Dyson-gömb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dyson-gömb

A Dyson-gömb annak az elmélete, hogy értelmes lények olyan gömböt építenek egy csillag köré, ami annak minden kisugárzott energiáját felfogja, így hatalmas mennyiségű energiára tesznek szert. A kifejezést Freeman Dyson amerikai fizikus és matematikus alkotta meg 1960-ban.[1]

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

A koncepció többféle médiumban megjelent: játékprogramokban, könyvekben, filmsorozatokban is láthatunk példát a Dyson-gömbre.

Néhány példa:

  • Futurama c. sorozat (a földlakók az egész Föld köré védelmi héjat építenek a külső támadások ellen);
  • Star Trek: Az új nemzedék egyik epizódja;
  • Nemere István: Világok világa c. könyve.
  • Moonfall c. film

Észlelése[szerkesztés]

Ha egy civilizáció energiagyűjtő héjat épít egy csillag köré, akkor az eltakarja a csillag fényét. Azonban, mivel végső soron minden energia hővé alakul, egy ilyen Dyson-gömb infravörös sugárzást bocsát ki magából. Ez már a Földről is érzékelhető az infravörös tartományban.

Voltak kezdetleges próbálkozások a Dyson-gömbök vagy más, a Kardasev-skálán 2. és 3. szintet elérő fejlettségű olyan, hasonlóan hatalmas szerkezetek létezésére utaló bizonyítékok után, amelyek megváltoztathatják a csillaguk színképét, azonban a megfigyelések még nem vezettek eredményre. A Fermilabnél létezik egy, a Dyson-gömbök keresésére létrehozott program,[2] de az ilyen kutatások kezdetlegesek, és nem teljes körűek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freemann J. Dyson (1960). „Search for Artificial Stellar Sources of Infra-Red Radiation”. Science 131 (3414), 1667–1668. o. [2019. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1126/science.131.3414.1667. PMID 17780673. (Hozzáférés: 2017. október 29.)  
  2. Fermilab Dyson-gömb kutató program. Fermi National Accelerator Laboratory. [2006. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 18.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dyson sphere
A Wikimédia Commons tartalmaz Dyson-gömb témájú médiaállományokat.