Duna Művészegyüttes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Duna művészegyüttes szócikkből átirányítva)

A Duna Művészegyüttes egy 24 fős tánckarból és 5 tagú népi zenekarból álló folklór formáció, melynek tagjai hivatásos néptáncosok és hangszeres művészek.

Kezdet[szerkesztés]

Az együttes 1957-ben alakult, a magyar néptánchagyományok megjelenítése céljából. Műsoruk a magyar néptánckultúra legszebb gyöngyszemeit tartalmazza, a zenekar pedig hű tolmácsolója a magyar zenének. Az együttes 24 fős tánckarból, és 5 tagú zenekarból áll. Az együttes éves szinten több száz előadást tart szerte az országban, beleértve a heti rendszerességű fellépéseket a Duna Palotában. Folklór műsoraival a hazai és külföldi néptánc fesztiválok állandó résztvevője. Fellépnek többek közt a Győri Magyar Táncfesztiválon és a Szolnoki Néptáncfesztiválon is. Előadásaikkal olyan rangos színházi gálákra kaptak meghívást, mint a Pécsi Országos Színház Fesztivál és a Veszprémi Országos Kortárs Tánc Fesztivál.

Repertoár[szerkesztés]

A táncszínházi előadásaik létrehozásában a kortárs tánc és színház kiemelkedő alkotói (Bozsik Yvette, Mándy Ildikó, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Pintér Béla) működtek közre. A Duna Művészegyüttes kiemelt céljának tartja, hogy ledöntse az emberekben a műfajjal szemben kialakult előítéleteket, bemutatva, hogy a néptánc az érzelmek, kulturális értékek és történetek megjelenítésének látványos és kifejező eszköze lehet. Az együttes repertoárjában fontos helyet foglalnak el a néptáncelemeket felhasználó gyermek- és ifjúsági előadások, valamint a néptáncot és a kortárs táncot ötvöző bemutatók.

Társprojektek[szerkesztés]

A Duna Művészegyüttes mellett működő Duna Táncműhely lehetőséget nyújt az alkotói kísérletezésre, a néptánc színházi megjelenítésére. Az együttest kísérő Göncöl Zenekar önálló koncerteket is ad, amelyek elsősorban az autentikus népzenére épülnek.

A Duna Művészegyüttes évekig társrendezője volt a budapesti Duna Karneválnak, 2004-ben pedig (görög, spanyol, olasz, ciprusi, finn, erdélyi és lengyel partnereivel együtt) útjára indította a nyolc országot végigutazó Európai Tánckaraván elnevezésű programot.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szoboszlai Annamária: Belügyünk a tánc – Péter Márta: Eleven történet című könyvéről – 2014. február
  • Péter Márta: Eleven történet. A Duna Művészegyüttes és elődegyüttesei, Budapest, Duna Palota Nonprofit Kft., 2013
  • Emlékeink. 65 éves a Duna Művészegyüttes; szerk. Bába Szilvia, Juhász Zsolt, Gajó Dorottya, interjúk Kutszegi Csaba, Turbuly Lilla, Szoboszlai Annamária; Duna Művészegyüttes Nonprofit Kft., Bp., 2022