Dyson-gömb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dyson-gömb

A Dyson-gömb annak az elmélete, hogy értelmes lények olyan gömböt építenek egy csillag köré, ami annak minden kisugárzott energiáját felfogja, így hatalmas mennyiségű energiára tesznek szert. A kifejezést Freeman Dyson amerikai fizikus és matematikus alkotta meg 1960-ban.[1]

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

A koncepció megjelent többféle médiában: játékprogramokban, könyvekben, filmsorozatokban is láthatunk példát a Dyson-gömbre.

Néhány példa:

  • A Futurama sorozatban a földlakók az egész Föld köré egy védelmi héjat építenek a külső támadások ellen;
  • A Star Trek: Az új nemzedék egyik epizódjában látható.

Észlelése[szerkesztés]

Ha egy civilizáció egy csillag köré energiagyűjtő héjat épít, akkor az eltakarja a csillag fényét. Azonban, mivel minden energia végső soron hővé alakul, így egy ilyen Dyson-gömb infravörös sugárzást bocsát ki magából. Ez már a Földről is érzékelhető az infravörös tartományban.

Voltak kezdetleges próbálkozások a Dyson-gömbök létezésére utaló bizonyítékok, vagy más, a Kardasev-skálán 2. és 3. fejlettségű, olyan hasonlóan hatalmas szerkezetek után, amelyek megváltoztathatják a csillaguk színképét, azonban a megfigyelések még nem vezettek eredményre. A Fermilabnél létezik egy, a Dyson-gömbök keresésére létrehozott program,[2] de az ilyen kutatások kezdetlegesek és nem teljes körűek.

Források[szerkesztés]

  1. Freemann J. Dyson (1960). „Search for Artificial Stellar Sources of Infra-Red Radiation”. Science 131 (3414), 1667–1668. o. DOI:10.1126/science.131.3414.1667. PMID 17780673.  
  2. Fermilab Dyson-gömb kutató program. Fermi National Accelerator Laboratory. [2006. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 18.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dyson-gömb témájú médiaállományokat.