Dusán cár fenyője

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dusán cár fenyője
Magassága 25 m
Magasságmérés éve 1999

Dusán cár fenyője (szerb nyelven: Бор Цара Душана) hatalmas termetű feketefenyő volt, amely a szerb ortodox Szent Arkangyal templom udvarán állt, Gornje Nerodimlje falu temetőjében, Uroševac közelében, Koszovóban. A fát 1336-ban ültették IV. István Uroš szerb cár tiszteletére.[1][2][3]

Története[szerkesztés]

Az idős balkáni páncélfenyő egy, a környéken őshonos fenyőfaj, amely a Šar-hegységben is megtalálható. A fenyő magassága 25 méter volt és törzse másfél méter széles volt, kérgének vastagsága elérte a 10 centimétert és a fa egészséges volt. A fát számos delegáció meglátogatta az évek során. 1926-ban Aleksandar Karađorđević szerb herceg egy emléktáblát helyezett el itt, melyen a fa ültetésének éve szerepelt. 1961-ben állami védelem alá került, mint védett természeti ritkaság és történelmi emlékhely. A hivatalos szervek felé volt egy beadvány, melynek alapján a Šar-hegység Nemzeti Parkot jelölték természeti világörökségi helyszínnek, az itt található növényritkaságok, valamint biológiai, földrajzi és etnikai változatossága és történelmi öröksége miatt. Az indítványban e fenyőfa is szerepelt. 1961-ben a Szent Arkangyal templomot és környékét felvették a Szerbia Kiemelkedő Fontosságú Kulturális és Műemléki Listájára.

Pusztulása[szerkesztés]

1999-ben, a koszovói háború után a fenyőfát kivágták és felgyújtották a templommal és a temetővel egyetemben helyi lakosok, akik visszatértek száműzetésükből, mindezt tették a nemzetközi közösség szeme láttára. Egyedül a fa csonkja maradt meg, melyet később szintén elégettek. Mivel az összes maradványa is elpusztult az évek során, ezért többé nem látható felszíni nyoma az egykori fenyőfának.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pine of Tsar Dušan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Vlašković, Z: Nečuveno uništavanje srpskih spomenika na Kosovu i Metohiji od strane Albanaca. Slobodan Jovanović fund. (Hozzáférés: 2012. szeptember 23.)
  2. Ognjišta puna samoće”, 2008. február 27. (Hozzáférés ideje: 2013. október 29.) 
  3. THE MONASTERY AND THE CHURCH OF THE HOLY ARCHANGEL, Gornje Nerodimlje