Dunakanyar Rádió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dunakanyar Rádió
Adatok
Indulás 2001. március
Megszűnés 2006. április 26. 15:00
Korábbi nevek Dunakanyar Rádió
Társaság Print-Tex Bt.
Tulajdonos Réti József
Ország Magyarország
Vételi terület Magyarország
Székhely Sződliget
Hivatalos oldal

A Dunakanyar Rádió története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

2001 márciusban Vác városában kezdte meg éteres adását. A névválasztásban nemcsak a vételkörzetének földrajzi fekvése, hanem az azt tükröző értékek, szépségek és szellemiségek is szerepet játszottak. A rádió 2002 júliustúl Komárom, 2003 októbertől Esztergom, 2004 novembertől Pécel, Monor, és Gyál éteres vételi körzetében is külön-külön frekvenciákon hallható volt.

A mindennapok[szerkesztés]

A régi "Dunakanyar Rádió" 6 frekvencián, közel egymillió emberhez jut el, határon innen és túl, és vételkörzetük bővülésével hallgatóságuk is nagyban növekedett, lévén hogy földrajzilag határmenti magyarok által is lakott településeken is hallgathatták. A rádió Sződligetről, a Dunai fasor-ról sugározta legtöbbet adását.

Az utolsó adás[szerkesztés]

Az egyik évben egy másik rádió kapta meg éteres vétel körzeteit, és az akkori tulajdonosok a kereskedelmi rádió megszüntetése mellett döntöttek. A régi rádió 2006.04.26 15:00-kor befejezte adását, és ezt követően internetes weblapjuk és elérhetőségük is megszűnt létezni ... A régi csapat részben médiában, részben más területen elhelyezkedett el.

A 2017. márciusi újraindulás[szerkesztés]

2017. március 1-én a Dunakanyar térségében újraindult a Dunakanyar FM. Sztereóban, a Mária Rádió eddigi frekvenciáján, az FM 94.1 -en hallható napi 24 órában. A rádió célja, hogy a térség helyi közéleti fórumaként működjön.

Az első reggeli élő adásban Szegi Attila műsorvezető az alábbi szavakkal köszöntötte a hallgatókat. „2017 március első napja, szerda van. A mikrofonnál Szegi Attila. Egy új nap kezdődött pár órája. Ez az új nap, ez a reggel újdonságot hoz a Dunakanyarnak. Útjára indítjuk Magyarország legfiatalabb közszolgálati adóját, a Dunakanyar FM-et. 10 hónapja készülünk erre a pillanatra, műsorvezetők, szerkesztők, technikusok, kereskedelmi szakemberek és persze a tulajdonosok. A 10 hónap alatt folyton Önökre gondoltunk, hogy vajon zenéink, műsoraink, szerkezetünk elnyeri-e tetszésüket? Mostantól vizsgázunk. Vizsgázunk a legszigorúbb vizsgáztató, Önök, a Dunakanyar FM közönsége előtt. Nagyon izgulunk, hogy műsoraink, zenéink és tartalmaink megfeleljenek Önöknek. Híreinkről nem beszélnék, hiszen azokat az élet írja. Amit mi tehetünk, hogy közszolgálati célokkal a térségért, Önökért dolgozunk majd. Az Önök érdekeit tartjuk szem előtt. Adáskörzetünkben 150 ezer ember mindennapjait akarjuk színesebbé, szórakoztatóbbá, élhetőbbé tenni. Olyan fóruma szeretnénk lenni a térségnek, amely Önökkel és Önökért szól. Egyszerű családtagjuk leszünk, egy olyan társ, akire bármikor és bármiben számíthatnak. Ha pedig minden jól megy kis családunkban, akkor csendes otthoni barátként lopjuk szívükbe a hétköznapok pillanatait”

A rádió arculatát alapvetően három tényező határozza meg: a helyi jelenlét, az élő tudósítás és a több mint 30 változatos programműsor. Erre épül a teljes műsorfolyam, hogy mindaz, aki a vételkörzetben hallgatja, úgy érezze, nem marad le semmiről sem, ami a városban, vagy a közvetlen környéken történik. Zenei kínálatát a tematikus műsorokat kivéve könnyebb, népszerű és hallgatható muzsikák jellemzik.

A Dunakanyar FM 94.1, mint közösségi médiaszolgáltató műsorai révén a helyi közösség közéleti fórumaként is működik, de országos jellegű híreket is sugároz. Vételkörzetén belül 40.000 háztartásba jut el és közel 150.000 embert ér el. Az adás a következő településeken fogahtó: Vác, Szentendre, Kisoroszi, Verőce, Szokolya, Márianosztra, Felsőpetény, Alsópetény, Nézsa, Acsa, Püspökhatvan, Galgagyörk, Verőce, Dömös, Kosd, Rád, Perc, Dömös, Pilisszentlászló, Tahitótfalu, Szentendrei-sziget, Vácduka, Csörög, Váchartyán, Sződ, Őrbottyán, Csomád, Veresegyház, Szada, Erdőkertes, Göd, Pomáz, Pilisszentkereszt, Dunakeszi, Leányfalu, Békásmegyer, Budakalász, Csillag-hegy, Dunabogdány, Fót, Horány, Káposztásmegyer, Kismaros, Kisnémeti, Mogyoród, Nagymaros, Óbuda, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Püspökladány, Püspökszilágy, Solymár, Szigetmonostor, Újpest, Üröm és Visegrád.

Külső hivatkozások[szerkesztés]