Dzsikkjó Powerful Pro jakjú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsikkjó Powerful Pro jakjú
Műfaj Sport, visual novel, randiszimulátor
Fejlesztő Konami (Pawapuro Production)
Kiadó Konami
Eredeti platform Super Famicom
Első játék Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’94
(1994. március 11.)
Legutóbbi játék Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2018
(2018. április 26.)
Spin-offok
Hivatalos weboldal http://www.konami.jp/pawa/

A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú (実況パワフルプロ野球HepburnJikkyō Pawafuru Puro Yakyū?, ’Folyamatos hangkommentár erőteljes profi baseball’),[1] más néven Power Pros vagy Pavapuro (パワプロHepburnPawapuro?),[* 1] baseball-videojáték sorozat, melyet a Konami fejleszt és jelentet meg. A sorozat az eltúlzott testarányú szereplőiről és játéktermi stílusú játékmenetéről ismert. A Power Pros az egyik legrégebb óta futó baseball-videojáték sorozat, első része 1994-ben jelent meg Super Famicom otthoni konzolra. A sorozat tagjai 1995 és 1997 között Sega Saturn, 1995 és 2003 között PlayStation, 1997 és 2001 között Nintendo 64, 2000-ben Dreamcast, 2002 és 2009 között PlayStation 2, 2002 és 2006 között Nintendo GameCube, 2007 és 2009 Wii, 2010 és 2016 között PlayStation 3, valamint 2016 óta PlayStation 4 otthoni konzolokra, illetve 2007 és 2011 között PlayStation Portable, valamint 2012 óta PlayStation Vita kézikonzolokra is megjelenik.

A sorozatnak 1999 óta Power Pro Kun Pocket címmel egy kézi konzolos spin-off mellékága is megjelenik, melynek 2014-ig tizennégy számozott főjátéka jelent meg Game Boy Color, Game Boy Advance és Nintendo DS platformokra. A sorozat eredetileg a fősorozat Success játékmódjának melléktörténete volt, azonban később különállóvá vált. A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú testvérsorozata az élethűbb játékmenetű és képi világú Pro jakjú Spirits, melynek első része 2004-ben jelent meg.

2006. május 12-én megjelent egy Major League Baseball-játékosokat szerepeltető Power Pros-játék Dzsikkjó Powerful Major League címmel. A játék 2007 októberében megjelent folytatása volt a sorozat első tagja, mely Japánon kívül is megjelent; a játékot 2K Sports jelentette meg Észak-Amerikában MLB Power Pros címmel.[2] A Power Pros sorozatban a tizedik, PlayStation 2-re megjelent asztali konzolos, illetve az első, PlayStation Portable-re megjelent kézi konzolos verzió óta szerepel interneten keresztüli többjátékos mód. Az első nagyfelbontású, PlayStation 3-as Power Pros-játékot a 2005-ös Tokyo Game Show kiállításon jelentették be, azonban az csak öt évvel később jelent meg, addig a Power Pros testvérsorozata, a Pro jakjú Spirits töltötte be a helyét.

A sorozat legfőbb ismérve a Kendzsi Fudzsioka által megalkotott különleges szereplőábrázolás. Egy Power Pro-baseballjátékos általános megjelenése a rövid test és a rendkívül széles fej, amin nem található száj, orr, illetve fülek sem. A szereplők az érzelmeiket elsősorban a szemeikkel fejezik ki. A szereplők Raymanhez hasonlíthatóak, mivel egyiküknek sincsenek lábszáraik, így a lábfejeiket semmi sem köti össze a testükkel, azonban Raymannel ellentétben a kezeik gömbalakúak, nincsenek rajta ujjak.

A sorozatból 2016 szeptemberéig 21,4 millió példányt adtak el Japánban.[3]

Tartalomjegyzék

Játékmenet[szerkesztés]

A sorozatnak könnyen megtanulható és játszható játékmenete van, s több tucat játékmóddal rendelkezik.[4]

A sorozat irányítása az 1994-es bemutatkozásakor jelentősen eltért a kor baseball-videojátékaitól. A sorozat irányítása a Konami 1989-ben, illetve 1991-ben megjelent Gekitocu Pennant Race 2 és Namacsúkei 68 játékait veszi alapul. A korszak mainstream irányítási sémájában a bázisokra való dobásnál a kontroller jobb felén lévő egyik gomb nyomvatartása mellett a d-paden is le kell nyomni az adott bázishoz tartozó iránygombot. Ezt a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú sorozatban leegyszerűsítették, s csak az adott bázishoz tartozó akciógombot kell lenyomni, így a védő szabadon mozgatható az iránygombokkal. Ezt a rendszer végül a legtöbb baseball-videojáték át is vette.

A sorozat ütőrendszere is újdonságnak számított. Ebben a játékosok nem az adott ütőjátékos elhelyezkedését jelölhetik ki az ütődobozon belül, és az ütések kimenetelét sem csak az ütés időzítése határozza meg, habár át lehet állítani erre. A játékosok a „találkozáskurzor” (ミートカーソル?; Meet Cursor) névre keresztelt rendszer segítségével határozhatják meg, hogy az ütő hol és hogyan suhintson. A rendszerben a játékosoknak az iránygombokkal (illetve később az analóg karokkal) egy kurzort kell a labda irányába terelniük, közben az egyik akciógombbal meg kell határozniuk, hogy a labdát erősebben (power hit) vagy gyengébben (contact hit) üssék el, majd két akciógomb segítségével meg kell határozniuk, hogy a labdát arra a térfélre üssék, amelyik kezével az ütőjátékos üt (pull swing) vagy az azzal szemben lévő térfélre (opposite field swing). Az erősebb ütéssel a labda potenciálisan messzebbre repül, míg a gyengébbel potenciálisan könnyebben meghatározható a röppályájája. A kurzor méretét elsősorban az adott ütőjátékos képességei határozzák meg, de a hangulata is befolyással van rá.

Az új ütőrendszer új dobórendszert kívánt, így az fejlettebb volt a legtöbb rivális játékkal szemben. A kor többi játékában a labda röppályája kizárólag horizontálisan, a dobójátékos dobódomboni elhelyezkedésének változtatásával volt módosítható, és az ütőjátékos jó időzítéssel bármelyik dobástípusnál eltalálhatja a labdát. A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú sorozatban ezzel szemben a játékosok egy kurzor segítségével bárhová dobhatják a labdát.

Mérkőzésmód[szerkesztés]

A „mérkőzés” (対戦?; Versus) mód a sorozat első tagjától része a annak, amiben a játékosok egy szabadon választott Nippon Professional Baseball- vagy egyedileg összeállított csapat ellen mérkőzhetnek meg. Többek között lehetőség van kiválasztani a napszakot, a játék hosszát, a stadiont és a játékoskereteket is. A Next óta ebben a módban a játékosok a szokványos leosztások (egy játékos a gép ellen, két játékos egymás ellen) különböző elosztásban a mesterséges intelligencia által irányított csapat (egy játékos a gép ellen, két játékos a gép ellen), illetve egymás ellen (kettő, illetve három játékos egy játékos ellen) is játszhatnak mérkőzéseseket, de két a mesterséges intelligencia által vezényelt csapat mérkőzését is megtekinthetik. A mód a 2018-tól kezdve a támogatott platformokon virtuális valóság-szemüveggel is játszható.

Szezonmód[szerkesztés]

A szezonmódban (ペナント?; „Pennant”) a játékosok egy szabadon választott NPB-csapattal teljesíthetnek egy, illetve a nyolcadik főjáték óta akár több teljes szezont is. A játékosok a sorozat hatodik főjátéka óta az új játék kezdetekor meghatározhatják, hogy egy szezon hány mérkőzésből álljon. A ligában résztvevő csapatok átrendezhetőek, s akár egyedi csapatokat is hozzá lehet adni. A szezon végén lehetőség van a játékosszerződések kezelésére, illetve a tavaszi edzőtáborban új képességek is taníthatóak a játékosoknak. A 2018-as kiadástól kezdve két kitalált, négyévente megrendezésre kerülő nemzetek közötti bajnokság is szerepel ebben a módban. A japán csapat keretét a játékos állíthatja össze, a többi nemzet csapatai kitalált szereplőkkel vannak feltöltve. A mód a második főjátékban jelent meg, az első játékban csak a rövidített, jelszóalapú „Mini-Pennant” mód szerepelt. A második és a hetedik játék között legfeljebb egy szezont lehet játszani, ezt a tizenharmadikban húsz, majd a 2016-ban harminc évre emelték.

Ligamód[szerkesztés]

Először a 3-ban jelent meg, az akkor még nem testreszabható szezonmód kiegészítésére. Ebben a módban a játékosok tetszőleges számú mérkőzést játszhatnak a mesterséges intelligencia által irányított csapatok ellen. A ligamódban a játékosok nem fejlődnek. A 13-ban beolvasztották a mérkőzésmódba.

Forgatókönyv-mód[szerkesztés]

A forgatókönyv-módban a játékosok valódi mérkőzéseket játszhatnak vissza egy megadott kulcspillanattól, követve vagy felrúgva azt. A tavasszal megjelent részekben ezen epizódokat általában az azt megelőző szezonból, míg a télen megjelentekben az aktuális évadból kerültek összeállításra. A 13-tól nem kapott helyet ez a mód a sorozatban, azonban a Portable alsorozatban van egy hasonló mód, melyben a játékosoknak kitalált eseményeket kell visszajátszaniuk. A 2018-ban visszakerült a mód a Pro jakjú Spirits sorozatból átemelt „élő” formájában. Az „élő forgatókönyv-módban” a játékosok visszajátszhatják az adott évad meccseinek kulcspillanatait, azonban az epizódok még a való életben lejátszott meccs napján elérhetővé váltak.

Gyakorlómód[szerkesztés]

A játékosok szabadon gyakorolhatják a dobó- és ütőjátékot.

Success-mód[szerkesztés]

A „Success-mód” (サクセス?) szerepjáték-, visual novel- és randiszimulátor-elemekkel kombinálja a játéktermi stílusú baseball-játékot. Az általános cél egy átlagos pavapuro-kun, a sorozat egyedi kinézettel nem rendelkező játékosának kiképzése, hogy az profi baseball-játékos lehessen. Általában a pavapuro-kunok amatőr szinten kezdik a játékot, legyen az középiskolai, egyetemi vagy céges játékos, és megadott időintervallumon belül el kell érniük a profi szintet. A Success-mód általában hamar, körülbelül 2–3 óra alatt teljesíthető, azonban egy jó játékos létrehozásához rendkívüli tudás és szerencse szükséges. Különböző véletlenszerű események is befolyásolják a játékosok szintjének gyarapodását, példának okáért egy autóbaleset kettétörheti az adott játékos pályafutását. A magas szintű pavapuro-kunok keresettek, mivel a játékosjelszó-rendszer segítségével importálhatóak más játékokba és a bemutató mérkőzések során szabadon használhatóak.

Eikan Nine-mód[szerkesztés]

A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14-ben, a 15-ben, a 2014-ben és a 2016-ban „Eikan Nine” (栄冠ナイン?) néven helyet kapott egy olyan mód is, melyben játékos a baseball-játékosi szerepkör helyett az edzőit veheti magára, és egy középiskolai csapatot kell Kósien-bajnokká nevelni.

Mylife-mód[szerkesztés]

A Konami a Success-mód sikerén felbuzdulva készítette el a „Mylife-módot” (マイライフ?), mely ahhoz hasonló történetalapú játékmód, de a játékosok az egyedileg létrehozott szereplőkön kívül profi NPB-játékosokkal is játszhatnak. Ebben a módban nem szerepelnek a Success-módban feltűnő kitalált játékosok. A játékmód nehézsége dinamikusan a játékos teljesítményéhez igazodik. A Mylife-mód különböző forgatókönyv szerint is játszható, így kölcsönjátékosi (maximum egy szezon), játékos menedzseri (maximum egy szezon), profi játékosi (maximum húsz szezon), visszavonuló játékosi (maximum egy év) és egyedi játékosi (maximum húsz szezon) történetben is.

Csapat- és játékosszerkesztő[szerkesztés]

A játékosok a csapat- és játékosszerkesztőben (アレンジ?; „Arrange”) egyedi csapatokat és játékosokat hozhatnak létre, hogy azokat a bemutató mérkőzések során használhassák.

Áttekintés[szerkesztés]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’94[szerkesztés]

A sorozat első játéka 1994. március 11-én jelent meg Super Famicomra, Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’94 címmel. A játék a sorozat összes többi tagjához hasonlóan a japán Nippon Professional Baseball és annak játékosszövetségének licencével is rendelkezik, így a csapatok neve, mezei és emblémái, illetve a játékosok neve is a valóságot tükrözi. A játékban ezek mellett kilenc hivatalosan licencelt stadion kapott helyett (Nagoya Stadium, Tokyo Dome, Yokohama Stadium, Hiroshima Municipal Stadium, Seibu Lions Stadium, Green Stadium Kobe, Fujiidera Stadium, Chiba Marine Stadium, Fukuoka Dome), míg a Meiji Jingu Stadium és a Hanshin Koshien Stadium álnéven szerepel. A játék nem tartalmaz teljes körű évad- („Pennant”), sem pedig a később a sorozat névjegyévé váló Success-módot. A játék kommentátora Abe Norijuki.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2[szerkesztés]

A sorozat második főjátéka, a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2 1995. február 24-én jelent meg Super Famicomra. A játék az elődjével ellentétben teljes értékű évadmóddal jelent meg, azonban a Success-módot még mindig nem tartalmazza.[5] A Hanshin Koshien Stadium ezúttal hivatalos nevén, míg a Meiji Jingu Stadium továbbra is álnéven szerepel. A játék kommentátora Óta Motoharu.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 3[szerkesztés]

A sorozat harmadik főjátéka, a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 3 1996. február 29-én jelent meg Super Famicomra. Ebben a részben jelent meg a sorozat névjegyévé, legfőbb húzóerejévé váló Success-mód,[5] illetve már a Meiji Jingu Stadium is a hivatalos nevén szerepel. A játék kommentátora egy év kihagyás után ismét Abe Norijuki, aki egészen a 2001-ben megjelent nyolcadik számozott főjátékig látja el ezt a feladatot. Ebből a kiadásból összesen 350 000 példányt adtak el.

A játéknak 1996. július 19-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’96 kaimaku-ban címmel egy csapatkeret-frissítése is megjelent, mely az 1996-os évad nyitányának megfelelő csapatkereteket tartalmaz. Ez a sorozat utolsó játéka, melyben szerepel a Nagoya Stadium. Ebből a kiadásból összesen 148 000 példányt adtak el. A játéknak 1997. március 20-án Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 3 ’97 haru címmel újabb frissítése jelent meg, mely ezúttal az 1997 tavaszi csapatkereteket tartalmazza. A játéknak 1998. március 13-án újabb változata jelent meg, Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Basic-ban 98 címmel. Ebben a verzióban helyet kapott az Osaka Dome és a Nagoya Dome, viszont az adócsalással megbukott játékosok nem játszhatóak a Success-módban.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 4[szerkesztés]

A sorozat negyedik főjátéka 1997. március 14-én jelent meg Nintendo 64 asztali konzolra. A generációváltással nem csak a játék grafikája lett kidolgozottabb, hanem a Nintendo 64-kontrolleren található analóg karnak köszönhetően az irányítása is kifinomultabb lett.[5] A stadionok immár poligonalapúak, de a játékosok fejformája is inkább a kapszulajátékok tárolójához lett igazítva. A játék az 1997-es szezon nyitányának megfelelő játékoskereteket tartalmaz, azonban több pontatlanság is megfigyelhető benne. Robert Rose, a Jokohama BayStars játékosa valamilyen oknál fogva kimaradt a játékból, Irabu Hideki még a Csiba Lotte Marines játékosaként szerepelt, míg Luis de los Santos keresztnevét „Lewis” alakban írták. A Success-módban először szerepeltek kitalált szereplők, melyekből több a sorozat későbbi epizódjaiban is feltűnik. Ebből a kiadásból összesen 185 000 példányt adtak el.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 5[szerkesztés]

A sorozat ötödik főjátéka 1998. március 26-án jelent meg Nintendo 64-re. Ennek a résznek köszönhetően indult meg a Power Pro Kun Pocket című spin-off sorozat. Ebből a kiadásból összesen 164 000 példányt adtak el.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 6[szerkesztés]

A sorozat hatodik főjátéka 1999. március 25-én jelent meg Nintendo 64-re. Ebből a kiadásból összesen 323 000 példányt adtak el.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 7[szerkesztés]

A sorozat hetedik főjátéka 2000. július 6-án jelent meg PlayStation 2-re. A generációváltásnak hála a grafika immár teljesen poligonalapú, a mezeken szereplő minták, feliratok és logók teljes mértékben a valóságot tükrözik, de az eltúlzott testarányú szereplők szemeit is kisebbre szabták, szemöldököt kaptak, illetve az általános kinézetüket is egységesítették. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 269 000 példányt adtak el.[6]

A játéknak 2000. december 21-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 7 kettei-ban címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ebben a kiadásban nem szerepel a botrányba keveredett Macuzaka Daiszuke. Ebből a kiadásból összesen 78 000 példányt adtak el.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 8[szerkesztés]

A sorozat nyolcadik főjátéka 2001. augusztus 30-án jelent meg PlayStation 2-re. Ebben a részben hallható utoljára kommentátorként Abe Norijuki. Ez volt a sorozat első része, mely éneksávval (Jonekura Csihiro Little Soldier című dala) ellátott nyitóvideót kapott. A videót a Kyoto Animation készítette el, a stúdió a 2004-ben megjelent Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11-ig dolgozott a sorozaton. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 139 000 példányt adtak el.[7]

A játéknak 2001. december 20-án Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 8 kettei-ban címmel egy frissített változata is megjelent. Ez a megszokott év végi játékoskeret-frissítésen kívül számos rendszerszintű változtatást is bemutatott. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 29 000 példányt adtak el.[8]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 9[szerkesztés]

A sorozat kilencedik főjátéka 2002. július 18-án, a sorozat első multi-platform részeként jelent meg Nintendo GameCube és PlayStation 2 asztali konzolokra. A játékos-jelszó rendszer nem egyezik meg a két platform között, viszont a Power Pro Kun Pocket 4 és későbbi Power Pro Kun Pocket-játékok jelszavait a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 9 és későbbi játékok GameCube-verziójában is lehet használni. A játék kommentátora Cudzsi Josinari. A 9 a sorozat első tagja, melynek grafikai motorja a cel shading technikát alkalmazza, ezzel képregényesebb megjelenést kölcsönözve a játéknak.[9] Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 194 000 példányt adtak el, melyből 158 000 a PlayStation 2-, míg 36 000 a GameCube-kiadásból került ki.[10] A játék nyitófőcím dala Horiucsi Keiko Tommorow (mirai e no cubasza) (Tomorrow~未来への翼~?) című száma.

A játéknak 2002. december 19-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 9 kettei-ban címmel egy frissített változata is megjelent, mely az év végi játékoskeret-frissítésen kívül több egyéb változtatást is tartalmaz. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 30 000 példányt adtak el PlayStation 2-re.[11]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 10[szerkesztés]

A sorozat tizedik főjátéka 2003. július 17-én jelent meg Nintendo GameCube és PlayStation 2 asztali konzolokra. A PlayStation 2-változat immár a gyorsabb hozzáférési időt biztosító DVD-ROM-on jelent meg. A játékban először szerepel a „Mylife”-, illetve az interneten keresztüli többjátékos mód, illetve a Success-módban immár játékosok helyett egész csapatokat kell létrehozni. A játék kommentátora Kavadzsi Naoki, aki egészen a 2009-ben megjelent Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2009-ig látja el ezt a feladatot. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 233 000 példányt adtak el, melyből 202 000 a PlayStation 2-, míg 31 000 a GameCube-kiadásból került ki.[12] A játék nyitófőcím dala Nisina Kaori Catch Up Dream! című száma.

A játéknak 2003. december 18-án Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 10 csó kettei-ban 2003 Memorial címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 66 000 példányt adtak el PlayStation 2-re.[13]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11[szerkesztés]

A sorozat fennállásának tizedik évfordulójának megünnepléseként kiadott tizenegyedik főjáték 2004. július 15-én jelent meg. Ez volt a sorozat első része, mely éneksávval (Nisina Kaori Mune-ippai no jume (胸いっぱいの夢?) című dala) ellátott Success-zárófőcím videót kapott. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 220 000 példányt adtak el, melyből 193 000 a PlayStation 2-, míg 27 000 a GameCube-kiadásból került ki.[14] A játék nyitófőcím dala Azumano Szumitada Pride című száma. Mind a két videót a Kyoto Animation készítette el, ez volt az utolsó munkájuk a sorozaton.

A játéknak 2004. december 16-án Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11 csó kettei-ban címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 35 000 példányt adtak el PlayStation 2-re.[15]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 12[szerkesztés]

A sorozat tizenkettedik főjátéka 2005. július 14-én jelent meg Nintendo GameCube és PlayStation 2 asztali konzolokra. Ettől a verziótól kezdve megváltozott a játékos-jelszó rendszer, így az ehhez a verzióhoz készült jelszavak inkompatibilisek a korábbi kiadásokkal, habár a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 1214 jelszavai használhatóak a Portable és Portable 2 kiadásokhoz. A PlayStation 2-verzióban megjelenik az éljenződal-szerkesztő, mely a játékos-jelszó rendszerhez hasonló módszert használ a dalok megosztásához. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 287 000 példányt adtak el, melyből 250 000 a PlayStation 2-, míg 38 000 a GameCube-kiadásból került ki.[16] A játék nyitófőcím dala Aszada Kjója Szorairo no kiszeki (空色の軌跡?), míg zárófőcím dala Fudzsita Josiko Believe című száma. Az ezekhez tartozó kísérővideókat a Production I.G készítette el. Ettől a résztől kezdve a sorszámot hivatalosan nem angolul, hanem japánul kell kimondani.

A játéknak 2005. december 15-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 12 kettei-ban címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ez a sorozat utolsó játéka, mely Nintendo GameCube-ra is megjelent. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 42 000 példányt adtak el PlayStation 2-re.[17]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 13[szerkesztés]

A sorozat tizenharmadik főjátéka 2006. július 13-án jelent meg, kizárólag PlayStation 2-re. A játék az első PlayStation 2 exkluzív kiadás a 2001-ben megjelent nyolcadik rész óta. A Nintendo GameCube-verziót a konzol gyártásának leállítása miatt nem készítették el. Ettől a résztől kezdve megszűnik a sorozat első játéka óta szereplő forgatókönyv-mód. Jelentős játékmechanikai újításokat vezetnek be, a játékosok az internetes többjátékos módban kizárólag egy-egy megadott játékost irányíthatnak. A 13-ból eltávolították az előző játékokban az ütőjátékok alatt látható „elkapó-ablakot”. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 156 000 példányt adtak el.[18] A játék nyitófőcím dala Oka Megumi One, míg zárófőcím dala Sana Nidzsi vo mita kai? (虹を見たかい??) című száma. Az ezekhez tartozó kísérővideókat a G-Creators készítette el.

A játéknak 2006. december 14-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 13 kettei-ban címmel megjelent egy frissítése, mely az év végi játékoskeret-frissítésen kívül több egyéb változtatást is tartalmaz. Ebben a kiadásban visszakerült az alapverzióból eltávolított elkapó-ablak, melyet a játékos a korábbiaktól eltérően ki is kapcsolhat. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 37 000 példányt adtak el.[19]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14[szerkesztés]

A sorozat tizennegyedik főjátéka 2007. július 19-én jelent meg, PlayStation 2-re és Wii-re. A Wii-verzióban megjelenik a mozgásérzékelős irányítás, míg az internetes többjátékos módban a játékosok egy játékos helyett immár hármat irányíthatnak. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 161 000 dobozos példányt adtak el, melyből 148 000 a PlayStation 2-, míg 46 000 a Wii-kiadásból került ki.[20] A játék nyitófőcím dala Maki Shining Road, míg zárófőcím dala Haruna Go with the Wind (kakegae no nai bokura no hi) (Go with the wind 〜かけがえのないボクらの日々〜?) című száma. Az ezekhez tartozó kísérővideókat a Gonzo készítette el.

A játéknak 2007. december 20-án Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14 kettei-ban címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 37 000 dobozos példányt adtak el PlayStation 2-re.[21]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 15[szerkesztés]

A sorozat tizenötödik főjátéka 2008. július 24-én jelent meg, PlayStation 2-re és Wii-re. A játék több kisebb játékmechanikai újítást vezetett be a sorozatba, köztük a „fordulópont-rendszert”, illetve eltávolították az interneten keresztüli többjátékos módot. A játék zárófőcím dala Araki Nacuka és Araki Maika Szojokaze Humming (そよかぜハミング♪?) című száma. Az ezekhez tartozó kísérővideókat ettől a résztől kezdve a Koo-Ki készítette el.

A játéknak 2009. március 19-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2009 címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése, kizárólag PlayStation 2-re. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 44 000 dobozos példányt adtak el.[22]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2010[szerkesztés]

A sorozat tizenhatodik főjátéka 2010. július 15-én jelent meg, PlayStation 3 asztali-, illetve PlayStation Portable kézi konzolra. Ez a sorozat első nagyfelbontású (1080p) verziója, mely így jelentős grafikai és hangzávilágbeli előrelépésen (a korábbi Dolby Pro Logic II mesterséges térhangzást veszteségmentes, 5.1 csatornás LPCM hangformátum váltotta) ment át. Ettől a kiadástól kezdve ismét helyet kap az internetes többjátékos mód. A két kiadásban jelentős eltérések találhatóak, így például a Mylife-mód csak a PlayStation Portable-kiadásban érhető el. A sorozat kommentátora ettől a kiadástól kezdve Dómae Hideo. A 2010-es kiadásból megjelenésének hetében 67 000 dobozos példányt adtak el, melyből 37 000 a PlayStation 3-, míg 27 000 a PlayStation Portable-kiadásból került ki.[23] A játék instrumentális nyitófőcím dalt használ.

A játéknak nem jelent meg játékoskeret-frissítése.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2011[szerkesztés]

A sorozat tizenhetedik főjátéka 2011. július 14-én jelent meg, PlayStation 3 és PlayStation Portable platformokra. Elődjével szemben a két kiadás tartalma megegyezik, az előző év játékok platformexkluzív tartalmait egybeforgatták. Eltávolítják az éljenződal-szerkesztőt, így egyedi dalok csak a korábbi verziókból való importálással használhatóak. A 2011-es kiadásból megjelenésének hetében 179 000 dobozos példányt adtak el, melyből 112 000 a PlayStation 3-, míg 67 000 a PlayStation Portable-kiadásból került ki.[24] A játék nyitófőcím dala Koh-ichiroh Ready, Steady, Go! című száma.

A játéknak 2011. december 22-én Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2011 kettei-ban címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 51 000 dobozos példányt adtak el, melyből 22 000 a PlayStation 3-, míg 29 000 a PlayStation Portable-kiadásból került ki.[25]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2012[szerkesztés]

A sorozat tizennyolcadik főjátéka 2012. július 19-én jelent meg, PlayStation 3, PlayStation Portable és PlayStation Vita platformokra. Ez a sorozat első játéka, mely PlayStation Vita kézi konzolra is megjelent. A játék ismét jelentős játékmechanikai újításokat vezetett be a sorozatba, köztük a kizárólag a PlayStation 3- és a PlayStation Vita-verziókban szereplő PawaSta módot. A 2012-es kiadásból megjelenésének hetében 104 000 dobozos példányt adtak el, melyből 63 000 a PlayStation 3-, 26 000 a PlayStation Portable-, míg 15 000 a PlayStation Vita-kiadásból került ki.[26] A játék nyitófőcím dala Ueda Kazuhiro Chance! című száma.

A játéknak 2012. december 13-án Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2012 kettei-ban címmel megjelent egy játékoskeret-frissítése. Ez volt a sorozat utolsó különállóan megjelent játékoskeret-frissítése. Ebből a kiadásból megjelenésének hetében 22 000 dobozos példányt adtak el, melyből 12 000 a PlayStation 3-, míg 10 000 a PlayStation Portable-kiadásból került ki.[27]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2013[szerkesztés]

A sorozat tizenkilenecedik főjátéka 2013. október 24-én jelent meg, PlayStation 3, PlayStation Portable és PlayStation Vita platformokra. Ez a sorozat utolsó főjátéka, mely PlayStation Portable kézi konzolra is megjelent. A sorozat tagjainak PlayStation Vita-verzió ettől a játéktól kezdve PlayStation TV-kompatibilisek.[28] A játék Success-módjának több cselekményszála is kizárólag a PlayStation 3- és a PlayStation Vita-kiadásokban érhető el. A 2013-as kiadásból megjelenésének hetében 144 000 dobozos példányt adtak el, melyből 84 000 a PlayStation 3-, 36 000 a PlayStation Portable-, míg 24 000 a PlayStation Vita-kiadásból került ki.[29] A játék nyitófőcím dala Szesimo Csiaki Start című száma.

A játék a szezon vége után jelent meg, így nem adtak ki hozzá játékoskeret-frissítést.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2014[szerkesztés]

A sorozat huszadik főjátéka 2014. október 23-án jelent meg, PlayStation 3 és PlayStation Vita platformokra, a sorozat fennállásának huszadik évfordulójának megünnepléseként. A játék a sorozat első olyan tagja, melyben szerepelnek visszavonult vagy külföldre igazolt játékosok. A 2014-es kiadásból megjelenésének hetében 133 000 dobozos példányt adtak el, melyből 82 000 a PlayStation 3-, míg 51 000 a PlayStation Vita-kiadásból került ki.[30] A játék nyitófőcím dala Mao Link című száma.

A játék a szezon vége után jelent meg, így nem adtak ki hozzá játékoskeret-frissítést.

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2016[szerkesztés]

A sorozat huszonegyedik főjátéka 2016. április 28-án jelent meg, PlayStation 3, PlayStation 4 és PlayStation Vita platformokra. Ez a sorozat első játéka, mely PlayStation 4 asztali konzolra is megjelent, illetve az utolsó, mely PlayStation 3-ra. A játék számos a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú testvérsorozatából, a Professional Baseball Spiritsből átemelt játékmechanikai elemet vezetett be a sorozatba. A 2016-os kiadásból megjelenésének hetében 242 000 dobozos példányt adtak el, melyből 102 000 a PlayStation 4-, 85 000 a PlayStation Vita-, míg 56 000 a PlayStation 3-kiadásból került ki.[31] A játék nyitófőcím dala Mugino Jui Never-ending Tale című száma.

A játékoskereteket a korábbiaktól eltérően a szezon alatt ingyenes javítócsomagok keretében folyamatosan frissítették. 2017. április 27-én hozzáadták a játékhoz a 2017-es szezon elejei játékoskeretet, melyet az előző szezonhoz hasonlóan folyamatosan frissítettek. A játékosok a két szezon között szabadon választhatnak a játék elindításakor. A frissítéssel az először a Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Championship 2017 mellékjátékban megjelent újdonságokat, köztük a hivatalos interneten keresztüli bajnokság-módot is hozzáadták a játékhoz.[32] A játékból 2016. augusztus 24-ig több, mint 500 000 példányt szállítottak le.[33]

Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2018[szerkesztés]

A sorozat huszonkettedik főjátéka 2018. április 26-án jelent meg PlayStation 4 és PlayStation Vita platformokra. A játék a sorozat első tagja, mely támogatja a PlayStation VR-t, a nagy dinamikatartományú videót (HDR) és a 2160p-s felbontást (utóbbit kizárólag PlayStation 4 Prón). Az előző játék Dómae Hideo kommentátorból, illetve Simizu Hiszasi és Acumori Muneacu szakkommentátorokból álló stábját Abe Norijuki egészítette ki.[34][35]

Játékok[szerkesztés]

Fősorozat[szerkesztés]

Aljátékok[szerkesztés]

Power Major sorozat[szerkesztés]

Játéktermi kiadások[szerkesztés]

Személyi számítógépes kiadások[szerkesztés]

Internetes többjátékos kiadások[szerkesztés]

Mobiltelefonos kiadások[szerkesztés]

 • Mobile Powerful Pro jakjú kósiki License-ban (DoCoMo, au) — 2006.
  feature phone-kiadás a hivatalos NPB-licencekkel. A játékot 2012-ig hozzáigazították az aktuális csapatfelállásokhoz.[39][40][41] 2007. és 2011. között a Softbank hálózatán is elérhető volt. 2013. március 29-én leállították[41]
 • Powerful Pro jakjú Touch — 2009.
  a játékot 2014-ig hozzáigazították az aktuális csapatfelállásokhoz. 2015. április 28-án leállították[42]
 • Mobile Powerful Pro jakjú ikkjú szokuhó (NTT DoCoMo, au, Softbank) — 2009.
  2012. február 29-én leállították[43]
 • Szilhvang Powerful phurojagu KBO ’09 (SK Telecom, KT, LG Telecom) — 2009.[44]
  a Joymoa fejlesztette, kizárólag Dél-Koreában jelent meg, és a Nippon Professional Baseball helyett a Korea Baseball Organization licence szerepel benne
 • Szilhvang Powerful phurojagu KBO 2010 (SK Telecom, KT, LG Telecom) — 2010.[45]
  a KBO ’09 utódja
 • Power Pro Home Run kjószó for GREE (NTT DoCoMo, au, SoftBank) — 2011.
  Dzsikkjó Powerful Pro jakjú témájú társasjáték. Kizárólag a GREE-n keresztül volt elérhető[46]
 • Mobile Powerful Pro jakjú 2012 for au SmartPass (au) — 2012.
  csak au SmartPass-tagoknak volt elérhető, Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokon.[47] A játékot 2013. április 1-jén hozzáigazították az aktuális csapatfelállásokhoz. 2014. március 31-én leállították[48]
 • Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2013 World Baseball Classic (Android, iOS) — 2013.
  a játék Japánon kívül, Észak-Amerikában, Dél-Koreában és Tajvanon is megjelent. 2013. december 20-án leállították[49]
 • Dzsikkjó Powerful Pro jakjú (Android, iOS) — 2014.
  a Success játékmód mobiltelefonos változata. 2017. július 11-ig több, mint 32 milliószor töltötték le[50]

Egyebek[szerkesztés]

Játéktermi játékok[szerkesztés]

Otthoni játékok[szerkesztés]

 • Nekkecu Power Pro Champ — 2004. november 11.[52]

Pacsinkók[szerkesztés]

※Mindkét játékot a Kyōraku Sangyō jelentette meg

 • CR Nettó Power Pro Kun Z — 2001.[53]
 • CR Nettó Power Pro Kun X — 2001.[53]

Pacsinkoszimulátorok[szerkesztés]

 • CR Nettó Power Pro Kun pacsitte csonmage tacudzsin (PS2) — 2001. december 20. ※A Huckberry jelentette meg[54]

Egyéb videojátékok[szerkesztés]

 • MLB Bobblehead! (X360, PS3) — 2011. július 6. ※a Power Major sorozat spin-offja
 • Pavapuro Stadium (PlayStation 3, PlayStation Vita) — 2013. július 26. (2014. szeptember 3-án leállították a szervereket)[55]

Kártyajátékok[szerkesztés]

 • Powerful Pro jakjú Card Game — 2006. július 20.
 • Powerful Pro Major League Card Game — 2006. július 20.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A sorozat tagjai általánosságban kedvező kritikai fogadtatásban részesültek. A Famicú japán szaklap írói általában kedvező kritikával fogadják a sorozat tagjait, 13 epizódot ezüstdíjjal (30–31/40-es pontszám), 27 epizódot aranydíjjal (32–34/40-es pontszám), míg 19 epizódot platinadíjjal (35–39/40-es pontszám) jutalmaztak, ezzel szemben mindössze a sorozat kettő tagját értékelték 30/40-es pontszám alatt.

A Major League alsorozat értékelése a nyugati szaksajtóban megosztottól kedvezőig terjedő kritikai fogadtatásban részesült.[56][57][58][59][60]

Kereskedelmi fogadtatás[szerkesztés]

A Dzsikkjó Powerful Pro jakjú az eladások alapján 1997. óta a legnépszerűbb baseball-videojáték sorozat Japánban.[61] A sorozatból 2007. március 31-ig 14,8 millió,[61] 2009 márciusáig 17 millió,[62] 2012 márciusáig 19,5 millió,[63] 2012 szeptemberéig 19,8 millió,[64] 2013 júniusáig 19,9 millió,[65] 2014 júniusáig 20,5 millió,[66] míg 2016 szeptemberéig 21,4 millió példányt adtak el Japánban.[3] A ’97 kaimaku-ban, ’98 kaimaku-ban, ’99 kaimaku-ban, a 10., a 12., illetve a 2013-as és a 2016-os kiadások elnyerték a PlayStation Awards-díjátadó aranydíját, ami ezt jelenti, hogy ezek PlayStationös verzióiból a digitális letöltéseket is beleszámolva több mint 500 000 példányt szállítottak le.[67][68][69][70][71][72][73]

Kritikai fogadtatás
Év Játék Famicú-pontszám
Főjátékok
1994 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’94 34/40 (SFC)
1995 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2 31/40 (SFC)
1996 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 3 30/40 (SFC)
1997 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 4 33/40 (N64)
1998 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 5 33/40 (N64)
1999 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 6 36/40 (N64)
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 7 35/40 (PS2)
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 8 33/40 (PS2)
2002 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 9 34/40 (GCN/PS2)
2003 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 10 36/40 (GCN/PS2)
2004 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11 35/40 (GCN/PS2)
2005 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 12 35/40(PS2)
33/40 (GCN)
2006 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 13 33/40 (PS2)
2007 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14/Wii 34/40 (Wii)
2008 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 15 35/40 (PS2/Wii)
2010 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2010 38/40 (PS3)
34/40 (PSP)
2011 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2011[74] 37/40 (PS3)
36/40 (PSP)
2012 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2012[75] 36/40 (PS Vita)
35/40 (PS3)
33/40 (PSP)
2013 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2013[76] 35/40 (PS3)
34/40 (PS Vita)
31/40 (PSP)
2014 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2014[77] 35/40 (PS3/PS Vita)
2016 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2016[78] 37/40 (PS3/PS4/PS Vita)
2018 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2018[79] 38/40 (PS4/PS Vita)
Frissített kiadások
2003 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 10 csó kettei-ban 2003 Memorial 33/40 (GCN/PS2)
2004 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11 csó kettei-ban 32/40 (GCN/PS2)
2005 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 12 kettei-ban 33/40 (PS2)
32/40 (GCN)
2005 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 13 kettei-ban[80] 35/40 (PS2)
2006 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14/Wii kettei-ban 34/40 (Wii)
33/40 (PS2)
2009 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2009[81] 28/40 (PS2)
2012 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2012 kettei-ban[82] 35/40 (PS Vita)
34/40 (PS3)
33/40 (PSP)
Aljátékok
1994 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’95 31/40 (PS)
1995 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’95 kaimaku-ban 31/40 (SS)
1998 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’98 kaimaku-ban 30/40 (PS)
1999 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’99 kaimaku-ban 33/40 (PS)
1999 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’99 kettei-ban 33/40 (PS)
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Dreamcast Edition 31/40 (DC)
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2000 34/40 (PS)
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2001 30/40 (PS)
2002 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2002 haru 31/40 (PS)
2006 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable[83] 32/40 (PSP)
2007 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable 2 34/40 (PSP)
2008 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable 3 33/40 (PSP)
2009 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Next[84] 34/40 (Wii)
2009 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable 4 35/40 (PSP)
2010 Power Pro Success Legends[85] 29/40 (PSP)
2010 Nettó! Powerful Kósinen 31/40 (NDS)
2016 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Heroes[86] 30/40 (3DS)
Major League alsorozat
2006 Dzsikkjó Powerful Major League 34/40 (GCN)
2007 Dzsikkjó Powerful Major League 2 30/40 (PS2/Wii)
2008 Dzsikkjó Powerful Major League 3 31/40 (PS2/Wii)
2009 Dzsikkjó Powerful Major League 2009 35/40 (PS2/Wii)
Részletes eladási adatok
Év Cím Platform Eladások[* 2]
Első hét Összesen
Főjátékok
1994 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’94 Super Famicom n. a. n. a.
1995 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2 n. a. n. a.
1996 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 3 147 091 349 877
1997 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 4 Nintendo 64 78 889 184 871
1998 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 5 76 151 164 311
1999 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 6 155 511 323 158
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 7 PlayStation 2 142 152 313 628
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 8 139 010 276 092
2002 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 9 PlayStation 2
Nintendo Gamecube
158 502 (PS2)
36 063 (GCN)
423 813 (PS2)
105 919 (GCN)
2003 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 10 202 428 (PS2)
31 009 (GCN)
505 313 (PS2)
85 783 (GCN)
2004 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11 193 114 (PS2)
27 192 (GCN)
392 483 (PS2)
76 218 (GCN)
2005 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 12 248 745 (PS2)
33 766 (GCN)
433 535 (PS2)
78 803 (GCN)
2006 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 13 PlayStation 2 156 384 358 936
2007 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14 PlayStation 2
Wii
147 993 (PS2)
46 280 (Wii)
300 007 (PS2)
111 825 (Wii)
2008 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 15 86 950 (PS2)
19 991 (Wii)
213 551 (PS2)
68 413 (Wii)
2010 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2010 PlayStation 3
PlayStation Portable
114 949 (PS3)
53 339 (PSP)
221 486 (PS3)
173 845 (PSP)
2011 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2011 111 727 (PS3)
67 134 (PSP)
222 708 (PS3)
182 505 (PSP)
2012 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2012 PlayStation 3
PlayStation Portable
PlayStation Vita
63 346 (PS3)
26 465 (PSP)
14 669 (PS Vita)
138 196 (PS3)
83 824 (PSP)
34 857 (PS Vita)
2013 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2013 84 103 (PS3)
37 982 (PSP)
22 396 (PS Vita)
228 093 (PS3)
131 199 (PSP)
66 887 (PS Vita)
2014 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2014 PlayStation 3
PlayStation Vita
76 924 (PS3)
42 397 (PS Vita)
132 841 (PS3)
88 331 (PS Vita)
2016 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2016 PlayStation 3
PlayStation 4
PlayStation Vita
46 314 (PS3)
75 505 (PS4)
66 661 (PS Vita)
100 626 (PS3)
172 584 (PS4)
159 532 (PS Vita)
Frissített kiadások
1996 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’96 kaimaku-ban Super Famicom 31 210 147 620
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 7 kettei-ban PlayStation 2 n. a. 77 731
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 8 kettei-ban 28 927 108 530
2002 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 9 kettei-ban PlayStation 2
Nintendo GameCube
30 197 (PS2)
13 243 (GCN)
124 650 (PS2)
22 184 (GCN)
2003 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 10 csó kettei-ban 2003 Memorial 66 009 (PS2) 198 734 (PS2)
44 410 (GCN)
2004 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 11 csó kettei-ban 34 902 (PS2)
7 371 (GCN)
106 890 (PS2)
33 505 (GCN)
2005 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 12 kettei-ban 41 820 (PS2) 123 164 (PS2)
14 047 (GCN)
2006 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 13 kettei-ban PlayStation 2 37 256 117 698
2007 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 14 kettei-ban PlayStation 2
Wii
37 480 (PS2)
11 000 (Wii)
111 160 (PS2)
11 000 (Wii)
2009 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2009 PlayStation 2 44 136 166 085
2011 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2011 kettei-ban PlayStation 3
PlayStation Portable
22 236 (PS3)
29 470 (PSP)
61 706 (PS3)
81 430 (PSP)
2012 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2012 kettei-ban PlayStation 3
PlayStation Portable
PlayStation Vita
12 365 (PS3)
9 786 (PSP)
3 519 (PS Vita)
43 097 (PS3)
39 802 (PSP)
15 011 (PS Vita)
Aljátékok
1994 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’95 PlayStation n. a. 90 294
1995 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’95 kaimaku-ban PlayStation, Sega Saturn n. a. n. a.
1996 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’96 kaimaku-ban Super Famicom 61 210 147 620
1997 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’97 kaimaku-ban PlayStation 163 337 488 309
1997 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú S Sega Saturn 11 431 11 431
1998 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Basic-ban 98 Super Famicom n. a. n. a.
1998 Power Pro GB Game Boy 13 021 13 021
1998 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’98 kaimaku-ban PlayStation 207 426 550 838
1998 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’98 kettei-ban 52 125 284 892
1999 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’99 kaimaku-ban 324 751 754 752
1999 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú ’99 kettei-ban 36 675 215 593
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Dreamcast Edition Dreamcast 14 453 46 692
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2000 Nintendo 64 99 621 266 027
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2000 kaimaku-ban PlayStation 80 982 262 877
2000 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2000 kettei-ban 18 982 87 655
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Basic-ban 2001 Nintendo 64 24 058 112 001
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2001 PlayStation 62 277 222 859
2001 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2001 kettei-ban n. a. n. a.
2002 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú 2002 haru 16 949 114 940
2003 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Premium-ban 12 254 88 830
2006 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable PlayStation Portable 38 836 150 431
2007 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable 2 27 213 118 126
2008 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable 3 109 436 362 087
2009 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Next Wii 18 544 78 019
2009 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Portable 4 PlayStation Portable 107 907 261 689
2010 Power Pro Success Legends 15 902 60 520
2010 Nettó! Powerful Kósinen Nintendo DS 9 294 48 604
2016 Dzsikkjó Powerful Pro jakjú Heroes Nintendo 3DS 28 145 125 946
Major League alsorozat
2006 Dzsikkjó Powerful Major League PlayStation 2
Nintendo GameCube
97 208 (PS2)
13 484 (GCN)
210 398 (PS2)
38 983 (GCN)
2007 Dzsikkjó Powerful Major League 2 PlayStation 2
Wii
42 946 (PS2)
6 784 (Wii)
128 681 (PS2)
25 416 (Wii)
2008 Dzsikkjó Powerful Major League 3 18 073 (PS2)
4 250 (Wii)
43 300 (PS2)
4 250 (Wii)
2009 Dzsikkjó Powerful Major League 2009 40 385 (PS2)
17 080 (Wii)
80 664 (PS2)
44 213 (Wii)

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. A sorozat címét hivatalosan a japán kiejtés szerint írják át, így azt „Jikkyou Pawafuru Puroyakyu” és nem „Jikkyo Powerful Pro Yakyuu” alakban hozzák, és a rövidítése sem „Power Pro”, hanem „Pawapuro”. Ennek ellenére viszont a Major League alsorozat címét nem „Jikkyou Pawafuru Meja Rigu”, hanem „Jikkyou Pawafuru Major League” alakban írják, és a rövidítése sem „Pawameja”, hanem „Pawamajor”.
 2. A Famicú adatai szerint

Források[szerkesztés]

 1. http://www.konami.jp/gs/game/pawa/dh/toy3/toy3_003.html
 2. Kohler, Chris: 2K Sports, Konami Team Up For Kawaii Major League Baseball. Game|Life, 2007. augusztus 3. (Hozzáférés: 2007. augusztus 3.)
 3. ^ a b [https://www.konami.com/games/corporate/en/news/release/20161213_2/?cm_sp=01-_-release-_-20161213_2-e At PlayStation® Awards 2016, "JIKKYOU PAWAFURU PUROYAKYU 2016" Receives Gold Prize and "Winning Eleven 2016" Receives PlayStation™Network Award]
 4. 2K Sports and Konami Announce MLB Power Pros for Wii
 5. ^ a b c 『実況パワフルプロ野球』シリーズ歴代クリエイター座談会! 『パワプロ』職人たちの開発秘話が満載【完全版】(1/3) - ファミ通.com
 6. Garaph - Week of 2000-08-07 Overview
 7. Garaph - Week of 2001-08-27 Overview
 8. Garaph - Week of 2001-12-17 Overview
 9. http://m.ign.com/articles/2002/06/04/jikkyou-powerful-pro-baseball-9
 10. Garaph - Week of 2002-07-15 Overview
 11. Garaph - Week of 2002-12-16 Overview
 12. Garaph - Week of 2003-07-14 Overview
 13. Garaph - Week of 2003-12-15 Overview
 14. Garaph - Week of 2004-07-12 Overview
 15. Garaph - Week of 2004-12-13 Overview
 16. Garaph - Week of 2005-07-11 Overview
 17. Garaph - Week of 2005-12-12 Overview
 18. Garaph - Week of 2006-07-10 Overview
 19. Garaph - Week of 2006-12-11 Overview
 20. Garaph - Week of 2007-07-16 Overview
 21. Garaph - Week of 2007-12-17 Overview
 22. Garaph - Week of 2009-03-16 Overview
 23. Garaph - Week of 2010-07-19 Overview
 24. Garaph - Week of 2011-07-11 Overview
 25. Garaph - Week of 2011-12-19 Overview
 26. Garaph - Week of 2012-07-16 Overview
 27. Garaph - Week of 2012-12-10 Overview
 28. 実況パワフルプロ野球2013 | ソフトウェアカタログ | プレイステーション® オフィシャルサイト
 29. Media Create Sales: 10/21/13 – 10/27/13
 30. Media Create Sales: 10/20/14 – 10/26/14
 31. This Week In Sales: Kirby: Planet Robobot Makes Its Debut Along With Powerful Pro Yakyu 2016 - Siliconera
 32. Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 to be updated with 2017 player data on April 27
 33. 家庭用ゲーム『実況パワフルプロ野球2016』が50万本出荷突破! | 株式会社コナミデジタルエンタテインメント
 34. https://gematsu.com/2018/01/jikkyou-powerful-pro-baseball-2018-launches-april-26-japan
 35. https://www.konami.com/pawa/2018/topic/commentator
 36. ロケテスト情報
 37. ダウンロード・プレイ料金無料!PC『パワプロONLINE』βテスト4月30日より開始 - 電撃オンライン
 38. パワプロオンライン ユーザーコミュニティサイト
 39. モバイル・パワフルプロ野球 公式ライセンス版2010
 40. モバイル・パワフルプロ野球 公式ライセンス版2011
 41. ^ a b モバイル・パワフルプロ野球 公式ライセンス版2012
 42. パワフルプロ野球TOUCH2014
 43. モバイル・パワフルプロ野球 一球速報
 44. https://web.archive.org/web/20100206180035/http://www.konami-korea.kr:80/gamepage/pawapuro/kbo09/ppbkbo09_main.html
 45. http://m.inven.co.kr/webzine/wznews.php?idx=27037&iskin=pg
 46. パワプロホームラン競争 for GREE
 47. モバイル・パワフルプロ野球2012 for auスマートパス
 48. モバイル・パワフルプロ野球2013 for auスマートパス
 49. パワフルプロ野球 2013 WORLD BASEBALL CLASSIC
 50. 実況パワフルプロ野球(iOS/Android)
 51. KONAMI and EPOCH Produce New Product of "Yakyuban" "Jikkyo Pawafuru Yakyuban" Will Be Released This Autumn
 52. 熱血パワプロチャンプ = Play-Poems Series Official Site
 53. ^ a b CR熱闘パワプロクン
 54. CR熱闘パワプロクン パチってちょんまげ達人ソフト紹介
 55. パワプロスタジアム|お知らせ|「パワプロスタジアム」サービス終了のお知らせ
 56. MLB Power Pros for PlayStation 2 Reviews - Metacritic
 57. MLB Power Pros for Wii Reviews - Metacritic
 58. MLB Power Pros 2008 for PlayStation 2 Reviews - Metacritic
 59. MLB Power Pros 2008 for Wii Reviews - Metacritic
 60. MLB Power Pros 2008 for DS Reviews - Metacritic
 61. ^ a b KONAMI Launching "Jikkyou Pawafuru Puro Yakyu" Series in North American Market "MLB POWER PROS" Set for Release This Fall
 62. https://web.archive.org/web/20110511035655/http://www.konami.jp/topics/2009/0721/index.html
 63. 夏休みはパワプロで熱くなれ!『実況パワフルプロ野球2012』 7月19日発売
 64. Lead your Team to Worldwide Victory! "JIKKYOU PAWAFURU PUROYAKYU 2012 KETTEIBAN" On Sale December 13th
 65. Get the Most out of the KONAMI Nippon Series with "PAWAPURO"! Latest Title in Popular Baseball Game Series "JIKKYOU PAWAFURU PUROYAKYU 2013" to Be Released October 24
 66. World-renowned Star Pitcher Masahiro Tanaka Accepts Role of PAWAPURO Supporters' Ambassador -Commemorating the 20th Anniversary of the JIKKYOU PAWAFURU PUROYAKYU Series- | Kon...
 67. 1998年受賞タイトル
 68. 1999年受賞タイトル
 69. 2000年受賞タイトル
 70. 2004年受賞タイトル
 71. 2006年受賞タイトル
 72. 2014年受賞タイトル
 73. 2016年受賞タイトル
 74. Famitsu: Die aktuellen Wertungen
 75. Famitsu Review Scores: Issue 1232
 76. Famitsu Review Scores: Issue 1298
 77. Famitsu Review Scores: Issue 1350
 78. Famitsu Review Scores: Issue 1429
 79. https://gematsu.com/2018/04/famitsu-review-scores-issue-1533
 80. Gaming Life in Japan - IGN - Page 9
 81. gamefront.de: Video Game News, Reviews, Previews, Video Game Magazine For Insiders
 82. Famitsu Review Scores: Issue 1252
 83. Gaming Life in Japan - IGN - Page 2
 84. Famitsu: Aktuelle Wertungen
 85. Famitsu review scores - Nintendo Everything
 86. Famitsu Review Scores: Issue 1477

További információ[szerkesztés]