Duro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Duro
Fő adatok
Fiktív univerzum Csillagok háborúja
Rendszer Duro rendszer
Szektor Magvilágok, Duro szektor M-11
Távolság a galaxis középpontjától 11 000 fényév
Jellemzők
Átmérő 12 765 km
Jelleg szárazföldi
Éghajlat mérsékelt
Forgási idő 33 standard óra
Keringési idő 420 helyi nap
Napok száma 1
Holdak száma 0
Vízfelület aránya 12%
Élővilág, lakosság
Lakosság fajtája
Beszélt nyelvek
Fő települések
Nevezetességek
Nevezetességek
Szövetségi tagság

Duro egy bolygó a Csillagok háborúja elképzelt univerzumában. A durosiak hazája. A legismertebb szülöttje Cad Bane, aki fejvadász volt a klón háborúk alatt.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Duro a Magvilágokban helyezkedik el a Duro rendszer belsejében, ahol a rendszer második bolygója.

Leírás[szerkesztés]

A Duro a durosiak hazája, ami erősen szennyezett és elnéptelenedett bolygó. Emiatt a lakosság nagy része a nagyobb városokba költözött, ahol főleg élelmiszer-feldolgozó üzemekben dolgoztak a polgárok.

Történelme[szerkesztés]

A Köztársaság alatt[szerkesztés]

YE 3962-ben a bolygó magja közelében szemeteket raktak le a Mandalóriai háborúk alatt , amikor a mandalóriaiak inváziós flottája közeledett a telepekhez és a Magvilágokban sokat elpusztítottak a világ minden táján. A nyomorúság és az újjáépítés évei megelőzték a Duros-embereket, csupán a Sith-háborúk hosszú sorozatának utolsó fázisa volt. Az Új Sith Háborúk alatt, a durói kolónia Harpori ben kiirtották a Kaox Krult valamikor YE 1002-ben.

A klón háborúk alatt[szerkesztés]

YE 21-ben a Független Rendszerek Konföderáció egyik vezetője Grievous tábornok, orbitális támadást indított a Duro ellen. Ennek eredményeképpen a számos üzemből származó szennyező anyagok, amelyek a radioaktív felszabadulást lefedő Duro-felületet jelentették, és a felület a lakhatatlan pusztaságot képezte, hogy az egész évig terraformáló bolygó maradt. A kampány gyors sikere rázkódtatott a Galaktikus Köztársaságban, sőt a semleges Korélia megpróbálta megszigorítani védelmeit.

A birodalom alatt[szerkesztés]

A Galaktikus Birodalom összegyűjtötte a Duro természeti erőforrásainak maradványait, és sok Durot kényszerített a bolygóra. Duro és a Korélia közötti konfliktus miatt a Birodalom a Durot Koréliai szektornak nyilvánította ki.A Duro-rendszer bolygója közelében elhelyezkedő Pellezara-állomás , a Duro-n közlekedő teherhajók karbantartásának megállítása volt. YE 1-ben a lázadók próbálta kiszabadítani a bolygó, de vereséget szenvedtek a vnasi csatában.

Megjelenése Csillagok háborúja művekben[szerkesztés]

A Duro egyik filmben sem jelenik meg.

A Duro a Star Wars: A kegyelem felizgatja a játékot nevű játékban jelenik meg először.

Források[szerkesztés]

http://starwars.wikia.com/wiki/Duro

http://starwars.wikia.com/wiki/Duro/Legends