Kevin folytatják útjukat a folyón mindaddig, amíg egy erős áramlat el nem pusztítja a rögtönzött tutajukat, majd Yossit elsodorja az áramlat, Kevint maga mögött hagyva. A túlélésért Yossinak kés vagy bármilyen túlélési eszköz nélkül kell gondoskodnia menedékről és élelemről. Yossi kezdi a reményt elhagyni, miután elveszítette az irányt, és végig azon töpreng, hogy vajon képes lesz-e életben maradni a dzsungel torkában. Közben Kevin felfedezi a helyi falusi embereket, akik elviszik őt Rurrenabaque-ba, Curiplayától 120 mérföldre, ahol Yossi tartózkodik. Amikor odaérnek, Kevin felhívta a hatóságokat, hogy segítsenek megtalálni Yossi-t. Nem sikerült megtalálni Yossi-t a helikopteres kereséssel, de Kevin úgy véli, hogy Yosi életben van, ezért Kevin könyörög a helyi csónakosnak, hogy segítsen neki megkeresni. Kevin egyszer csak felfedezi a három hétig szenvedő, elgyengült, csontsoványra lefogyott Yossit, és elviszik Rurrenabaque-ba.

Az epilógus szerint Karlt és Marcust soha többé nem látták újra, valamint Karl-t kereste a hatóság.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Yossi Ghinsberg[4] Daniel Radcliffe Gacsal Ádám
Kevin Gale[5][6] Alex Russell Fehér Tibor
Marcus Stamm[5] Joel Jackson Jakab Márk
Karl Ruchprecter[5] Thomas Kretschmann Mihályi Győző
Amie Lily Sullivan Czető Zsanett
Tico Luis Jose Lopez Koncz István
Moni Ghinsberg Jacek Koman Fehér Péter
Nissim bácsi John Bluthal Várkonyi András

A film készítése[szerkesztés]

2016. február 10-én Daniel Radcliffe csatlakozott a szereplőgárdához.[4] 2016. március 21-én Thomas Kretschmann és Alex Russell is csatlakozott a stábhoz.[5] A forgatás 2016. március 19-én kezdődött és április 13-án fejeződött be.[7]

Bemutató[szerkesztés]

A film premierje 2017. augusztus 3-án volt a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon.[8] 2017. november 9-én került a mozikba Ausztráliában, az Umbrella Entertainment forgalmazásában.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DZSUNGEL. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  2. JUNGLE. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  3. ISzDb – Dzsungel (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. október 24.)
  4. a b Frater, Patrick. „Daniel Radcliffe-Starrer ‘Jungle’ to Shoot in Australia”, Variety, Penske Business Media, 2016. február 10.. [2016. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. december 26.) 
  5. a b c d Galuppo, Mia. „Thomas Kretschmann, Alex Russell Join Daniel Radcliffe in Thriller 'Jungle'”, The Hollywood Reporter, Prometheus Global Media, 2016. március 21.. [2016. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. december 26.) 
  6. Katz, Isaac. „Lost in the Jungle: The untold story of Kevin Gale”, Ami Magazine, 2018. március 14.. [2018. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 7.) 
  7. Filming Wraps in Colombia on Adventure Drama Jungle, Starring Daniel Radcliffe and Supported by Law 1556”, Proimágenes Colombia, Comisión Fílmica Colombiana, 2016. június 3.. [2016. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. december 26.) 
  8. Sharf, Zack. „‘Jungle’ Trailer: Daniel Radcliffe Gets Sent to Wilderness Hell”, IndieWire, Penske Business Media, 2017. június 14.. [2017. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. szeptember 16.) 
  9. Daniel Radcliffe survival thriller Jungle coming to cinemas in November. Flicks.com.au . Flicks.co.nz, 2017. október 18. [2018. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 20.)

További információk[szerkesztés]